VAZMENO TRODNEVLJE


Četvrtak, 29. ožujka 2018. VELIKI ČETVRTAK


Veliki četvrtak je dan koji nas podsjeća na  Isusovu Posljednju večeru, koju je prije muke slavio sa svojim učenicima. Na Posljednjoj večeri Isus učenicima ostavlja trostruki dar: ustanovljuje sakrament euharistije, tj. misu i pričest, uz euharistiju ustanovljuje i svećenički red, i na koncu kroz pranje nogu apostolima ostavlja pouku o važnosti bratske ljubavi. Na taj dan svećenici u mnogim našim crkvama kao uspomenu na taj događaj i sami peru noge  dvanaestorici muškaraca, tzv. "apostola". Misu večere Gospodnje u našoj crkvi slavimo u 18,30.  Poslije mise bit će euharistijsko klanjanje, u kojem pratimo Isusa u Getsemanskom vrtu.

 

Petak, 30. ožujka 2018. VELIKI PETAK


Zapovijedani post i nemrs. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan je zapovijedani post i nemrs. Obredi Velikog petka sadrže tri dijela. Prvi je Služba riječi koja uključuje izvještaj o Isusovoj muci evanđeliste Ivana, a završava svečanom molitvom vjernika. Drugi dio je Klanjanje križu s ljubljenjem križa. Treći pak dio bogoslužja je sveta Pričest. Prije podne u 9 sati u našem samostanskom dvorištu bit će pobožnost Križnog puta, a obredi Velikog petka započinju u 18,30.

 

Subota, 31. ožujka 2018. VELIKA SUBOTA


Velika subota dan je Isusova počinka u grobu. U večernjim satima slavi se Isusovo uskrsnuće, tzv. Vazmenim bdijenjem. Ono počinje blagoslovom ognja ispred crkve. Od tog ognja svećenik pali uskrsnu svijeću koja označava uskrslog Krista, a zatim slijedi procesija i pozdrav uskrsnoj svijeći koja predstavlja uskrslog Krista, kroz službu riječi i  biblijska čitanja razmišljamo o velikim djelima koja nam otkrivaju što je Bog sve činio za svoj narod kroz povijest spasenja, zatim slijedi blagoslov krsne vode, obnova krsnih obećanja te misa kojom slavimo Isusovo uskrsnuće.
Vazmeno bdijenje započinje u 20 sati.  Dođimo i sudjelujmo u obredima Vazmenog trodnevlja.

 

Autor: fra Slavko Milić, objavljeno: 29.3.2018.g.