Božić

01 Stjepan Lice: Betlehemsko svjetlo 02 Kad si sišao u Betlehem, u naša srca, ulio si ulje u naše svjetiljke. 03 Sve otada ne prestaješ umnažati svjetiljke, dolijevati u njih ulja. 04 Sve otada Betlehem nam zbori da je samo jedna svjetiljka, samo jedan plamen.
05 Sve otada govoriš nam, govoriš svime što nam se zbiva: da bi plamen živio, valja nam gorjeti, gorjeti ne zbog sebe, gorjeti zbog drugih. 06 I potičeš nas, potičeš čitavim svojim srcem: da bi plamen živio valja nam, uzmanjka li u čijoj svjetiljci ulja, doliti u nju, dolijevati kroza sve dane, iz svoje svjetiljke. 07 Jer sve svjetiljke, okupljene oko Betlehema, okupljene u tvom srcu, jate se, jedna su svjetiljka. 08 I isto im je ulje, isti plamen, ista svjetlost. Isto vrijeme i ista vječnost.
09 Ti goriš ponajprije u svjetiljci koja žeđa za tvojim uljem. I naša žeđ postaje tvoj plam. 10 Kad si sišao u Betlehem, otkrio si nam da se ulje naših svjetiljki prelijeva i preko obala vremena i kako tek s drugim svjetiljkama združeni poniremo u tvoje srce. 11 Sve si nas zauvijek sabrao u svoj plam.