Nadbiskupijsko hodočašće

01 KRISTU GOSPODINU 'POSLIČENI' Nadbiskupijsko hodočašće o 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa (1919. - 2003.) Marija Bistrica - Ivanec, 28. rujna 2019. 02 Ovogodišnji jubilejski spomen na biskupa Ćirila Kosa pruža nam prigodu da zahvatimo u bogatu riznicu njegova života i pastirske službe. 03 Na njegovom životnom i pastirskom putu posebno se snažno očitovao duh marijanske pobožnosti. 04 Upravo nas je on, kao biskupijsku zajednicu, posljednji puta pozvao i poveo na hodočašće u Mariju Bistricu.
05 Bilo je to prije 26 godina, 21. kolovoza 1993. 06 To vrijeme je bilo izuzetno teško za našu domovinu, vrijeme Domovinskog rata. 07 Tada je biskup Kos napisao: "Smatramo veoma potrebnim da i naša biskupijska obitelj učini jedno zajedničko hodočašće dragoj Gospi Bistričkoj, u naše nacionalno svetište." 08 Kako je u propovijedi istaknuo nadbiskup Đuro Hranić, i sadašnje vrijeme je teško za Slavoniju, Baranju i Srijem.
09 Demografija, iseljavanje, ekonomija,...stoga smo ponovo došli moliti zagovor i zaštitu naše nebeske Majke. 11 MOLITVA POSVETE Bezgrješna Djevice Marijo, 12 Majko Isusova i Majko naša! 13 Ovdje, u Tvom majčinskom domu
14 posvećujemo se danas Tebi. 15 Majko naše prošlosti! Ti budi Majkom 16 i naše sadašnjosti i budućnosti! 17 Bila si Majka naše Crkve i naroda
18 u stoljećima kada smo se kao narod i kao Crkva rađali. 19 Bila si nam utočište u krvavim vremenima, 20 kada smo izdisali pod udarcima. 21 "Ti znadeš najbolje sve naše nevolje."
22 Oci Te naši nazvaše "početak svijeta boljega". 23 Štujemo Te kao "odvjetnicu Hrvatske, najvjerniju Majku". 24 Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, 25 čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.
26 Poslije Marije Bistrice zaputili smo se u Ivanec, gdje je prije stotinu godina rođen biskup Ćiril Kos. Posjetili smo i naše sestre Klanjateljice Krvi Kristove. U samostanskoj crkvi Gospe Žalosne pozdravila nas je njihova poglavarica i upoznala s njihovom crkvom, samostanom i djelovanjem, a kasnije su nas lijepo ugostili. 27 Tu su i naše drage sestre koje su službovale i u našoj župi: s. Ivana, s. Alfonza i s. Laura.