FRAMA BOROVO NASELJE - VUKOVAR


Franjevačka mladež ili popularno FRAMA, u našoj župi počela je sa djelovanjem u ožujku 2000. godine kada je grupa mladih, okupljena oko vjeroučiteljice Ane Mlinarić počela redovito dolaziti na tjedne susrete utorkom. Mladi koji su dolazili na susrete sve više su rasli u zajedništvu, i slavljenju Boga, a kako bi mogli živjeti svoje poslanje u svijetu po uzoru na Sv Franju, trebali su i duhovnog asistenta, i dobili su fra. Josipa Vukoju.
U rujnu 2002. dolazi fra. Marin Grbešić i pod njegovim vodstvom, 04.05.2003 petnaest mladih iz naše župe daje po prvi puta obećanja da će kroz godinu dana živjeti svoje mladenaštvo uzornim kršćanskim životom po primjeru svetog Franje, ova obećanja su uzveličali mnogi mladi framaši naše franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, koji su došli iz raznih krajeva lijepe naše, za spomenuti je mlade iz Rijeke, Zagreba, Požege, Otoka, Osijeka, Đakova, Iloka pa čak i Subotice, misno slavlje predvodio je fra Milan Krišto, duhovni asistent frame na razini provincije.
Osim susreta utorkom, bili su susreti i četvrtkom na kojima se pripremalo za animiranje večernje svete mise nedjeljom.
2006 dolazi fra. Nikola Dodić koji preuzima i vodi framu sve do 2008, kada dolazi fra. Danijel Maljur koji je u našoj župi prisutan do 2011 godine, današnji duhovni asistent je fra Darko Sudarić.
Ova naša današnja frama (11 godina poslije) broji oko 20 do 25 mladih koji dolaze na susrete, a od toga četvero mladih je dalo obećanja, a nas petero je obnovilo obećanja, dok ih je četvero primljeno u framu.Također neki od naših framaša studiraju diljem Hrvatske (Zadar, Zagreb, Osijek) ali i Hercegovine. Framaško okupljanje je nedjeljom prije sv. Mise kako bi se dogovorili za animiranje sv. Mise, a susreti se održavaju svakim petkom u 20h. ( raspored je promjenjen kako bi se prilagodili svakom framašu zbog njegovih aktivnosti te nemogućnosti dolaska).
Prisutni smo na obećanjima drugih frama u našoj regiji, a znamo se nekad zaputiti i izvan granica regije. Na susrete redovito dolazi i kontakt osoba između FSR-a i frame.
Osim dolazaka na susrete i odlazaka na obećanja, ova frama bavi se i nekim aktivnostima, pa da se ne hvalimo previše spomenuli bi samo neke:
Posjet domu za napuštenu djecu sv. Ane u Vinkovcima, posjet bolesnicima u vukovarskoj bolnici, izrađivanje i prodaja adventskih vijenaca, prodaja kolača, dijeljenje paketa starim i nemoćnim osobama za Božić, tradicionalno dugogodišnje sudjelovanje u misijskom turniru-malom nogometu itd.
Često za našu framu kažemo da se podigla iz pepela. Vjerujem da će taj Feniks jednog dana doista oživjeti. Kad se nalaziš na raskrižju i postavljaš pitanja: Lijevo? Desno? Ići ravno ili se ipak vratiti putem kojim si došao. Kad si nesiguran, kad te ˝lupa˝ pubertet. Kad nemaš odgovor na životna pitanja... Postoji jedno mjesto koje te ispunjava, postoji jedan Gospodin koji te čeka i treba, postoje jedni prekrasni ljudi koji te prihvaćaju. Postoji jedan način života, život uz poslušnost, siromaštvo i čistoću. Frama je definitivno najbolji izbor. Lijevo, desno, ravno ili isti put? Idi tamo gdje je Frama, gdje je Mali Brat, Brat Sunce i Sestrica Mjesec.

Antonia Miličević

 

- VIŠE FOTOGRAFIJA -

 

- DOLINA BLAGOSLOVA -