Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

DOGAĐANJA U ŽUPI

A onda dođi i idi za mnom

Hitova: 1285
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Zanimljiv je i poticajan razgovor koji zapisuju trojica sinoptika o Isusovom susretu s bogatašem. Luka o njemu piše u 18,18-25.
I upita ga neki uglednik
Ostaju nam nepoznati motivi zbog kojih je taj neki uglednik došao Isusu. Ipak ne možemo se oteti dojmu, na temelju svega što je slijedilo, da se došao praviti važan i steći dodatni ugled.
Mnogi su tijekom prošlosti i sadašnjosti pokušavali Isusom popravljati ili povećavati svoj ugled. Mnogi ne dolaze Isusu da bi se nadahnuli na njemu, nego da bi od njega dobili jamstvo vlastite uspješnosti.
Iz te perspektive veoma provokativno zvuči njegovo pitanje: Što mi je činiti da baštinim život vječni.


Zapovijedi znaš
Isus se pomalo neobično otresa na njega tumačeći mu da je dobar jedino Bog. Bog koji proniče misli i srca. Bog koji razumije nakanu njegova pitanja.
Ipak, u nastavku mu odgovara na pitanje. Poziva se na njegovo znanje. Poziva se na njegov intelekt i memoriju.
Zanimljivo je da Isus, za kojega vjerujemo da je Krist, koji je došao navijestiti i sklopiti Novi Savez, odgovara citirajući Stari Savez. Bogu se stiže postupno. Potrebno je rasti u vjeri. Potrebno je ići korak po korak da bi se moglo nadograđivati svoju vjeru i život iz vjere.
Jednako tako ove Isusove riječi nas opominju da je potrebno stjecati znanje o svojoj vjeri. Potreban nam je vjeronauk. I to ne samo dok smo školska djeca, nego još više u odrasloj dobi kada možemo spoznati bolje.
Sve sam to čuvao od mladosti
Uglednik poentira Isusove riječi ističući svoju pravovjernost. On je taj koji je na pravom putu. On je taj koji čuva zapovijedi. Toliko i među nama ima onih koji se smatraju pravednicima i koji samozadovoljno promatraju svoj život. No, Isus nas uči da se tu ne smijemo zaustaviti.
Još ti jedno preostaje
Isus ne traži od nas zadovoljenje normi. Isus od nas traži promjenu srca. A promjena srca se najbolje očituje u povjerenju koje imamo u Isusa. Potrebno je odreći se svega. Izgubiti svaku zemaljsku sigurnost. Biti potpuno slobodan. Tek tada možemo biti Kristovi sljedbenici.
A onda dođi i idi za mnom
Tek onda možemo Ići za Isusom.
I nije bitno što je uglednik iz evanđelja bio bogat. Nije bitno koliko bilo tko od nas posjeduje materijalnih dobara. Bitno je na koji način se odnosimo prema njima. Bitno je stavljamo li svoje pouzdanje u materijalna dobra i propadljive stvari ili u vječnoga Boga, Gospodara Neba i Zemlje. Ako se grčevito držimo zemaljskoga ne možemo ući u Kraljevstvo Nebesko.