Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

DOGAĐANJA U ŽUPI

Nikodemov noćni život

Hitova: 1139
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nikodem je, kako nam svjedoči evanđelje, bio ugledan Židov. Bio je, kako ćemo doznati u kasnijim poglavljima Ivanova evanđelja, i član Velikoga Vijeća.
On dođe Isusu obnoć
Farizej i ugledan Židov, smatrao je neprikladnim javno razgovarati s Isusom. Tko zna, možda ga se sjećao kao dvanaestogodišnjaka s kojim je raspravljao u Hramu.
Dok s jedne strane zbunjuje Nikodemov strah da ne bude viđen u Isusovu društvu, s druge strane oduševljava njegova poniznost. Njegovo traganje za istinom.
Nikodem ne razgovara s Isusom kao predstavnik vlasti, niti kao učitelj u narodu, nego kao onaj kojemu je stalo otkriti istinu i slijediti je. Zato je vrijedno naučiti to od Nikodema i nasljedovati ga. Valja Isusu pristupiti otvorena srca. Valja Isusu pristupiti otvorene duše.
I još jednu stvar možemo naučiti iz tog noćnog razgovora Isusa i Nikodema. Nebesko se ne može mjeriti zemaljskim mjerilima. Nebesko se ne može shvatiti zemaljskim načinom shvaćanja.
Do Boga se dolazi tako da se oslobodimo zemaljskog. Poglavito materijalnog načina razmišljanja. Do Boga se dolazi tako da se otvorimo Duhu Svetomu.
A bijaše jedan od njih
U sedmom poglavlju Ivanova evanđelja ponovno susrećemo Nikodema. Ovaj put ustaje u Isusovu obranu pred Velikim Vijećem. No, ta obrana nije otvorena, nego pokušava indirektno spasiti Isusa od smrtne osude.
Postoje trenuci u životu kada je nemoguće ući u otvoreni sukob. I to ne zbog straha, nego zbog zatvorenosti srca onih koji bi nam trebali biti sugovornici. Tada je besmisleno govoriti jer onaj koji bi trebao čuti ne čuje ono što mu se govori.
Tada možemo napraviti ono što je zapisano za Josipa iz Arimateje, koji je, kako nam svjedoči Lukino evanđelje, također bio vijećnik i koji ne privoli njihovoj odluci i postupku. Nekada je najviše što možemo učiniti pokazivanje vlastitoga neslaganja.
Donese sa sobom oko sto Iibara smjese smirne i aloja
Treće Nikodemovo pojavljivanje u Ivanovom evanđelju je pri Isusovu ukopu. Zajedno s Josipom Arimatejskim brine se da se Isus dostojno pokopa.
Zanimljivo je da sobom donosi oko 33 kilograma miomirisa kako bi Isusovo mrtvo tijelo bilo dostojno pokopano.
Kako opasnost biva veća, tako Nikodemov strah biva manji. Što riskantnije biva priznavati se Isusovim to Nikodem od važnije stoji uz njega.
Pa makar to bilo i dostojno pokapanje njegova mrtva tijela. U trenutku kad je ludilo ljudsko doseglo vrhunac, ne preostaje nam ništa drugo nego učiniti da posljedice budu što manje. Da ljudskost do kraja ne nestane među ljudima.