Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

DOGAĐANJA U ŽUPI

Tomini biseri

Hitova: 846
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Toma zvani Blizanac, jedan od Dvanaestorice, u evanđeoskim se zapisima triput spominje kao onaj koji je nešto rekao ili učinio. I to sva tri puta u Ivanovom evanđelju.


Hajdemo i mi da umremo s njime
Prvi zapis Tominih riječi (Iv 11,16) svjedoči nam njegovu ljubav prema Kristu i povjerenje koje je imao u njega. Svjedoči nam njegovu želju za nasljedovanjem Isusa do kraja. Potrebno je od Tome naučiti takvu ljubav, predanje i poistovjećivanje. Isusa se ne može ljubiti u posebnim prigodama. Bogu se ne može pripadati povremeno. Duhu se ne može otvoriti djelomično. No, Tomino predanje nas može naučiti još nečemu. Naime, i Toma se, zajedno s ostalom desetoricom apostola, razbježao one noći i nije ostao s Kristom do kraja. Time nam je dao svjedočanstvo da temeljno opredjeljenje treba neprestano osvježavati i osnaživati kako bismo u trenutku kada dođe čas svjedočanstva mogli živjeti svoje temeljno opredjeljenje.
Kako možemo put znati?
Druga dva evanđeoska zapisa o Tomi su dala Isusu povod da nam objavi utješne riječi. I to upravo nama koji nismo zemaljskim očima vidjeli utjelovljenoga Krista.
Ponajprije je to pitanje koje je Toma uputio Isusu (Iv 14,5), a koje će se čitati ovoga petka na sv. Misi. Toma se, kao i u navodu koji kasnije slijedi, služi zemaljskom logikom i stvari mjeri materijalističkim mjerilima. Kako znati put kojim treba ići kad ne znamo cilj? Isus odgovara istinom koja se neprestano želi relativizirati ili umanjiti. Ali je nedokidiva Istina da se Ocu može doći samo po Kristu koji je jedini put, jedina istina i jedini život. Sve drugo je stranputica, laž i surogat života. Nije nam dano ni jedno drugo ime po kojemu se možemo spasiti. Spašavamo se samo ako se opredjeljenjem (život), djelima (put) i obraćenjem srca (istina) poistovjetimo Kristu.
Ako ne vidim i ne stavim - neću vjerovati
Konačno, treći i najpoznatiji dio Evanđelja u kojemu se spominje apostol Toma (Iv 20,24-29), utješio je sve one koji su prepušteni milosti Duha Svetoga koja nadilazi sve mjerljivo. Toma, njegov razgovor s apostolima, a potom i razgovor s Kristom, naučili su nas kako je potrebno naglas izricati i svoju sumnju i svoju vjeru. Naučili su nas koliko je bitno autentično svjedočanstvo. Naučili su nas koliko je važna spremnost odreći se vlastitoga mišljenja i prihvatiti istinu. Toma je svojim postupkom potaknuo Krista da posvjedoči koliko su blaženi svi oni koji su tijekom povijesti živjeli svoje opredjeljenje za krista na temelju življenja i naučavanja crkve, Svetoga Pisma i poticaja Duha Svetoga.