Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

DOGAĐANJA U ŽUPI

OBITELJSKA MOLITVA ZA USKRSNIM STOLOM

Hitova: 1084
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Za molitvu je potrebno na obiteljskom stolu pripremiti svijeću, simbol prisutnosti uskrsloga Isusa Krista.
Iz Evanđelja po Luki (24, 13-35)
I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe njima. Ali prepoznati ga - bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: "Što to putem pretresate među sobom?" Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: "Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?" A on će: "Što to?" Odgovore mu: "Pa ono s Isusom
Nazarećaninom, koji bijaše prorok - silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe." A on će im: "O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?" Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: "Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!" I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Tada rekoše jedan drugome: "Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?" U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: "Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!" Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

Emaus za stolom
Recept za sreću je vrlo jednostavan: doživjeti Boga! Pa ipak, u životu često nismo sretni, nismo zadovoljni. Često bježimo od nekoga ili nečega i taj naš bijeg stvara u nama strah i razočaranje. Baš kao i kod ove dvojice učenika iz Evanđelja. I oni su bježali, pokušavali su se sakriti, nestati. Nisu više željeli biti prisutni ondje gdje ih je Isus za života odredio. Učitelj je mrtav, mislili su, pa ni Njegove riječi više nemaju snagu. Ali Učitelj nije mrtav. On se vraća u njihove živote. Traži one koji su zbog bilo kojeg razloga pobjegli. Traži ih i nalazi te im vraća vjeru i radost. Učitelj i nas traži, nas koji smo isto tako pobjegli od obaveza i odgovornosti, nas koji smo pobjegli od vlastite obitelji. Često krivimo društvo i društveni mentalitet zbog raspada obitelji, a tom raspadu smo sami najviše pridonijeli svojim ignoriranjem onih koji su nam najbliži. Nabavili smo televizore, kompjutore, hifi uređaje u svaku sobu i
tako se otuđili jedni od drugih. Ne postoji više razgovor i druženje s najmilijima, ne postoji više zajednički stol. A uvjet da bismo bili sretni jest upravo to: zajedništvo!
Jesmo li spremni na to? Jesmo li spremni postaviti obitelj na mjesto koje joj pripada?
Jesmo li spremni biti sretni? Ako jesmo, prvi korak je okupljanje. Luka kaže da su bila dvojica učenika, dakle, nisu bili sami. Bježali su iz Jeruzalema „toga istog dana“, dakle, na dan Uskrsnuća, u nedjelju. U susretu s Isusom čuli su navještaj i tumačenje Riječi Božje koja je, kako sami tvrde, učinila da njihovo srce gori. Potom su sjeli za stol da
objeduju i u tom objedu prepoznaju da je Gospodin s njima. Iako ovaj evanđeoski tekst izričito govori o Euharistiji, zar ne vidimo sličnosti s onim što bi trebao biti naš zajednički nedjeljni ručak: zajedništvo, molitva, blagovanje. Svaki naš zajednički objed nas podsjeća na ono što se dogodilo pred Emausom, na slavlje Euharistije.
Pokušajmo sebi uvijek iznova omogućiti jedno takvo obiteljsko slavlje, slavlje po kojem naša obitelj raste, jača. Slavlje po kojem iz dana u dan susrećemo uskrslog Gospodina. Tada, zajedno s Njim za stolom, postajemo sretni i zadovoljni ljudi i nikakvo društvo ne može nam to oduzeti.

MOLBENICA
Ponizno molimo Krista Gospodina, koji je boravio s ljudima. Udostojao se živjeti u obitelji i napuniti je nebeskim blagoslovima. Neka našu obitelj milostivo zaštiti. Recimo mu dakle:
Brani, Gospodine, našu obitelj u svome miru!
1. Podložan Mariji i Josipu ti si posvetio domaći život: - svojom nazočnošću posvećuj našu obitelj, molimo Te!
2. Brinuo si se za ono što pripada tvom Ocu: - podaj da se u našoj obitelji Bog štuje i časti, molimo Te!
3. U svojoj si nam svetoj obitelji pružio divan primjer molitve, ljubavi i vršenja Očeve volje: - posveti našu obitelj svojom milošću i obdari je svojim darovima, molimo Te!
4. Ti si ljubio rođake i uživao njihovu ljubav: - našu obitelj utvrdi u miru i međusobnoj ljubavi, molimo Te!
5. U Kani Galilejskoj pretvorio si vodu u vino i tim prvim čudom obradovao početke obitelji: - dobrostivo ublaži boli i tjeskobe naše obitelji i ljubazno ih prometni u radost, molimo Te!
Oče naš ...
Bože, stvoritelju i milosrdni obnovitelju svoga naroda! Ti si htio da obitelj bude sakramentom Krista i Crkve. Izlij, molimo, obilan blagoslov na našu obitelj, sabranu u tvoje ime. Neka svi mi, koji smo spojeni jednom ljubavlju, budemo u duhu gorljivi i u molitvi postojani. Neka jedni drugima pritječemo u pomoć u potrebama te riječju i primjerom budemo navjestitelji vjere, po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.