Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

DOGAĐANJA U ŽUPI

Ostati u Isusu

Hitova: 688
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Peta uskrsna nedjelja u biblijskim čitanjima govori nam o nužnosti trajne povezanosti vjernika s Isusom. Ona se ostvaruje kreposnim životom, životom u milosti posvetnoj, koju dobivamo po sakramentu krštenja. Tako nas nebeski Otac poziva na djelotvornu suradnju te postajemo njegovim suradnicima. Prve kršćanske zajednice, a posebno apostoli i njihovi učenici, prednjačili su u savjesnoj, neustrašivoj i zanosnoj suradnji sa Stvoriteljem u življenju i naviještanju Kristove radosne vijesti. Njegovo djelo spasenja tako se prenosi kroz povijest sve do naših dana.


U Djelima apostolskim čitamo o duhu zajedništva i međusobnom povjerenju prvih kršćana u Jeruzalemu. Poštuju i cijene apostole kao svjedoke spasenjskih događaja. Tako Barnaba pred njih dovodi obraćenika Pavla, kako bi ga svima predstavio kao novog čovjeka-vjernika. Svjedoči o njegovom putu obraćenja i moli neka ga prihvate u svoju zajednicu. Zauzimanjem Barnabe za Pavla naglašava se važnost brige i otvorenosti zajednice za pojedinca. Apostoli su bili svjesni da njihovo vrijeme prolazi i da je nužno odgajati i prihvaćati nove propovjednike, sljedbenike Uskrsloga pa u Duhu i istini Pavlu iskazuju povjerenje. Svjedoci smo Pavlovih misionarskih putovanja na kojima je pred poganima neustrašivo i autentično propovijedao Isusovu radosnu vijest spasenja svih ljudi.
Danas crpimo duhovnu snagu čitajući njegova pisma svojim suradnicima, u koje je imao veliko povjerenje, kao i poslanice koje je upućivao netom osnovanim kršćanskim zajednicama u gradovima Sredozemlja koje je obišao.
Naše nasljedovanje uskrsloga Krista ne smije ostati na razini ugodnih osjećaja i razumskog prihvaćanja činjenice da Bog postoji, redovitog slavljenja sakramenta pomirenja i euharistije te raznih pučkih pobožnosti, ispovijedanja vjerskih istina propisanih od Crkve. Kršćanstvo mora biti djelotvorno. Vjera je prepoznatljiva po djelima i u djelima. Mnoga naša braća i sestre danas misle kako su učinili dovoljno ako negdje na anketnom listiću ili u razgovorima priznaju da su kršteni, vjenčani u crkvi, da im djeca idu na vjeronauk i primaju sakramente. Pitanje je žive li, jesu li u onoj krsnoj milosti posvetnoj koja nas pokreće i potiče na dobra djela, djela ljubavi prema bližnjima.