Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

DOGAĐANJA U ŽUPI

Kratko izvješće sa skupštine FSR-a 1.12.2015.:

Hitova: 26041
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

•   Ova skupština je najavljena kao zadnja u 2015., a slijedeća će biti 2. veljače 2016. godine.

•   Obzirom da je dano izvješće (FSR-ova internet stranica i pano) o izbornom kapitulu područnog

bratstva, na skupštini je pročitan duhovni nagovor sa izbornog kapitula

•    Uspješno su prikupljana novčana sredstva za potrebite članove našeg FSR-a, pa su im odlukom

Vijeća sredstva uručena

•    Opetovano je najavljen zajednički susret FSR-a i Frame u subotu 5. 12. 2015. poslije večernje

sv. mise

•    Naš duhovnik fra Marijan Opitz održao je nagovor s temom 'Živjeti iz Njegova milosrđa',

o proglašenju i značaju godine milosrđa:

•    Sveti Ivan Pavao II. odlučno je opominjao: »Crkva živi svoj istinski život kada ispovijeda

i obznanjuje milosrđe, najčudesnije svojstvo Stvoritelja i Otkupitelja, i kada ljude privodi vrelima Spasiteljeva milosrđa, kojega je ona čuvarica i djeliteljica.« Papa Franjo, u homiliji na pokorničkome bogoslužju svetoga Petra 13. ožujka ove godine najavio je slavljenje izvanredne Svete godine riječima: »Odlučio sam proglasit izvanrednu Svetu godinu koja bi u svome središtu imala Božje milosrđe. Bit će to Sveta godina milosrđa. Želimo ju živjeti u svjetlu Gospodinove riječi: 'Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan (Lk 6,36). Izvanredna jubilejska godina milosrđa, koju ćemo, po odluci pape Franje, u Crkvi slaviti od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016. godine, milosno je vrijeme u kojemu smo pozvani izručiti se Božjemu milosrđu te biti nositelji i djelitelji istoga dara, kojega je potrebit svaki čovjek. Božje milosrđe prema nama očitovano je na najčudesniji i najjasniji način u osobi Isusa Krista, u njegovu djelu otkupljenja.
Milo¬srđe daje vjerodostojnost i vrijednost svim riječima i svim pothvatima Crkve. Ono je mjesto trajne obnove, povratka u zagrljaj Oca, koji oprašta, vraća radost života i osposobljuje za istinsko zajedništvo s braćom ljudima. Živjeti vjeru znači prihvatiti Božje milosrđe i iz njega spoznavati sebe, sve ljude i sve stvoreno. Dotaknuti njegovim milosrđem bivamo nositelji ljubavi koja preobražava svijet. U drugome broju Bule Papa Franjo snažno ističe: »Uvijek imamo potrebu razmatrati otajstvo milosrđa. Ono je izvor radosti, vedrine i mira. Ono je uvjet našega spasenja.

•    Milosrđe: to je riječ koja objavljuje otajstvo Presvetoga Trojstva.

•    Milosrđe: ono je posljednji i vrhovni čin kojim nam Bog dolazi u susret.

•    Milosrđe: ono je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe, kada gleda iskrenim

očima brata kojeg susreće na životnom putu.

•    Milosrđe: ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni

zauvijek usprkos ogra¬ničenju zbog svoga grijeha.« Duhovna djela milosrđa: 1. dvoumna savjetovati; 2. neuka poučiti; 3. grješnika pokarati; 4. žalosna i nevoljna utješiti; 5. uvredu oprostiti; 6. nepravdu strpljivo podnositi; 7. za žive i mrtve Boga moliti. Tjelesna djela milosrđa: 1. gladna nahraniti; 2. žedna napojiti; 3. siromaha odjenuti; 4. putnika primiti; 5. bolesna i utamničenika pohoditi; 6. roba otkupiti; 7. mrtva pokopati. I jedna i druga djela jesu put na kojemu potrebiti postaju naši bližnji, povjereni našoj kršćanskoj odgovornosti i brizi.
Do cilja se dolazi po etapama i kao prvu etapu Papa naglašava: ne suditi i ne osuđivati. Dojmljivo ističe važnost takvoga odnosa prema bližnjima, ističući poteškoću govora o bližnjima. Možda se prvi put u povijesti u jednome papinskom dokumentu nalazi riječ čavrljanje o nekome, u smislu ogovaranja, tračanja, isticanja mana. Umjesto toga treba tražiti ono što je dobro. Papa najavljuje da ima nakanu u korizmi poslati misionare milosrđa. Riječ je o svećenicima kojima će Papa dati ovlast opraštanja grijeha koji su pridržani Apostolskoj Stolici. Zato moli biskupe da pozovu i prihvate te misionare.
Predzadnji je broj posvećen Blaženoj Djevici, u čijemu je životu sve bilo oblikovano prisutnošću milosrđa postaloga tijelom. Papa ističe molitvu Zdravo Kraljice, Majko milosrđa, a među svecima naročito sv. Faustinu Kowalsku, koju zove 'velikom apostolkom milosrđa'.Papa na kraju potiče da dopustimo da nas Bog iznenadi.

•   Na kraju skupštine je priređena mala zakuska u organizaciji  onih, koji su imali

rođendan taj mjesec.