Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

ZAVIRI U SVOJE SRCE

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Znaš li da je srce središte tebe. Ono želi biti brižno čuvao u tebi, koji si velik, vrijedan, voljen i željen na ovome komadiću zemlje, koja zbog tebe još uvijek postoji i savršeno funkcionira. Niti jedan čovjek ne može zaviriti u tvoje srce. Samo Ti u Dobroti, Istini i Ljubavi, možeš pronaći tišinu, ostati miran i slušati to srce koje daruje život. Slušati, kako te iz dubina poziva u život, traži od tebe da se svakoga časa opredjeljuješ za život. Slušati, kako baš ono tako malo srce, tjera tvoju krv po čitavome tvome tijelu, koja dalje hrani tvoje stanice, da bi i tvoje tijelo bilo zdravo. A tko ti je darovao tvoje srce? Tko ima pravo ući u njegovu intimu, napraviti reda u njemu, zagrliti ga, umiriti ga i dotaknuti ga svojom ljubavlju i nježnošću. Samo Dobrota i bitak iz kojeg si proizašao TI. I zato si baš Ti voljen i stvoren da voliš sebe i sve oko sebe, snagom te Ljubavi kojom si poslan u ovaj svijet. Tvoje srce čuva sve lijepe trenutke života, o kojima možeš uvijek pričati i njima hraniti svoju dušu. Srce je poput izvora žive i pitke vode, koji nikad ne presušuje dok si spojen na izvor Ljubavi. Ne zaboravi blagoslivljati svoje srce. Reci mu hvala za svaki miran otkucaj. Reci mu hvala i za otkucaje manje dobre. Ali molim te srce, oprosti mi, kada te nisam zaštitila, i opraštam svima koji su ranili to moje srce. Vjerujem da će ono sada sigurno mirnije kucati, jer se ovoga časa spojilo na tu čudesnu, vertikalnu «žicu», koja spaja čovjeka sa njegovim bitkom, temeljem postojanja, o kojem jedino ovisi život čovjeka. Čime možeš hraniti svoje srce? Dobrim mislima, lijepim riječima, čistim pogledima, dobrim djelima, praštanjem, slušanjem mudrih ljudi, lijepe glazbe, gledanjem u ljepotu i svega što djeluje na tvoje srce mirno i opušteno. Tvoje srce ne može bez bitka. Baš kao što ne može i dijete svih devet mjeseci bez majčine utrobe. Prisloni se sada Ljubavi na trenutak u svojoj tišini i zagledaj se u to tvoje srce, voljeno i ljubljeno. Srce koje svi vole. I dok osjetiš da se ono umirilo, da mu paše tišina, da želi uživati u Ljubavi u koju si uronio, tada samo ostani tih i miran…………... Slušaj i uživaj koliko god želiš, u nježnosti i ljepoti………… TO JE NAJJAĆI ANDOL ZA TVOJE SRCE. Naziv mu je Dobrota, Istina i Ljubav. Andol mira, radosti i ljepote, koji ti se daruje besplatno iz najdarežljivijih ruku. I zamisli, direktno i brzo djeluje na tvoje srce, bez nuspojava, a k tome još je i besplatan. Poželi dragi čitatelju ODMAH, ovakvo novo srce, radosno, sigurno i zaštićeno. Srce pored kojeg će poželjeti biti član tvoje obitelji, tvoj prijatelj na poslu. Reci i drugima: Lijepo mi je biti pored tebe. Osjećam se tako sigurno i mirno. Baš se tako osjećam i ja dragi prijatelji Hagio. Hr-a, jer znam da sada vaše srce kuca tiho i mirno. Tebe, koji čitaš ove misli, želim zamoliti: STAVI I MENE U SVOJE SRCE, JER I MOJE SRCE ŽIVI OD TVOJE LJUBAVI. HVALA TI!

S ljubavlju, Marijana

VEČERNJA ŠETNJA ZA MIRAN SAN

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Želim te dragi čitatelju potaknuti na sabranost prije spavanja. Moj najljepši dio dana je večernja šetnja. I dok utiša buka minulog dana i upale se ulične svjetiljke, za tek neke šetače, moj duh me podsjeća da bi valjalo poći, na još jedan predivan susret sa Stvoriteljem, u kojem će On preuzeti sav moj košmar u glavi i učiniti „unutarnje pospremanje“, nakon dana pretrpanog obavezama. Pa koliko puta mi je već rekao: Dođi k meni ti umorna i opterećena. I kako da mu se onda ne odazovem.

Zato odlazim u večernju šetnju mirnim ulicama mojega kvarta u gradu, kako bi se susrela s Njim. Već sama pomisao na Stvoritelja, budi osmijeh na mojem licu i znak je da sam već uronjena u Njegovu prisutnost. Samo ja i On u meni. No, moj duh ne želi da odmah molim, već da budem zagledana u Njega. I sjetim se one dvojice na putu u Emaus, tako i nas dvoje hoda jedno pored drugoga. O dragi prijatelju, poželi ovakav susret i ti sa svojim Stvoriteljem prije spavanja. Dopusti da tišina zahvati tvoju osobu. Kad si zadnji puta promatrao zvijezde? Jesi se ikada upitao, zašto ti Stvoritelj daruje tihu večer? I drveće i cvijeće i miris zraka, sve je nekako u toj šetnji drugačije, jer sam ja uronjena u Njegovu prisutnost. Ako pođeš, molim te, nemoj čak povesti ni psa u večernju šetnju, jer opet nećeš pronaći sebe. Budi malo sam. Divi se snazi Duha kojom si danas hodao, radio, razmišljao, uspio učiniti neko dobro, riješio neki problem … I dok se sve u tebi umiri, zahvali Stvoritelju i pođi kući odmoren i spreman za miran san, jer Netko je sigurno preuzeo tvoj teret. A onda neka duh odmara tvoje tijelo i tako mirno zaspi. Piši nam, dragi prijatelju, kakvo je tvoje nebo? Kakve su tvoje prespavane noći nakon tvojih večernjih šetnji? Pričaj i drugima o tim lijepim trenutcima i živi od njih.

Marijana.I.

KAD SI UMORAN, ZNAŠ LI KAMO TI JE POĆI?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dragi čitatelju, vjerujem da su i tvoji dani često naporni i da su tvoji večernji sati pomalo umorni od briga i tereta života. I kamo ti je onda poći? Valja se ponovno vratiti svojoj „kući“ svojem središtu. To je tvoje srce. Kako mi reče, jedna polaznica tribina, moj duh treba „inzulina“. Možda je još u tvojoj glavi neki košmar, buka, prepuno problema i tko zna čega sve nepotrebnog  u tom hardveru duše ima. Baš to su trenuci kada se treba spojiti na taj  „ nepresušni punjač Ljubavi“. Ni tvoj mobitel ne može bez punjača. To je tvoj večernji povratak u raj. Raj je u tebi dragi prijatelju. Dozvoli Duhu Svetome, da uđe u tvoje srce, da ga odmori. Da popravi ono što si grijehom razorio. Da ti pomogne nekome oprostiti. Da izliječi tvoje rane, pomogne riješiti neku situaciju……. Tvoj duh i Duh Sveti se susreću i postaju jedno. A onda, budi kao dijete na očevim rukama. Malo dijete je ovisan o svojim roditeljima. Tako i ti, baš ništa ne možeš bez Stvoritelja. Ostani u Njegovoj prisutnosti……….ODMARAJ…….SLUŠAJ KAKO TE MILUJE……KAKO DODIRUJE TVOJE LICE, SRCE, NOGE, RUKE,TVOJ JEZIK, TVOJE ORGANE……..odmaraj na Njegovom dlanu dokle god hoćeš……… I kad osjetiš da je sve u tebi utišalo, da ti je lijepo u tom miru biti, to je TVOJ POVRATAK U RAJ U TEBI. NEBO JE DOTAKNULO TVOJE DUBINE I SVE SE TAKO ČUDESNO SMIRUJE……. Ne zaboravi, sutra je novi dan. Sigurno će i tebi neki susjed već na ulaznim vratima, podariti jutarnji osmjeh, jer si čitavu noć odmarao na očevom dlanu. Toliki od tebe očekuju da budeš ljubav u Ljubljenome. I vjeruj mi, oko tebe će pomalo nestati neki „zločesti“ ljudi, jer si se ti promijenio. Sada gledaš čovjeka novim očima. Znaj dragi prijatelju, da baš u svakom čovjeku postoji ta iskra dobrote i traži u njemu i na njemu sve što je dobro. Reci mu to. Vidjeti ćeš kako će se lijepo i sigurno osjećati pored tebe. Hvala ti, što ćeš poželjeti mijenjati sebe, da bi i „zrak“ oko tebe bio čišći i okolina zdravija.

Marijana Ištvanović hagioasistentica

Koprivnica

Gdje je život? Tko je život? Otkrij ga! Dodirni ga!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predragi čitatelju, želim ti ovim recima pomoći da i ti otkriješ ŽIVOT u sebi i oko sebe. Želim te u tišini srca u duhu povesti na jedan izvor vode, koji moj duh još uvijek pamti. Iz njega izvire bistra voda već stoljećima, da bi tu čovjek zastao, okrijepio se tom bistrom, pitkom vodom, napunio svoje prazne boce i ponio ih sa sobom za gutljaj poslije. Nije li ta voda ŽIVOT kojeg ti dodiruješ u svakoj kapljici? Da voda je ŽIVOT. Zašto je tako lijepo sjesti pored potoka, pored mora……..i ostati TIHO? Baš tada ŽIVOT daruje i piše najljepše stihove….kako je lijepo veseliti se cvrkutu ptica,…..kreketu žaba…… Sjedneš li na neki panj u predivnoj šumi, krošnje svijetlo zelene boje, jer se ŽIVOT budi i u šumi. I tu će te obasjati rano proljetno jutarnje sunce i pomilovati svojim zrakama……. I tu te ŽIVOT zahvaća. Zagledaš li se svojim duhom u onu Cesarićevu voćku poslije kiše, koja bliješti suncem obasjana, duhom dodiruješ ŽIVOT tog pjesnika…….pođeš li na livadu prepunu poljskog cvijeća, sjedni na neku dekicu i zagledaj se u travku kako raste, kako ju povjetarac miluje…., osjećaš li miris proljetne kamilice, a pogled ti se zaustavlja na tom predivnom žutom maslačku, prepunog sjemenja na kojeg slijeće vrijedna pčelica i šareni leptir…… možda si u djetinjstvu bos trčao po rosi….. I TO JE DODIR ŽIVOTA U TEBI KOJI OŽIVLJAVA TVOJ ŽIVOT. Da dragi čitatelju, baš sva ova mjesta sam prošla i sama u tišini otkrivajući ŽIVOT OKO SEBE I U SEBI, da bih ga baš ovog časa darovala TEBI, kojeg ne poznajem, ali znam da te neizmjerno ljubim i da moj ŽIVOT pripada i TEBI. Svi smo jedno u jednom ŽIVOTU, bez obzira na boju kože, jezik koji govorimo, mjesto u kojem stanujemo. I nije bitno kakav si ovog trenutka, već da li ćeš se odlučiti za ŽIVOT, jer ŽIVOT TE LJUBI, BRIŽNO ČUVA baš kao ona kvočka koja svojim toplim krilima brižno pazi na svako svoje jaje da bi se iz njega izlegao ŽIVOT. Možda se pitaš predragi čitatelju, A GDJE JE NESTAO MOJ ŽIVOT? Buka, materijalizam, nemoral, ružnoća, negativne misli i riječi, psovke, nemoral, mržnja, ideologije……. Sve ti to krade i RAZARA ŽIVOT U TEBI A I OKO TEBE. Ali ipak ŽIVOT nije skroz nestao. Život se ne može do kraja uništiti i u tebi je i oko tebe. Što je potrebno dragi čitatelju. Samo jedno VRATITI SE NAZAD IZVORU ŽIVOTA. On je zaista svuda oko tebe. Zaviriš li malo ispod zemlje, vidjeti ćeš ŽIVOT. Podigneš li pogled prema nebu vidiš život u zraku, uroniš li pogledom u morske dubine i tamo je ŽIVOT. I pitamo se a gdje nije ŽIVOT? U ŽIVOTU živi sve što postoji. ŽIVOT JE BOŽANSKI DUH u kojem se sve miče i živi. I U TEBI JE TA SNAGA KOJOM IZLAZIŠ IZ SVOJIH STRAHOVA , DEPRESIJE……. Zato te molim, izvedi sebe u tišinu, u ljepotu svega što je stvoreno. I onda u tišini osluškuj svoje dubine…… ŽIVOT je u najdubljim predjelima tebe. I ovoga časa možeš ga svojim srcem, svojim intelektom PREPOZNATI, DOTAKNUTI i reći baš kao i ja jednom: TO JE TO! OPREDJELJUJEM SE ZA DOBROTU, ISTINU, LJUBAV, LJEPOTU I SVE ŠTO JE DOBRO….. I kad otkriješ Ljubav i Ljepotu svojih dubina, otkrivaš da te Netko koji je samo dobar, istinit, lijep, koji je samo ljubav, DA TE LJUBI TAKVU/TAKVOG KAKAV JESI, TADA MU SE BACAŠ U ZAGRLJAJ I TEK TADA MOŽE TVOJE SRCE PROGOVORITI: BAŠ JE LIJEPO ŠTO POSTOJIM! Tada i ti postaješ izvor ŽIVOTA, izvor lijepe riječi, lijepih misli, izvor ljepote čovjeka, baš poput ovog izvora pitke vode na kojem sam i ja tako često zastala da bi se napila čiste vode. Vjeruj mi dragi prijatelju, tada će se i ljudi pored tebe mijenjati jer će tvoj ŽIVOT paliti svijetlo u njihovom mraku. A znamo da je mrak samo manjak svijetla, manjak dobrote. Baš je i to smisao našeg života biti ŽIVOT onome pored sebe, onome izgubljenome, onome patniku, siromahu, slijepcu, bolesniku…… I NE ZABORAVI, BRIŽNO ČUVAJ TAJ SVOJ ŽIVOT. NEDAJ DA TI GA SVIJET PONOVNO UKRADE. ON JE BISER ZA KOJEG VRIJEDI IZGUBITI SVE SVOJE MATERIJALNO BLAGO I ZA NJEGA DATI ONAJ SVOJ POSLJEDNJI NOVČIĆ. I dok završavam ovaj tekst u moju kuhinju u kojoj pišem ULAZI SUNCE, i otvaram prozor da uđe ŽIVOT i u ovu moju prostoriju. RADOSTAN TI TVOJ ŽIVOT PREDRAGI ČITATELJU. Marijana Ištvanović

LJUDI, IZAĐIMO IZ SVOJE DEPRESIJE….., VANI JE SUNCE!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

   Predragi, voljeni i dragocjeni čitatelju, pitam tebe i sebe toliko puta: Kojom snagom poći već iz jutra? Kojom hranom hraniti svoj duh u toku dana?  Nakon tolikih kišnih proljetnih dana i hladnih vjetrova, svanulo je jedno novo, predivno, proljetno jutro. Šest i trideset je sati i odlazim svojim biciklom do izvora ŽIVOTA izvora ŽIVE VODE. Naučio me moj dragi profesor Ivančić,  kad voziš bicikl, pogled mora biti uvijek gore, u visine. Tako i ovoga jutra činim kad izlazim iz svojeg stana. Kad ono između oblaka, izlazak jutarnjeg sunca i zrake probijaju kroz oblake i padaju nad moj grad, da bi obasjale čovjeka. To je vidljivi dodir Ljubavi, spoj neba i čovjeka, bez kojeg čovjek ne može živjeti. I ovim kratkim tekstom želim te dragi čitatelju spojiti sa tim izvorom ŽIVOTA, koji je u tebi i u svemu što raste, cvijeta i miriše ovog proljeća. Na tebi je da poželiš biti radostan i da otvoriš vrata svoje duše, toj čudesnoj Ljepoti. Uz ovaj tekst darujem ti i sliku „Međugorskog“ maslačka, koji se tako snažno bori da bi svojom bojom i ljepotom opstao na ovom kamenu, po kojem se penju već milijuni ljudi, koji traže ŽIVOT. I dok promatram tog maslačka, koji je na sunčanoj strani, vidim i onu drugu zasjenjenu stranu. A on se drži čvrsto za taj „zaglavni“ kamen. A Ti dragi čitatelju, dobio si više od maslačka.  Dobio si silu i snagu Duha, koja te oživljava. Koja baš tebi sada progovara: USTANI I HODAJ! MOŽEŠ TI TO. Ne nosi tijelo tvoju osobu. Duh je taj koji oživljava svaku tvoju stanicu, koji ti daje ŽIVOT, koji ti daruje ovo proljeće, ptice, ovo sunce i sve što se miče na zemlji, pod zemljom i u zraku. Sve živi u Duhu za tebe i svakog čovjeka. Čujem kako moje srce progovara: A koju stranu života ti biraš već iz jutra? Pitam i sebe i tebe dragi čitatelju: Hoćeš li krenuti putom svjetla, putom Dobrote, Istine, Ljubavi, Ljepote, mira, radosti…. Ili? Možda si nemoćan, da ustaneš iz neke depresije, tuge,…..znaj da sunce može doprijeti i do tvojih dubina, jer tvoje dubine jesu ŽIVOT. I dovoljna je samo jedna zraka sunca, koja može u tren, kad poželiš i otvoriš vrata svoje duše, obasjati tvoje čitavo biće i sigurna sam da ćeš poželjeti i ti drugima vikati: Ljudi, izađite iz svojeg mraka. IZLAZ JE TU! U TEBI I PORED TEBE! Baš tako te i ja želim zagrliti i ohrabriti u ovom jutarnjem proljetnom susretu NEBA i mene. Hvala ti što ćeš i ti češće biti zagledan u Ljepotu jutra, kapljice rose koje sjaje na suncu, mirisu poljskog cvijeća, letu šarenog leptira, …….A onda zahvali TVORCU SVEGA ŠTO POSTOJI i reci i drugima da traže taj izlaz u ŽIVOT. Tako i ja sada nakon ovog jutarnjeg pisma tebi dragi prijatelju, radosno jurim na svoj gradski eko- vrt, gdje me čeka jedna ŽUTA KLUPA, obasjana suncem, zasađeno povrće i cvijeće, svih mirisa i boja, koje je u tom Duhu izraslo već veliko i uskoro će se zacrveniti jagode i trešnje. Čeka me cvrkut svakojakih ptica koje me okružuju. Čeka me i žablji kreket u potoku pored vrtova.

    Da dragi prijatelju i to se zove POVRATAK U RAJ na ovoj zemlji i to već iz jutra. Dopustimo DUHU neka čini i čini…. uvijek nešto novo u nama i oko nas. Čak se i ne moraš puno truditi svojim snagama, već se prepusti milini, svijetlu i toplini proljetnog sunca, da te miluje i zagrli ta LJEPOTA oko tebe i u tebi. SIGURNA SAM, DA ĆEŠ TADA PREPOZNATI PRAVI SMISAO SVOJEG POSTOJANJA. RADOSNO TI TVOJE SVAKO NOVO JUTRO, PA I ONO KADA SE SUNCE SKRIJE, ALI TVOJE DUBINE SU SADA SUNCE NA KOJE ČEKAJU SVI ONI KOJE ĆEŠ SRESTI U SVOM DANU. I TI POSTAJEŠ ONA MALA, CESARIĆEVA VOĆKA POSLIJE KIŠE, KOJA BLIJEŠTI SUNCEM OBASJANA……..

ŽIVOT- NAJDRAGOCJENIJI BISER SAKRIVEN U TEBI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dragi čitatelju, svijet nam nameće neke čudne teorije o životu, a da ne zna što ili TKO je to ŽIVOT? A zaviriš li malo u svoje tijelo, u njemu otkrivaš sakriveni ŽIVOT. Tvoji organi savršeno funkcioniraju. Uzmeš li u ruke neki laboratorijski nalaz krvi, u njemu čitaš ŽIVOT. On govori o nekim eritrocitima, leukocitima, trombocitima……i kao da neka čudesna mašinerija tvojih stanica, pokreće tvoj ŽIVOT…… Dodirneš li svojim duhom koji je DAH STVORITELJA, svoje srce, ono progovara……ono čuva tolike tajne života, tolike živote ljudi koje nosiš u svome srcu…..sve pročitane knjige, ispričane priče, doživljaje….. i znanost i naš profesor Ivančić govori, da tvoj duh čuva zapise čitave povijesti čovječanstva. Možda se pitaš, a kako otkriti taj ŽIVOT? Koja je to dobra „hrana“ za moj ŽIVOT? Predivni zvuci neke umirujuće melodije, tvome srcu daruju ŽIVOT……u svakoj lijepo izgovorenoj riječi i dobroj misli, krije se ŽIVOT, jer ona proizlazi iz Života. ŽIVOT tjera pticu da leti u daljine i visine, darujući joj instinkt….zemlja rađa ŽIVOTOM…..seljak dodiruje ŽIVOT…. U svakoj kapljici jutarnje rose, kapi kiše koja natapa suhu zemlju, u svakoj zraki sunca, žuboru potoka, mirisu cvijeta, letu šarenog leptira……u svemu se krije ŽIVOT. O, Bože moj, pitam se, postoji li netko ili nešto stvoreno od Tebe, a da nije ŽIVOT i da se ne miče u ŽIVOTU. Naravno da ne, jer sve što živi, miče se i postoji, od Tebe je proizašlo i u Tebi živi. Tvoj Duh je sve što živi i postoji, ON SVE OŽIVLJAVA SVOJIM DAHOM…… Sada znam de je moj ŽIVOT, Tvoj najveći dar meni, koji ću nositi u VJEČNOST. Shvaćam čitavim svojim bićem, da mi NITKO na ovome svijetu više ne može oduzeti taj darovani ŽIVOT, jer je čvrsto vezan „konopom“ Ljubavi, koji ČUVA MOJ ŽIVOT. I kada bi istraživala svoj i Tvoj ŽIVOT moj Stvoritelju, dolazi mi u misao rečenica, koja je PROŽETA ŽIVOTOM, a ona glasi: JA SAM ISTINA, PUT I ŽIVOT! Kao da se po njoj spusta NEBO U MOJE DUBINE……SJEDINJUJE SE MOJ DUH I DAH ŽIVOTA…….. Predragi čitatelju i što nam je onda činiti? ZAGRLITI SVOJ ŽIVOT, SA SVIM SVOJIM LIJEPIM I TEŠKIM TRENUCIMA……. ZAHVALITI ONOME KOJI TI JE DAROVAO ŽIVOT, KOJI DRŽI U SVOJOJ RUCI SVA SVOJA STVORENJA I NAJVEĆI NJEGOV DAR, TEBE I TVOJ ŽIVOT…… I tek kada si prihvatio svoj ŽIVOT, sve svoje „postaje“ i etape života, tek tada ćeš biti sretan i SLOBODAN, jer si zagrlio sve što ti je dano i čitavo tvoje biće ISPUNIO VJEROM, SIGURNOŠĆU I SNAGOM ŽIVOTA, KOJA POKREĆE SVAKU TVOJU STANICU, TVOJE NOGE, RUKE, MISLI, SPOSOBNOSTI….. I SHVATITI ĆEŠ, DA JEDINO TOM SNAGOM MOŽEŠ KROZ SVOJ ŽIVOT……. RADUJEM SE DRAGI ČITATELJU TVOJEM PONOVNOM USTAJANJU I POVRATKU U ŽIVOT. KRENI TOM SNAGOM ŽIVOTNOG DAHA U SEBI I NASTAVI HODATI SVOJIM PUTEM DALJE. VJERUJEM DA TO MOŽEŠ A I HOĆEŠ. Radujem ti se ja i ČITAVO NEBO ČEKA NA TVOJU ODLUKU.

Marijana Ištvanović

TIŠINA VEČERI VELIKOG PETKA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

O moja raspeta Ljubavi, želim Te večeras slušati, kako mi progovaraš sa križa. Želim te promatrati u krilu  tvoje žalosne Majke i gledati kako Te polažu u grob. Želim to, moj Isuse, da shvatim svoj život i moje stalno umiranje zlu i grijehu. Doživljavam večeras kako se spaja i zemlja i nebo, noć i dan, čovjek i njegov Bog. I gledajući u Tvoj grob, Ti mi uskrsli Isuse progovaraš: NE BOJ SE, SAMO GLEDAJ U MOJ KRIŽ…… Gledaj u moju Ljubav, koju ti darujem svakoga dana da bi išla dalje svojim putom do cilja. Moja Ljubav izvire na krizu….. Nosi te u tvojim bolima, daje ti moj mir i radost…… Viči svima oko sebe, BOG JE JEDINA LJUBAV u ovome svijetu. Svijet postoji samo zato što postoji Ljubav.

O moja raspeta Ljubavi, želim ljubiti u Tvojoj Ljubavi, želim gledati očima Tvoje Ljubavi, praštati i prihvaćati sebe i sve oko sebe u toj Ljubavi. Uči me u tišini i ovoga Velikog petka, radosnom služenju i davanju, jer samo tada moj život ima velikog smisla i postaje radosniji, a onda taj čudesan spoj Tvoje Božanske i moje ljudske ljubavi, širi se prostorima oko mene i mijenja moju obitelj, moj grad, moju domovinu. Zato te molim Isuse daj da umre na Tvom grobu, svaka moja oholost, ljutost, sebičnost, lijenost, nečovječnost,……..a zavlada mir, dobrota, ljepota, radost, ljubav, nesebično darivanje…….

Da dijete moje, da bi takva mogla biti, često se zagledaj u moj križ i natapaj se na izvoru moje raspete Ljubavi,  koja ti se besplatno daruje ne samo na Veliki petak, već svakoga dana. To ti progovaram Ja tvoj prijatelj Isus, u svakom susretu sa tobom. Osjećaš li i u ovoj korizmi koliko te ljubim? Koliko mi je stalo do tebe? Želim da se raduješ životu kojeg si dobila na dar. Želim da ga brižno čuvaš. Da se prepustiš mojoj živoj riječi koja oživljava tvoj život.

Vjeruješ li i ti predragi čitatelju u raspetu Ljubav darovanu tebi? Možda mrmljaš i sudiš svoj život, a Bog ga ljubi i štiti. O tebi ovisi hoćeš li se baš na ovaj Veliki petak predati toj najvećoj i besplatnoj Ljubavi i zaplivati slobodno u novi život? Na to te poziva svaki tvoj pogled na Isusov križ i doživljaj žive Ljubavi, koja teče poput čistog potoka i onda oživljava sve što zahvaća.

Marijana Ištvanović

U DODIRU LJEPOTE, OŽIVLJAVA I TVOJ ŽIVOT

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predragi čitatelju, darujem ti ovo svoje iskustvo, za možda neke tvoje trenutke samoće, tuge ili neke bezizlazne situacije za tebe. Svatko se nađe u toj situacije. Bitno je pronaći  izlaz iz te patnje. Tako sam se baš i ja, iako sam hagioasistent,  našla u toj situaciji. Probudilo me, jedno meni teško, jesensko, nedjeljno jutro. Budim se tužna, ali znam da se ne smijem potpuno predati tom osjećaju. Moram potražiti izlaz iz tog stanja. Devet je sati. Odlazim sama do predivne šume u blizini mojega grada. Po dolasku me već raduje ta tišina. Kao da sve još spava. Sjedam na obližnji panj i podižem oči k nebu. Krošnje visokih stabala hrastove šume, uzdižu se visoko. Teško ih je i pogledom dohvatiti. A ja tako mala, neznatna i slaba pred tom silinom prirode, promatram ta visoka stabla. Sada već i osjećam, kako taj život oko mene miriše. I lišće i gljive i sve raslinje , živi oko mene. Promatram taj čudesan život, tako spor, a oku tako vidljiv i srcu dodirljiv. Nije prošlo niti petnaestak minuta moje čežnje, da oživi moj život, u ovoj tako čudesnoj ljepoti Stvoritelja, događa se nešto neponovljivo. Kao da sam dozvala jutarnje zrake sunca, da se spuste nad ovaj panj i mene koja sjedim u tom čudesnom postojanju i dopuštam da tišina zavlada mojim srcem. Prepušta se tom jakom jutarnjem svjetlu i blagoj toplini koja zahvaća čitavo moje biće. I dok razmišljam kako mi je lijepo ovdje biti, uplašim se jako, jer čujem da mi nešto dolazi u susret. A ono, malo lane, prepuno lijepih točkica. Prizor kao u bajci koju čitam svojoj unučici. Zastane , taj mali „bambi“ nedaleko od mene, pogleda me i ode brzim skokom dalje. Ostaje mi samo, da zahvalim tvorcu i Stvoritelju svega što postoji. O Bože, ja tebi tako malo, a Ti meni ovaj dodir neba i ovo lane. Sad sigurno znate što se događa dalje. Vraćam se kući, prepuna života i radosti. Pitam se kuda je nestala moja tuga? Tko ju je obasjao? Na mojem licu se pojavio osmjeh. I smijem se toj Ljepoti, koja je sada u meni i oko mene.  Prenosim to svoje iskustvo svojoj prijateljici, a ona me zamoli da već slijedećeg jutra pođemo zajedno pronaći taj panj, to mjesto, kako bi i ona doživjela tu Ljepotu. To smo i uradile. No, bio je to neki drugi panj, ali je to bio naš ponovni susret Ljepote i čovjeka. Stvoritelja i čovjeka.

                Dragi čitatelju, Ljepota je tako djelotvoran lijek, za tvoju ranjenu dušu. Prepusti se i ti tom DODIRU LJEPOTE, tom djelotvornom „lijeku“ iz naše hagioterapijske ljekarne. On je besplatan i bez nuspojava. I onda, kada osjetiš da je lijepo što postojiš, u danu koji ti je darovan, ne zadržavaj taj osjećaj samo za sebe. Tom unutarnjom Ljepotom u sebi, obasjaj nekoga u svojo blizini, koji treba tvoju Ljubav, tvoju Ljepotu, koju si dobio na dar. Pomozi nam umnožavati Dobrotu, Istinu, Ljubav i Ljepotu, jer baš to je smisao ljudskog postojanja. Život darovati nekome pored sebe. Oživjeti nekoga koji je u patnji, kome je teško. Reći mu, da će biti dobro, jer o Dobroti visi ovaj svijet i sve na njemu. I ja se radujem tvome životu predragi čitatelju.

Marijana Ištvanović hagioasistent, Koprivnica

Za tvoje novo jutro

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dragi prijatelju, pišem ti ove retke rano ujutro, nakon jutarnjeg  „doručka“ za Isusovim stolom.

Zima je. Jutra su hladna i maglovita. Baš ta hladna i maglovita jutra potiču na razmišljanje – kako se osjeća moja osoba ove zime?

I dok razmišljam o sebi, pita i tebe dragi prijatelju: kakav dan očekuješ već izjutra? Jesi li se opredjelio za dobrotu ili za zlo?

Tvoje dubine čeznu za svjetlošću, za toplinom, blagošću, mirom… To je tvoj ambijent u kojem češ proživjeti ovaj dan, bez obzira kakav bio. Kako se osjećaš kada hodaš maglovitim jutrom, a kako se osjećaš kada magle nestane i jesensko sunce blage topline obasja i miluje tvoje lice…

Zašto u svom dnevnom boravku podižeš rolete i otvaraš prozor da bi sunce i svježi zrak ušli u tvoju sobu?

Zašto tvoja osoba ne može živjeti bez kisika i bez svjetla? Zašto? Zašto sve živi u tom duhu?

Otvaraj vrata svog srca, neka uđe onaj koji je gospodar svega, koji oživljava i mijenja tvoje srce.

Pozovi ga kao najdražeg gosta, pruži mu svoju ruku, dopusti mu da On upali svjetlo u tvom mraku, da otjera maglu iz tvog srca i zagrije čitavo tvoje biće.

Samo ti odlučuješ želiš li otvoriti svoja vrata jedinom prijatelju koji te razumije i koji će ti sve dati da budeš dragocjen, miran, radostan. Ime mu je Isus. On želi svojim uskrslim tijelom hodati tvojim nogama, raditi tvojim rukama, pričati tvojim jezikom, misliti tvojim mislima, On želi s tobom ručati, s tobom sve činiti kako bi tvoji poslovi ispali dobro.

I ja ga molim da i tebi i meni svakoga dana podari novo jutro, radosno jutro na tvojem i mojem licu, koje će mijenjati tvoju i moju sredinu u kojoj živimo.

HVALA mu za svako novo jutro.

Marijana Ištvanović

PRIJEĐI RIJEKU I PRONAĐI SVOJ MIR

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Baš tebi dragi čitatelju, koji si možda zalutao u mraku ovoga svijeta, čije je svijetlo svijet ugasio i možda se osjećaš bespomoćno, nagomilalo ti se prepuno neriješenih problema…….. tebi želim pokazati jedini izlaz koji te vraća u ŽIVOT. Kao prvo zahvali za sve te trenutke patnje, jer ti baš ta patnja želi pokazati put i vrata, na koja ćeš se ponovno vratiti radosnijem životu. Jesi li ikada prepoznao Ljubav u čovjeku i oko sebe. Ta Ljubav hoda tvojim nogama, radi tvojim rukama, govori tvojim jezikom. Popneš li se u visine, ti si u Ljubavi. Zaroniš li u morske dubine, ti si u Ljubavi. Ispred tebe, iza tebe, tebi s desne i s lijeve strane stoji Ljubav, postojanje, bitak. U SREDIŠTU TE  LJUBAVI, TAKO SE  ČUSESNO RAZVIJAŠ I ŽIVIŠ. Ljubav te dodiruje sa svih strana. Ne možeš biti izvan nje. I kad si umoran Ljubav te poziva: Dođi k meni ti umoran i opterećen. Ja ću te odmoriti…....Ponovi tu rečenicu i slušaj tko te to poziva? Ne može te tvoj prijatelj pozvati u goste, ako ti nije izgovorio riječ. A ti, što ćeš učiniti? Zatvoriti mu vrata ili reći EVO ME! Ako si se ovog trenutka, ipak odlučio za Isusa reci mu: EVO ME! On će ti otvoriti i svoja vrata. Onda ostani u tom najljepšem zagrljaju, kojeg ti čovjek ne može dati. Ostani u dodiru tvoga i Njegovog srca, koje će oživjeti tvoje srce……… Možeš mu u tom susretu tebe i Njega reći:  Molim te moj prijatelju Isuse, skini moj teret sa mene, svu prljavštinu, pomozi mi oprostiti onima koji su me povrijedili…. ja i njima opraštam…….stavi sada svoje ruke, nad mene i sve te osobe, izmiri nas i blagoslovi nas……… obuci me u nove haljine…….. I GLEDAJ KAKO TO ISUS ČINI…….. I ako svakoga dana budeš Isusa, stavljao na prvo mjesto, ako On bude uvijek ispred tebe, ako ćeš ga pustiti u sve svoje situacije i susrete s ljudima, tada će u konačnici sve završiti dobro, onako kako treba, jer si Stvoritelja tvorca svega što postoji i živi, pusti u svoj život. TI VIŠE NISI SAM! Molim te, pođi tom snagom. Ja sam pošla i doživjela izlaz iz tolikih mojih teških situacija i patnji. PRIJEĐI I TI NA TU DRUGU STRANU RIJEKE, JER TU TE ČEKA NETKO, TKO OŽIVLJAVA TVOJ ŽIVOT. RADOSTAN TI POVRATAK U DOBRO, MOJ DRAGI PRIJATELJU.

Marijana Ištvanović

TRENUCI SABRANOSTI ZA TEBE, KADA SI UMORAN I VIŠE NEZNAŠ KAKO DALJE

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sjeti se odakle si došao na ovu Zemlju? Tko te je pozvao u Život, tko je baš tebe htio, tko je htio da postojiš? Kamo i kome ćeš se vratiti? Koji je tvoj smisao života ovdje na Zemlji? IMATI ILI BITI? Osjećaš li da te Nečija ruka drži na svom dlanu, da je Nečiji pogled upućen uvijek tebi? Ako te nešto sputava da budeš radostan, voljen, slobodan, dragocjen.... ostavi taj teret VANI. Izbaci taj otrov iz svoga srca, baš kao da iznosiš smeće iz svoje kuhinje, a koje već ima neugodan miris. Stavi jedno po jedno u vreću i predaj sve to najvećoj Ljubavi, Ljubavi koja drži čitavi svijet i sve što postoji i živi. Ljubavi koja je za tebe darovala svoj život, još dok se nisi ni rodio, već bio u zamisli onoga tko te je htio, a to je tvoj Stvoritelj. A onda kada si predao sve to smeće, kada si oprostio i molio za oprost, osjećaš kao da se stvara neki čudesan most kojim prelaziš na drugu stranu Života. Stranu na kojoj si siguran, na kojoj Dobrota vlada, na kojoj izviru izvori ŽIVE VODE, vode koja natapa tvoju osobu, tvoje čitavo biće, obnavlja snagu tvojega duha i ti odjednom ustaješ iz svoje nemoći i kreneš dalje. Osjećaš kao da se tisuću lampica upali odjednom i znaš kamo ti je poći, što ti je dalje činiti. Odjednom možeš ljubiti svakog čovjeka. Jednostavno postaješ RADOSTAN i nekom tako čudesnom snagom Duha u sebi možeš dalje. TU JE TVOJ AMBIJENT, dragi prijatelju. SAMO TU TI JE POĆI. TU TI JE LIJEPO BITI. Tu će tvoji poslovi i odnosi s ljudima biti blagoslovljeni. Tvoja osoba će biti u miru. Tu tvoje srce mirno kuca, tlak postaje normalan. Svaka tvoja stanica zahvaljuje što si joj podario ŽIVOT. Tu zdravlje dolazi na mjesto bolesti duše, a onda i tijela. Tu svaki strah i zloća zastaju pred Dobrotom, Istinom, Ljubavi I Ljepotom s kojom si se susreo. I onda upiši taj susret u svaki svoj genom, u svoju memoriju i neprestano se vraćaj tom

DODIRU LJUBAVI, SUSRETU LJUBAVI I TEBE. TU JE TVOJ ŽIVOT. ZA ŽIVOT SI STVOREN. PODIGNI SVOJ POGLED GORE I VIDETI ĆEŠ RADOST ŽIVOTA, ČEKA NA TEBE. VRATI SE SVOJOJ PRVOJ LJUBAVI, KOJA TE NIKADA NIJE OSTAVILA I BIT ĆEŠ DOBRO. PROĆI ĆE SVAKA TVOJA NEUGODNA SITUACIJA, A TI ĆEŠ OSTATI ČVRSTO NA SVOJIM NOGAMA, JER SI PRIGRLIO SEBE I SVOJ ŽIVOT. RADOSTAN TI BIO TVOJ ŽIVOT PREDRAGI PRIJATELJU, DO KOJEG MI JE TOLIKO STALO.

                                                                                                    Marijana Ištvanović