Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

Malo stado i HRVATSKE BOŽIĆNE PJESME

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

M.S(1).jpg

Hrvatske BOŽIĆNE PJESME, kako je fra Pero (pater Petar  Posilović), govorio da postoji Olimpijada za božićne pjesme, Hrvatska bi osvojila zlatnu medalju. Olimpijade nema, Hrvatska nije osvojila zlatnu medalju ali BOŽIĆNE PJESME osvojile su zlatnu medalju u srcima Hrvatskog naroda.

Zbor „Malo stado„ već tradicionalno 13 godinu pjevao na poseban način Božićne pjesme na misi u 11:30 i Zoran Crnčić kao (orguljaš, pjevač, pronalazač pjesama) pridruženi član zbora za Božićno vrijeme.

Sve je započelo još 2006 godine, kada smo umjesto na gitarama Božićne pjesme pjevali uz orgulje. Radost rođenja malog djeteta, mladoga Kralja kroz stoljeća je  bio najveće nadahnuće za pjevanje u Hrvatskom narodu i tako je nastao ogroman broj pjesama. Mi smo pokušali pjevati pjesme koje nisu bile možda toliko poznate i zajedno sa vjernicima na misi zajedno ih oživjeti i slaviti Božićno vrijeme.    

Tako smo došli do 35 božićnih pjesama. Broj je velik ako se uzme u obzir da se radi o malom zboru i kratkom razdoblju kada se pjevaju božićne pjesme. Zato zbor „Malo stado“ spada u rijetke zborove koji izvode tako veliki broj božićnih pjesama. Sigurno jedini zbor u Varaždinskoj biskupiji ali i šire.

Pjesme smo podjeli na tradicionalne, kajkavske, Hrvata izvan hrvatske i europske (međunarodne).

Od  tradicionalnih pjevamo: Radujte se narodi, Kirie Eleison, Svim na zemlji, O Betleme, Veselje ti navješćujem, U to vrijeme, O pastiri čudo novo, Danas se čuje, Dvorani neba, Narodi nam se , Hajdmo braćo sada, Veseli se majka božja, Djetešce nam se rodilo, Tri kralja, O sveta tri kralja, Nebo daj oku.

Od kajkavski  pjesama pjevamo: Poslušajte svi sada (napjev iz Podravine, zabiježio Nikola Toth, obradio Rudolf Matz, 1927), Prva je vura (napjev iz Turopolja), Zdravo budi mladi kralju (napjev iz Međimurja),  Potecite pastiri (napjev iz Samobora), Cmreki v snegu spiju (tekst: Vinko Kos, napjev iz Selnice), Ljubljeni jezušek (iz Cithara octochorda 1723), O djetešce moje drago (napjev iz Prigorja), Mehki snežek (napjev iz Francuske preveden na kajkavski).

Pjesme koje su nastale u Gradišću (Austrija): Ča more to biti (iz 1871), Nujno tiho, Veseli budmo.  Iz Vojvodine: Oj pastiri čujte novi glas

Iz ciklusa europskih božićnih pjesama koje su prevedene na hrvatski jezik i postale su dio hrvatskih božićnih pjesama pjevamo: Najpoznatiju božićnu pjesmu koja je slavila 200 godina od nastanka, Tiha noć (Austrija,napjev: F.Gruber, tekst: Josef Mohr ,1818), Iznad naš se poljana ili Mehki snežek

(Francuska), Pastorela (Francuska), Nek pjeva svijet  (Joy to the world, G.F.Handel, Engleska), Pristupite vjerni (Adeste fideles, 1743, John Francis Wade, engleski katolik).  

Pjevamo i pjesmu Betlehemska sveta noć (teskst i glazba: fra J. Pasariček).

 Za fra Fortunat Pintarć koji je djelovao u samostanu sv. Antuna u Koprivnici gdje je i umro, postoje dokazi da je napisao i uglazbio: Djetešce nam se rodilo i Čestit svijetu. Za pjesmu Kirie Eleison ne može se sa sigurnošću reći.

Zbor „Malo Stado“ tako pjeva od kajkavski pjesmi iz Podravine, Međimurja,Zagorja, Turopolja, Samobora, do Dalmacije (U to vrijeme, Veseli se majka Božja), Gradišća, Vojvodine, tradicionalne hrvatske božićne pjesme, pa do europskih božićnih iz Austrije, Francuske, Engleske.

Zbor  „Malo Stado“  vodi  Jasmina Sinovec, a od početka joj pomažu kao pjevači i suradnici Ivana Biluš, Marko Bunić, Branko Oreški.

Neka Božićne pjesme ostanu i dalje najljepša  BOŽIĆNICA!

Zoran Crnčić                                                                            

M.S(2).jpg M.S(5).jpg M.S(6).jpg M.S(7).jpg M.S(8).jpg M.S(9).jpg M.S(10).jpg M.S(11).jpg M.S(14).jpg M.S(18).jpg M.S(20).jpg M.S(17)

Malo stado je 24. 2. 2018. gostovalo u Karlovcu na "Franjevačkim pučkim misijama" sa igrokazom "Sa sv. Franjom zajedno"

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

karlovac(11).jpg Finale u Karlovcu
Sve je počelo u jesen 2013. kada nam je naš dragi pastir fra Kruno Albert predložio da napravimo igrokaz o sv. Franji za potrebe Franjevačkih pučkih misija. Krenulo je bojažljivo u nevjerici: Ma kak bumo mi to? Joj, pa to je teško, nismo mi dorasli tom zadatku…
No, naš se Marko Bunić odvažio, napisao scenarij, ubacio pjesme fra Ivana Matića i tako je na papiru nastao igrokaz Sa sv. Franjom - zajedno. I onda je krenuo odabir glumaca, poslagivanje scena, osmišljavanje scenografije, kostimografije, rekvizita. Puno, puno posla.
Netko bi možda rekao: Amateri, okanite se ćorava posla… Ali nismo! Vođeni franjevačkom skromnošću nekako smo si rekli: Pa ne mora biti profi, al nek bude sa srcem! I bilo je!
Fra Kruno je krenuo u franjevačke misije kao misionar, a mi smo se pridružili na kraju prvih misija u Čakovcu u korizmi 2014. Uspjeli smo! Ne toliko u glumačkom izričaju (sve je to, naravno, ostalo na amaterskom nivou), nego u prenošenju Isusovih riječi, radosti i nade!
Uslijedi su nastupi na misijama u Istri (župama Materada, Kršete i Petrovija), Bjelovaru, Malom Lošinju, Puli, Rijeci. Nastupili smo i u Okučanima na kapitulu Frame te na domaćem terenu u Domu za starije i nemoćne i u Domoljubu. Dvogodišnji smo niz od devet nastupa završili u korizmi 2016. na nama posebno dragim misijama na Rabu.
Dvije godine nakon toga naš se fra Kruno javio iz Karlovca gdje sada obnaša dužnost župnika te gvardijana i pozvao nas da se opet okupimo u budemo dio Franjevačkih misija u njegovoj sadašnjoj župi. Nakon svega što je za naš zbor i našu župu napravio, odlučili smo mu pomoći u ostvarivanju misija u njegovoj župi i tako mu od srca zahvaliti! Naravno da nam je bilo drago što je i on opet imao priliku glumiti i pjevati s nama kao u počecima igrokaza.
Hvala fra Kruni na poticaju, fra Ivanu Matiću na povjerenju i podršci tijekom svih osam misija na kojima smo nastupali. Hvala svim glumcima/pjevačima koji su bili dio ansambla. Hvala našoj brižnoj ˝redateljici˝ Mirjani Oreški. Hvala Turističkoj zajednici koja nam je velikodušno posuđivala kostime. Hvala svima koji su nas pratili molitvama!
Hvala Gospodinu što smo mogli biti njegovi svjedoci ljudima na taj način i hvala Mu na svemu što smo kroz taj igrokaz proživjeli i primili!
Malo stado

 

karlovac(11).jpg karlovac(10).jpg karlovac(10).jpg karlovac(1).jpg karlovac(2).jpg karlovac(3).jpg karlovac(4).jpg karlovac(5).jpg karlovac(6).jpg karlovac(7).jpg karlovac(8).jpg karlovac(9).jpg karlovac(10).jpg karlovac(12).jpg karlovac(13).jpg karlovac(14).jpg karlovac(15).jpg karlovac(16).jpg karlovac(17).jpg karlovac(18).jpg karlovac(19).jpg karlovac(20).jpg karlovac(21).jpg karlovac(22).jpg karlovac(23).jpg karlovac(24).jpg karlovac(25).jpg karlovac(26).jpg karlovac(27).jpg karlovac(28).jpg karlovac(9) karlovac(30).jpg karlovac(31).jpg karlovac(32).jpg karlovac(33).jpg karlovac(34).jpg karlovac(35).jpg karlovac(36).jpg karlovac(37).jpg karlovac(38).jpg karlovac(39).jpg karlovac(40).jpg karlovac(41).jpg karlovac(42).jpg karlovac(43).jpg karlovac(44).jpg karlovac(45).jpg karlovac(46).jpg karlovac(47).jpg karlovac(48).jpg karlovac(50).jpg karlovac(51).jpg karlovac(52).jpg karlovac(53).jpg karlovac(54).jpg karlovac(55).jpg karlovac(56).jpg karlovac(57).jpg karlovac(58).jpg karlovac(59).jpg karlovac(60).jpg karlovac(61).jpg karlovac(62).jpg karlovac(63).jpg karlovac(64).jpg karlovac(65).jpg karlovac(66).jpg karlovac(67).jpg karlovac(68).jpg karlovac(69).jpg karlovac(70).jpg

Zbor "Malo stado" gostovalo u Rijeci

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

_MG_4893.jpg Zbor "Malo stado" naše župe u subotu 20. 2. 2016. izvelo je igrokaz "Sa svetim Franjom zajedno" u župi sv. Ane u Rijeci. Kao i do sada, igrokazom smo završili "Franjevačke pučke misije",koje su se cijeli tjedan održavali u župi Gornje Vežice u Rijeci. Igrokazu je predhodila sveta misa koju smo animirali našim sviranjem i pjevanjem. Vratili smo se kući svi radosni i puni lijepih dojmova.

_MG_4850.jpg _MG_4850.jpg _MG_4880.jpg _MG_4883.jpg _MG_4885.jpg _MG_4887.jpg _MG_4891.jpg 26_o.jpg 48_o.jpg 88_o.jpg IMG_4869.jpg IMG_4903.jpg IMG_4906.jpg

Igrokaz ˝Sa sv. Franjom – zajedno˝ na Rabu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

IMG_5132.jpg Od 6. do 13. ožujka održane su Franjevačke pučke misije na Rabu. U subotu 12. ožujka naš zbor ˝Malo stado˝ se otputio da da svoj obol misijama izvođenjem igrokaza ˝Sa sv. Franjom – zajedno˝ pred kraj misija, u subotu, 12. ožujka. Nakon radosnog dočeka naših dragih franjevaca misionara, izrazito tople dobrodošlice od strane župnika, njegovih suradnika te naših dragih rapskih domaćina -obitelji koja nas je svih 14 primila u jednu kuću, pred prepunom dvoranom rapskog kina izveli smo igrokaz na sebi svojstven način – razigrano i raspjevano. Osim što smo ih htjeli zabaviti, htjeli smo ih potaknuti da malo zastanu i zapitaju se za čim teže u životu. Je li ih jurnjava za materijalnim zaokupila do te mjere da su zaboravili čemu zapravo treba težiti u životu? Osim što smo bili mali misionari u sklopu misija, Gospodin je i za nas pripremio lekciju. Htio nas je podsjetiti da nema u životu planiranja, već da treba znati živjeti po Božjem naumu i Njegovoj providnosti. Kako nam je to poručio? Burom. Naime, naš planirani povratak bio je u nedjelju, ali je bura bila jaka i trajekti nisu vozili. Ostali smo na otoku dan duže i to smo shvatili kao već spomenutu lekciju, ali i kao dar Božji jer smo dobili dodatno vrijeme za druženje i rast našeg zbora u zajedništvu. Rabljani su nas pritom prepoznavali na ulicama grada i radosno nas pozdravljali, željni novih lica na njihovom predivnom otoku na kojem u ovo doba godine nema mnogo posjetitelja. Hvala Gospodinu na obilju milosti koje smo primili i na svima koje smo susreli i upoznali!

IMG_1.jpg IMG-2.jpg IMG_3.jpg IMG_4.jpg IMG_5.jpg IMG_6.jpg IMG_7.jpg IMG_8.jpg IMG_9.jpg IMG_10.jpg IMG_11.jpg IMG_12.jpg IMG_13.jpg IMG_14.jpg IMG_15.jpg IMG_5089.jpg IMG_5102.jpg IMG_5128.jpg IMG_5136.jpg IMG_5169.jpg IMG_5172.jpg IMG_5183.jpg IMG_5185.jpg IMG_5374.jpg IMG_5438.jpg WP_212.jpg WP_213.jpg