Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

Bijela nedjelja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Bijela nedjelja je prva nedjelja poslije Uskrsa, kod nas zvana i Mali Uskrs. Kao datum za svečanu prvu pričest spominje se prvi put u 17. stoljeću. Ime dolazi od bijele odjeće koje su nosili novokrštenici u ranom kršćanstvu. Kao vidljivi znak primljenog sakramenta krštenja, odjeća je trebala označavati čišćenje vodom i biti znakom za ljude novorođene u Kristu.Od sedmog stoljeća nosili su odrasli krštenici bijelu odjeću osam dana, od Velike subote ili Uskrsa, sve do druge uskrsne nedjelje. Uobičajeno je da se na Bijelu nedjelju održava svečano slavlje Prve pričesti, a veliki papa Ivan Pavao II. proglasio ju je nedjeljom božanskog milosrđa. Božanskom milosrđu posvećena je crkva u Ovčari kod Levanjske Varoši.izvor: velecasnisudac.com

MEDITACIJA UZ VELIKI TJEDAN

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Užas i tjeskoba spopadaju Isusa. Isus se nalazi u krajnjoj napuštenosti. Užas i tjeskoba se obrušavaju na nj, osjeća se pritiješnjen, satjeran u ugao, bez izgleda za uzmak. Smrt je pred njim, strašna smrt, a Isus, ljudski govoreći, ne vidi izlaska. Što u takvim trenucima čini svaki čovjek? Traži prijatelje. Traži pomoć. Duša mi je na smrt žalosna! Ostanite ovdje i bdijte! Od trojice učenika ne traži ništa poseb-no. Ne moraju ništa učiniti. Samo da budu uz njega. Pomislimo: Isus, Učitelj i Spasitelj, moli pomoć svojih učenika. Oni su mu potrebni. Krvavo potrebni u ovom, za Isusa najod-sudnijem trenutku: Ostanite! Bdijte!Rušeći se na zemlju... Isus je otišao malo dalje i zateturao. Posrtao. Srušio se na zemlju. Oblio ga ledeni znoj. Naokolo tama, tamo u gradu rulja se sprema da ga uhvati i preda bezdušnim tužiteljima, sucima i mučiteljima. Sam je. Isus kao da više ne osjeća kao nekoć blizinu svoga Oca, a njegovi učenici? Imat će Isus što i vidjeti!veče

Nedjelja Božjeg milosrđa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nedjelja nakon Uskrsa posvećena je Božjem milosrđu, koje je promovirala poljska redovnica sv. Faustina Kowalska u svome Dnevniku. Papa Ivan Pavao II. proglasio je svetkovinu cijele Rimokatoličke Crkve30. travnja 2000., u godini Velikoga jubileja, na dan kanonizacije svete Faustine.

U Dnevniku sv. Faustine napisana je Isusova poruka u vezi ovoga blagdana: "Želim da svetkovina milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima. Toga su dana otvorene nutrine milosrđa mojega i ja izlijevam čitavo more milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa. Duša koja pristupi ispovijedi i sv. pričesti zadobit će potpuni oprost od grijeha i kazni. Neka se nijedna duša ne boji meni približiti, makar joj grijesi bili crveni kao skerlet. Svetkovina milosrđa izvire iz moje nutrine i želim da se slavi u prvu nedjelju po Uskrsu".

Isus je sv. Faustini rekao "U Starom sam Zakonu slao proroke svome narodu s gromovima. Danas šaljem tebe čitavom čovječanstvu sa svojim milosrđem. Ne želim kažnjavati ranjeno čovječanstvo već ga želim izliječiti privijajući ga na svoje milosrdno srce. (Dn 1588)"

 

Pet osnovnih oblika štovanja Božjeg milosrđa su:

1. Štovanje slike Milosrdnog Isusa

2. Štovanje svetkovine Božjeg milosrđa

3. Molitva krunice Božjeg milosrđa

4. Štovanje Časa milosrđa

5. Širenje slave (naviještanje) Božjeg milosrđa

Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 2. 3. 2021.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Skupštini je prisustvovalo 20-etak braće i sestara, te naš duhovnik fra Franjo Jesenović. Prije Skupštine smo nastavili skupljati doprinos za više razine za 2021. godinu. Na početku Skupštine smo molili Časoslov. Pročitani su rođendanci ovaj mjesec. Podijeljeni su informativni listići za slijedeće razdoblje i data su pojašnjenja (3.3. – FSR prije večernje mise predvodi križni put; 10.3. – poslije večernje mise FSR predvodi klanjanje;14.3. - FSR prije večernje mise predvodi križni put; 16.3. - susret 3. utorak poslije večernje mise; 6.4. - sljedeća Skupština  FSR će biti nakon večernje mise, na kojoj će biti pripremna tema za nacionalni kongres FSR-a i FRAME-e  2021. pod nazivom: Važnost i potreba produbljivanja franjevačkoga identiteta bratstva OFS-a i njegovih članova. U molitvi svaki dan prikažimo jednu deseticu krunice za naša bratstva.

MOLITVA SVETOM JOSIPU

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Papa je vjernicima uputio i molbu da cijele ove godine mole molitvu ovom svecu, kako u svojim obiteljima, tako i tijekom svetih misa:Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,i zaručniče Djevice Marije.Tebi je Bog povjerio svoga Sina;u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;s tobom je Krist postao čovjekom.O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,i vodi nas na putu života.Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,te nas brani od svakoga zla. Amen.(www.icv.hr, izvor: svetijosip.com

Kako istinski proslaviti i doživjeti otajstvo Uskrsa u obitelji

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Uskrs počinje u subotu navečer. Prisutnost sasvim male djece u obitelji ne će uvijek dopustiti da obitelj ode na uskrsno bdjenje koje traje relativno dugo. Ako je to slučaj, u toj “presvetoj noći u kojoj je naš Gospodin Isus Krist prešao iz smrti u život”¹ obitelj može organizirati posebnu molitvu kod kuće. Ta molitva može preuzeti neke elemente iz liturgije: jednu veliku svijeću na kojoj će svatko upaliti svoju malu svijeću, posudu s blagoslovljenom vodom u koju ćemo umočiti ruku i prekrižiti se prisjećajući se tako svojega krštenja, čitanje evanđelja o uskrsnuću, nekoliko radosnih pjesama, naravno uz veliko “aleluja”. Kao u crkvi, možemo početi u sasvim zamračenoj prostoriji i postupno paliti sva svjetla.

Nemojmo oklijevati stariju djecu povesti na uskrsno bdjenje. Da bismo djeci pomogli da ostanu pozorna tijekom čitanja koja im se često čine nezanimljivima, ponesimo misal u kojem će moći slijediti tekstove. Za malene koji još ne znaju čitati ponesimo Bibliju u slikama gdje će moći vidjeti odlomke o kojima je riječ: stvaranje svijeta, Abrahamovu žrtvu itd. Iako im je teško ostati pozornima i sabranima tijekom cijeloga bdjenja, budimo sigurni da djeca uglavnom vrlo snažno osjećaju posebno ozračje uskrsne noći.

izvor: bitno.net

KLANJANJE 17. 3. 2021.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pozdravljam te Isuse, u ovoj tako čudesnoj korizmenoj tišini, u kojoj me pozivaš na obraćenje, ali u susretu  sa Tobom. Pozivaš me u moju i  Tvoju tišinu srca, u kojoj ću spoznati svoje grijehe, krive putove, krive postupke, u kojoj me želiš učiniti novom i darovati mi novo obraćeno srce, obući me u nove izbjeljene haljine. Da Isuse, želim uči u Tvoju tišinu. Želim u ovoj korizmi više slušati svoje dubine, kojima Ti progovaraš. To ne mogu u buci ovoga svijeta. Zato me evo do Tvojih nogu da ti rečem, pomozi mi Isuse da postanem bolja, da budem poslušna Tebi, jer samo Tebi je unaprijed znani moj put.

Ivan Bodrožić - Lovačka zamka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ne samo u svakodnevnom životu,
već i u Svetome pismu,
postoji pojam zamke lovačke,
a ponekad i zamke ptičarske
pri usporedbi duše s pticom.
Doista, zamke Zloga i zlih ljudi
koji vrebaju nevine duše
uspoređene su s tim slikama
lovačkog života i vrebanja žrtava.

Takvu zamku su postavili
i našem Gospodinu, želeći ga
pogubiti i odvesti u propast.
Postavili su smrtonosnu zamku
njegovoj ljudskosti s ciljem
da ga uklone s lica zemlje.
Uhvaćen u Maslinskom vrtu
u tu smrtonosnu zamku,
djelovao je lakim plijenom
zubima zlobnih ‘lovaca’.

Podnio je smrtnu borbu
u kojoj je Zli mislio da ga je
konačno porazio smrću
– svojim najboljim saveznikom.
Nisu ni slutili da je umro
u nadi i svijesti da su se
proročanstva iz psalama
odnosila na njega, te je
božanskom snagom
raskinuo zamku
i zajamčio spasenje svima
koji u nj vjeruju i ljube ga,
te mu zahvalno pjevaju:

Blagoslovljen Gospodin
koji nas ne dade za plijen
zubima njihovim!
Duša je naša poput ptice umakla
iz zamke lovačke:
raskinula se zamka,
a mi umakosmo!
Pomoć je naša
u imenu Gospodina

koji stvori nebo i zemlju (Ps 124).

Korizmene nedjelje

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Korizma ima šest nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskognaroda svaka od tih nedjelja ima svoje ime. Prva je Čista nedjelja jer dolazi odmah nakon Čiste srijede (Pepelnice).Druga se zove Pačista, još čišća nedjelja od prve Čiste nedjelje. Bezimena se zove treća nedjelja, a nije joj se dalo ime iz poštovanja prema muci Isusovoj i korizmi. Četvrta nedjelja se naziva Sredoposno jer je na polovici korizmenog posta. Predzadnja nedjelja u korizmi se naziva Gluha nedjelja jer se u prošlosti tu nedjelju pjevalo bez pratnje orgulja, u crkvama bi se pokrivali križevi, kipovi i slike, sve kako bi crkve izgledale jednostavnije. Zadnja nedjelja u korizmi se naziva Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja. Obilježava se čitanjem ili pjevanjem muke, a naziv je dobila prema procesiji s grančicama u spomen Isusovog ulaska u Jeruzalem, kad ga je stanovništvo grada dočekalo klicajući Hosana Davidovom sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.