Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

MOLITVA ZA DUHOVNA ZVANJA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Oče sveti,zahvaljujemo ti radi tebe samoga što si po svojoj svetoj volji i po jedinome svome Sinu s Duhom Svetim stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku.

Zahvaljujemo ti za tvoju svetu Crkvu u kojoj rađaš nove sinove i kćeri za svjedoke svoje ljubavi. Među bezbrojnim sinovima,glasom Duha Svetoga,privukao si slugu svoga Franju da izbližega slijedi Krista raspetoga i obnovi tvoju Crkvu svetim životom.

Pogledaj, Oče sveti, na mnoga srca mladih koji traže svoje istinske putove. Prosvijetli ih i ohrabri u slušanju tvoje Riječi kako bi prepoznali i izvršili tvoju svetu volju.

Po zagovoruBlažene Djevice Marije,podari nova duhovna zvanjaCrkvi, franjevačkom Redui našoj provinciji.

Po Kristu Gospodinu našemu.Amen.

NEDJELJA DOBROG PASTIRA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Četvrta uskrsna nedjelja je Nedjelja Krista Dobrog Pastira i nedjelja kada na poseban način molimo za svećenička i redovnička zvanja u cijeloj Crkvi.

Krist je onaj Pastir koji poznaje svoje ovce. On je onaj koji želi da ovce njegove imaju život, u izobilju da ga imaju.

Možda i ne razumijemo ove Kristove riječi, ne razumijemo koliko je bitno da danas imamo svete pastire koji će se brinuti i čuvati povjereno im stado. Nekada smo skloniji tim pastirima prigovarati umjesto da im pomažemo. Nekada smo više skloni tome da zalutamo za ovozemaljskim pašnjacima umjesto da slušamo glas Krista Dobrog pastira i glas onih koji su dobili milost da predvode njegovo stado.

Molimo za naše pastire kako za one koji su već u službi tako i za one koji se žele Kristu odazvati u svećeničkom ili redovničkom pozivu! Dužni smo moliti da imamo svetih svećenika, redovnika i redovnica koji će nas okupljati oko Krista našeg Dobrog pastira. Oni se na poseban način svaki dan mole za nas i naše spasenje, bilo u svetoj Misi, molitvi časoslova ili ostalim molitvama. Danas se mi pomolimo za njih da ih Gospodin čuva, blagoslivlja i nama podari kao svete pastire.

Sveti Juraj – mačem pobijedio zlo u liku zmaja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Juraj (lat. Georgius), jedan je od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Njegovo štovanje rasprostranjeno je diljem Europe.

Sveti Juraj povijesna je osoba. Rođen je u III. stoljeću u Kapadociji (Palestina). Potjecao je iz plemenitaške obitelji, što ga je obvezalo da postane vojnik. Ubrzo je među vojnicima stekao veliku popularnost, a za nagradu postao je zapovjednik jedne satnije. Potom postaje i zapovjednik bojišta. No sam Juraj veoma je rano postao kršćanin i zbog svoje vjere došao u sukob sa zapovjednom strukturom u vojsci. Bio je član Vojnoga vijeća u svojstvu časnika. Veoma brzo uvidio je da se mora izjasniti i dati dokaz svoje vjere, ne krijući da je kršćanin. Nakon majčine smrti svoj bogat obiteljski imetak razdijelio je siromašnima, a svojim robovima dao je slobodu.

Prigodom jedne sjednice Vojnoga vijeća car Dioklecijan iznio je plan prema kojemu je trebao uništiti kršćane, što je vijeće i odobrilo. Međutim Juraj, kao mladi časnik – član vijeća, ustao je i na obziran način prigovorio na takvu odluku. Kako je po prirodi bio nadaren rječitošću, govorio je velikom uglađenošću i žarom, te se činilo da ga slušaju s velikim divljenjem i poštovanjem. Vojnom je vijeću nastojao dokazati neopravdanost i opakost toga progona. Stao je otvoreno u obranu kršćana, te zatražio od cara da povuče odluke o progonu.

Nakon njegova govora, car Dioklecijan naredio je konzulu Magneciju da odgovori Jurju. “Vidi dobro”, kazao mu je konzul, “drskost kojom si govorio pred carem da si jedan od vođa te sekte i tvoje priznanje smirit će tvoju bezobraznost. Naš branitelj bogova carstva brzo će se znati osvetiti protiv tvoje izopačenosti. Juraj mu je na to odgovorio da je car najodvratnije stvorenje koje sebi pripisuje božanske vrijednosti: “Samo je jedan Bog kojeg ja častim i slavim. Da, kršćanin sam i to ime je sva moja slava i korist da mogu svoju krv dati za slavu onoga Boga od koga sam primio život, koji čini svu moju sreću.” Pošto je car čuo za taj odgovor naredio je da Jurja utamniče i okuju ga u lance. On je u tamnici pronašao zadovoljstvo koje ga je kao kršćanina najviše inspiriralo da trpi svjedočeći Kristovo ime.

Kazne za kršćane u to vrijeme uistinu su bile veoma drastične. Jurja su najprije privezali za kotač s usađenim čavlima, koji su pri svakom pokretu kidali komade tijela i dubili u njemu brazde. Pri takvom mučenju on je bio veseo što je začudilo i njegove krvnike. Još su se više začudili vidjevši da nije ostao mrtav. Našli su ga s potpuno zacijeljenim ranama.

Njegovo čudesno ozdravljenje mnoge je pogane obratilo na kršćanstvo. Juraj je bio jedan od prvih mučenika Dioklecijanovih progona – nije bilo mučenja koje nad njim nije bilo primijenjeno da se nadvlada njegova velikodušnost i ustrajnost.

Kad je car uvidio da ni mučenje neće postići Jurjevo odricanje od kršćanske vjere, rekao mu je: “Protiv svoje volje bio sam prisiljen podvrgnuti te strogosti izdanih zakona protiv neprijatelja moje vjere. Ti znaš poštovanje koje sam uvijek imao za tvoju zaslugu i mjesto koje držiš u mojoj vojsci je dokaz moje dobrote; tvoje protivljenje je jedina zapreka koju možeš staviti na svoju sreću. Mlad si, imaš moju milost, naklonost sjedinjena s tvojom valjanošću obećaje ti prve položaje. Očekuješ li da opet uđeš u svoju službu i umiriš božanstva sa žrtvama?”

Na to Juraj zamoli cara da ga uvede u hram gdje su carska božanstva za koja je car govorio da im prinese žrtvu. Car više nije nimalo sumnjao da njegova blagost i obećanja neće pobijediti ispovjednika vjere Isusa Krista.

Bio je uveden u hram s velikim brojem pučana. Pošto je Juraj ugledao kip boga Apolona obrati mu se riječima: “Jesi li ti Bog da ti prinosim žrtve?” “Ne, ja nisam Bog” odgovorio je idol glasom, tako da su se svi nazočni počeli tresti. “A kako se vi, zli duhovi koje je pravi Bog osudio na vječni oganj, usuđujete postojati u prisutnosti sluge Isusa Krista kao što sam ja?” Te svoje riječi popratio je sa znakom križa.

Odjednom se čitav hram zaorio od krika i strašnog urlanja, tako da su kamene statue bogova počele pucati na komade.

Čitav taj događaj pratio je prema legendi i sam car koji je naredio da se Jurju odrubi glava, što se dogodilo 23. travnja 290. godine u Lidiji (Palestina). Stoga je taj datum Jurjeve smrti u Crkvi upisan kao spomendan na toga sveca.

Kako istinski proslaviti i doživjeti otajstvo Uskrsa u obitelji

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Uskrs počinje u subotu navečer. Prisutnost sasvim male djece u obitelji ne će uvijek dopustiti da obitelj ode na uskrsno bdjenje koje traje relativno dugo. Ako je to slučaj, u toj “presvetoj noći u kojoj je naš Gospodin Isus Krist prešao iz smrti u život”¹ obitelj može organizirati posebnu molitvu kod kuće. Ta molitva može preuzeti neke elemente iz liturgije: jednu veliku svijeću na kojoj će svatko upaliti svoju malu svijeću, posudu s blagoslovljenom vodom u koju ćemo umočiti ruku i prekrižiti se prisjećajući se tako svojega krštenja, čitanje evanđelja o uskrsnuću, nekoliko radosnih pjesama, naravno uz veliko “aleluja”. Kao u crkvi, možemo početi u sasvim zamračenoj prostoriji i postupno paliti sva svjetla.

Nemojmo oklijevati stariju djecu povesti na uskrsno bdjenje. Da bismo djeci pomogli da ostanu pozorna tijekom čitanja koja im se često čine nezanimljivima, ponesimo misal u kojem će moći slijediti tekstove. Za malene koji još ne znaju čitati ponesimo Bibliju u slikama gdje će moći vidjeti odlomke o kojima je riječ: stvaranje svijeta, Abrahamovu žrtvu itd. Iako im je teško ostati pozornima i sabranima tijekom cijeloga bdjenja, budimo sigurni da djeca uglavnom vrlo snažno osjećaju posebno ozračje uskrsne noći.

izvor: bitno.net

Ivan Bodrožić - Lovačka zamka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ne samo u svakodnevnom životu,
već i u Svetome pismu,
postoji pojam zamke lovačke,
a ponekad i zamke ptičarske
pri usporedbi duše s pticom.
Doista, zamke Zloga i zlih ljudi
koji vrebaju nevine duše
uspoređene su s tim slikama
lovačkog života i vrebanja žrtava.

Takvu zamku su postavili
i našem Gospodinu, želeći ga
pogubiti i odvesti u propast.
Postavili su smrtonosnu zamku
njegovoj ljudskosti s ciljem
da ga uklone s lica zemlje.
Uhvaćen u Maslinskom vrtu
u tu smrtonosnu zamku,
djelovao je lakim plijenom
zubima zlobnih ‘lovaca’.

Podnio je smrtnu borbu
u kojoj je Zli mislio da ga je
konačno porazio smrću
– svojim najboljim saveznikom.
Nisu ni slutili da je umro
u nadi i svijesti da su se
proročanstva iz psalama
odnosila na njega, te je
božanskom snagom
raskinuo zamku
i zajamčio spasenje svima
koji u nj vjeruju i ljube ga,
te mu zahvalno pjevaju:

Blagoslovljen Gospodin
koji nas ne dade za plijen
zubima njihovim!
Duša je naša poput ptice umakla
iz zamke lovačke:
raskinula se zamka,
a mi umakosmo!
Pomoć je naša
u imenu Gospodina

koji stvori nebo i zemlju (Ps 124).

Bijela nedjelja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Bijela nedjelja je prva nedjelja poslije Uskrsa, kod nas zvana i Mali Uskrs. Kao datum za svečanu prvu pričest spominje se prvi put u 17. stoljeću. Ime dolazi od bijele odjeće koje su nosili novokrštenici u ranom kršćanstvu. Kao vidljivi znak primljenog sakramenta krštenja, odjeća je trebala označavati čišćenje vodom i biti znakom za ljude novorođene u Kristu.Od sedmog stoljeća nosili su odrasli krštenici bijelu odjeću osam dana, od Velike subote ili Uskrsa, sve do druge uskrsne nedjelje. Uobičajeno je da se na Bijelu nedjelju održava svečano slavlje Prve pričesti, a veliki papa Ivan Pavao II. proglasio ju je nedjeljom božanskog milosrđa. Božanskom milosrđu posvećena je crkva u Ovčari kod Levanjske Varoši.izvor: velecasnisudac.com

MEDITACIJA UZ VELIKI TJEDAN

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Užas i tjeskoba spopadaju Isusa. Isus se nalazi u krajnjoj napuštenosti. Užas i tjeskoba se obrušavaju na nj, osjeća se pritiješnjen, satjeran u ugao, bez izgleda za uzmak. Smrt je pred njim, strašna smrt, a Isus, ljudski govoreći, ne vidi izlaska. Što u takvim trenucima čini svaki čovjek? Traži prijatelje. Traži pomoć. Duša mi je na smrt žalosna! Ostanite ovdje i bdijte! Od trojice učenika ne traži ništa poseb-no. Ne moraju ništa učiniti. Samo da budu uz njega. Pomislimo: Isus, Učitelj i Spasitelj, moli pomoć svojih učenika. Oni su mu potrebni. Krvavo potrebni u ovom, za Isusa najod-sudnijem trenutku: Ostanite! Bdijte!Rušeći se na zemlju... Isus je otišao malo dalje i zateturao. Posrtao. Srušio se na zemlju. Oblio ga ledeni znoj. Naokolo tama, tamo u gradu rulja se sprema da ga uhvati i preda bezdušnim tužiteljima, sucima i mučiteljima. Sam je. Isus kao da više ne osjeća kao nekoć blizinu svoga Oca, a njegovi učenici? Imat će Isus što i vidjeti!veče

Nedjelja Božjeg milosrđa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nedjelja nakon Uskrsa posvećena je Božjem milosrđu, koje je promovirala poljska redovnica sv. Faustina Kowalska u svome Dnevniku. Papa Ivan Pavao II. proglasio je svetkovinu cijele Rimokatoličke Crkve30. travnja 2000., u godini Velikoga jubileja, na dan kanonizacije svete Faustine.

U Dnevniku sv. Faustine napisana je Isusova poruka u vezi ovoga blagdana: "Želim da svetkovina milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima. Toga su dana otvorene nutrine milosrđa mojega i ja izlijevam čitavo more milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa. Duša koja pristupi ispovijedi i sv. pričesti zadobit će potpuni oprost od grijeha i kazni. Neka se nijedna duša ne boji meni približiti, makar joj grijesi bili crveni kao skerlet. Svetkovina milosrđa izvire iz moje nutrine i želim da se slavi u prvu nedjelju po Uskrsu".

Isus je sv. Faustini rekao "U Starom sam Zakonu slao proroke svome narodu s gromovima. Danas šaljem tebe čitavom čovječanstvu sa svojim milosrđem. Ne želim kažnjavati ranjeno čovječanstvo već ga želim izliječiti privijajući ga na svoje milosrdno srce. (Dn 1588)"

 

Pet osnovnih oblika štovanja Božjeg milosrđa su:

1. Štovanje slike Milosrdnog Isusa

2. Štovanje svetkovine Božjeg milosrđa

3. Molitva krunice Božjeg milosrđa

4. Štovanje Časa milosrđa

5. Širenje slave (naviještanje) Božjeg milosrđa

Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 2. 3. 2021.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Skupštini je prisustvovalo 20-etak braće i sestara, te naš duhovnik fra Franjo Jesenović. Prije Skupštine smo nastavili skupljati doprinos za više razine za 2021. godinu. Na početku Skupštine smo molili Časoslov. Pročitani su rođendanci ovaj mjesec. Podijeljeni su informativni listići za slijedeće razdoblje i data su pojašnjenja (3.3. – FSR prije večernje mise predvodi križni put; 10.3. – poslije večernje mise FSR predvodi klanjanje;14.3. - FSR prije večernje mise predvodi križni put; 16.3. - susret 3. utorak poslije večernje mise; 6.4. - sljedeća Skupština  FSR će biti nakon večernje mise, na kojoj će biti pripremna tema za nacionalni kongres FSR-a i FRAME-e  2021. pod nazivom: Važnost i potreba produbljivanja franjevačkoga identiteta bratstva OFS-a i njegovih članova. U molitvi svaki dan prikažimo jednu deseticu krunice za naša bratstva.