Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

Filter

Otajstvo Božića koje svake godine slavimo otajstvo je objave Božje ljubavi.

Na traženje i iščekivanje čitavog čovječanstva svemogući Bog u svojoj ljubavi i slobodi pruža konkretan odgovor: utjelovljuje se u Isusu iz Nazareta i uzima ljudsko obličje da bi čovjeku i čovječanstvu pokazao mjeru svoje ljubavi.

U Isusu iz Nazareta Bog je objavio da on nije nevjerni i odsutni Bog. On je živi i sveti Bog koji uvijek na nov način pokazuje i objavljuje svoju ljubav prema izabranom narodu, a time i prema čovječanstvu.

SRETAN BOŽIĆ I BLAGOSLOVLJENU 2020. želi

  • o. Marijan Opitz

Sveta Lucija djevica i mučenica (286. - 310) spomendan 13. prosinca

Slikovni rezultat za Sveta Lucija – navještaj božićnog svjetla - 13. prosincaSveta Lucija - svetica je ranoga kršćanskog vremena ali je i danas veoma štovana, a uz njezin blagdan se organiziraju različita veselja i igre za djecu i mladež. Živjela je na prijelazu iz 3. u 4.  stoljeće u Sirakuzi na Siciliji.  Kad joj je majka oboljela, pođe zajedno u Kataniju na grob Svete Agate. Pokazala se Svetica u snu Luciji  rekavši da će majka ozdraviti ali da će ona podnijeti mučeništvo poradi kršćanske vjere.  To je odlučno prihvatila te je svoje imanje razdijelila siromasima i posvetila se duhovnom životu Raskinula je zaruke, a zaručnik je prijavi kao kršćanku.  Po nalogu prokonzula Paskazija  uslijedilo je mučenje da bi se mučenica odrekla svoje nove vjere.  Pošto je šest snažnih muškaraca i šest volova nisu uspjeli pomaknuti sa mjesta i baciti među bludnice, uzalud su joj pokušavali  nauditi vatrom i smolom. Dugo su je mučili, iskopali su joj oči i na koncu ubodom mača u vrat  pogubili. Sveta Lucija je zaštitnica očiju, vida i očnih bolesti.

Kod mučenja je Sveta Lucija rekla: »Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga!« Razjaren poganski mučitelj zagrozio joj se na to: »Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda ćete ostaviti tvoj Duh Sveti.« A mudra je djevica odgovorila: »Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom.« Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice. Krvnik ju je probo mačem. Zato je umjetnici rado tako i prikazuju. U Sirakuzi nalazi se glasovita stara bazilika Sv. Lucije kamo još i danas mnogi hodočaste.

DOBRO JE ZNATI!!!

Došašće započinje nedjeljom koja pada najbliže 30. studenom, blagdanu Sv. Andrije, traje četiri tjedna i završava na Badnjak. Četiri nedjelje simboliziraju četiri tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.   

Prvom nedjeljom došašća započinje nova liturgijska godina, a s njom i naš godišnji put prema Božiću.    Liturgijska godina slavi otajstvo Kristovo od utjelovljenja i rođenja do uskrsnuća, uzašašća, do paruzije, dolaska, a nedjeljna biblijska čitanja u novoj liturgiji obuhvaćaju tri susljedna godišnja kruga.   

Svaki je krug najizrazitije označen jednim sinoptičkim evanđeljem: GODINA A – Matejem, GODINA B – Markom, GODINA C – Lukom. Ivanovo se evanđelje zgodno umeće u sva tri kruga, najljepše u uskrsno vrijeme kada se čitaju tzv. Oproštajne besjede Isusove.   

Značenje došašća   

U vremenu Došašća idemo u susret Onome koji dolazi osloboditi i spasiti svoj narod. Došašće, advent (lat. ad venio – doći) vrijeme je čežnje za boljom budućnošću i budnoga iščekivanja Gospodinovog dolaska.    Crkva se spominje trostrukog Božjeg dolaska u našu povijest : Osnovni stav kršćanina u vremenu Došašća treba biti vjera, i to ne vjera koja prihvaća samo niz istina, već vjera koja je sposobna uočiti otajstvenu Gospodinovu nazočnost u sakramentima i u životnom svjedočenju svakog kršćanina. Bez te vjere nemoguće je stvarno slaviti Gospodinov sadašnji dolazak, jer sve ono što u liturgiji obavljamo bez toga bi bilo samo izvanjsko i stvar običaja.

Obilježja vremena došašća   

Vrijeme predanog i radosnog iščekivanja – to je došašće kao četverotjedno razdoblje na početku liturgijske godine. Boja misnog ruha je pokornička, ljubičasta. Molitve i čitanja govorit će i o pokori. Ali taj post i pokora imaju obilježje radosne priprave. Sva se čitanja u ovom vremenu usredotočuju na ključne osobe Starog i Novog Zavjeta, koje su bile pripremljene i odabrane od Boga kako bi Utjelovljenje bilo moguće: Blažena Djevica Marija, sveti Ivan Krstitelj, sveti Josip, sveta Elizabeta i Zaharija.   

Vrijeme iščekivanja treba nam proteći radno, živeći i radeći za bolje društvo, kada će nam se otkriti u punini Božja ljubav i smisao ljudske sudbine. Stoga vrijeme Došašća budi u ljudskim srcima nadu prožetu radošću. Ono uklanja svaku potištenost i očaj iz naših srca te daje poleta svim ljudskim naporima, svemu ljudskom radu i zalaganju za bolji i novi svijet prožet Duhom ljubavi. SVIM VJERNICIMA ŽELIM PLODONOSNO DOŠAŠĆE!     

Sveti Frasnjo Ksaverski svećenik, isusovac, veliki misionar (1506. - 1552.) spomendan 3. prosinca

Sveti Franjo Ksaverski rodio se na dvorcu Xavier, 7. travnja g. 1506. Svršivši prve i osnovne škole u domovini, pun ambicije za karijerom, nije se htio natjecati sa svojom braćom koja od reda bijahu vojnici, već je svoj životni poziv tražio u crkvenoj službi. Stoga je kao mladić u rujnu 1525. pošao u središte europske znanosti, u Pariz, na studij. Ondje se upisao na glasovito Sveučilište Sorbonu. Nakon četiri godine studija stekao je akademski stupanj "doktora". Ondje je počeo sanjariti o jednoj višoj karijeri, bogatoj prihodima u svojoj domovini. No njegov sudrug sa studija privukao ga je k sebi. Bio je to njegov zemljak Ignacije Loyola, kasniji osnivač Družbe Isusove. On mu je često ponavljao riječi iz Evanđelja: "Što koristi čovjeku, ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život" (Mk 8,36).

Vjera i svjetlo - 23. 12. 2018.

ViS-23.12.2018(4).jpg Nedjelju prije Badnjaka održali smo susret „ Vjera i Svjetlo“ Koprivnica. Susret je započeo molitvom i probom za scenski prikaz Isusovog rođenja. Velečasni Leonardo Šardi ispovjedio je „ Iskrice“ (članove zajednice s intelektualnim teškoćama). Zajednica se proširila. Došli su novi članovi koji su se predstavili. Nastavili smo s razgovorom. Članovi zajednice pričali su što za njih znači Božić.

Martina pošta

Marta otvori poštanski sandučić i ugleda pismo. Promotri ga dobro i ne htjede otvoriti, a jako ju je privlačilo. Na omotnici nije bilo adrese ni poštanske marke, bilo je samo njezino ime.

U pismu je pisalo:

- Draga moja Marta, u subotu prolazim tvojim krajem. Posjetit ću te. S ljubavlju, Isus.

Ruke su joj drhtale dok je pismo odlagala na stol.

- Zašto Gospodin dolazi meni u posjet? Nisam ni po čemu posebna, nemam ništa čime bih ga počastila.

Razmišljajući tako, Marta je prebirala po praznim policama svoje oskudne ostave.

- Moram kupiti malo kruha i još poneku sitnicu.

Što nam je činiti?

Gospodine, Ivan Krstitelj je vjerno prenosio Tvoju poruku i pripremao ljude za tvoj dolazak. Na njihovo pitanje: „Što nam je činiti?”,davao je svakome odgovor po kojem se taj mogao ponašati i živjeti.

Mnogi su se opredijelili za život obraćenja i pokore i iščekivali su Tvoj dolazak. Svake godine o došašću taj se izazov ponavlja. Može se dogoditi da Te mi ne otkrijemo u onom svjetlu u kojem Ti želiš doći i pohoditi svoj narod.

Isuse, što nam je činiti?

Kršteni smo Tvojim krštenjem. To je krštenje Duhom. Ivan govori i o krštenju ognjem.

Dođi, Gospodine Isuse, i spali tim ognjem sve što je u nama ustajalo.

Vjerujem da snaga toga sakramenta i danas djeluje u našim dubinama i da je potrebno već ovog došašća otvoriti se toj milosti koja je duboko pohranjena u našoj duši.

Dođi, Isuse, i spasi nas!

Blažene Drinske mučenice

Crkva se 15. prosinca sjeća hrabre i nesebične žrtve časnih sestara koje su u ljubavi za Krista, kojemu su posvetile svoje djevičanstvo, bile spremnije umrijeti nego pogaziti svetinje za koje su živjele. Zbog toga su im presudile oštrice četničkih noževa kojima su izboli njihova tijela. Drinske mučenice su blaženice, časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi, mučki ubijene od strane četnika na današnji dan, 1941 godine, na obali rijeke Drine kod Goražda.

Časne sestre, Kćeri Božje ljubavi, došle su u Sarajevo 1882. na poziv nadbiskupa Josipa Stadlera. Poslala ih je utemeljiteljica reda, službenica Božja Franziska Lechner. Otvorile su 1911. godine na Palama kod Sarajeva samostan „Marijin dom“. Vodile su osnovnu školu i pomagale svima, bez obzira na vjeru i narodnost. Zahvaljujući nesebičnosti i ljubavi ovih sestara, Marijin dom na Palama je bio nadaleko poznat, a mještani i stanovnici okolnih sela zvali su ga „gostinjcem siromaha”.

Ratne godine 1941, u samostanu na Palama nalazile su se: predstojnica, časna sestra Jula (Kata) Ivanišević, Hrvatica, rođena 25. XI. 1893. u Godinjaku kod Starog Petrovog Sela, časna sestra Berchmana (Karoline Anna) Leidenix, Austrijanka, rođena 28. XI. 1865. u Enzersdorfu (Donja Austrija), časna sestra Krizina (Josipa) Bojanc, Slovenka, rođena 14. V. 1885. u Zbureu kod Šmarjeških Toplica, časna sestra Antonija (Josipa) Fabjan, Slovenka, rođena 23. I. 1907. u Malom Lipju kod Žužemberka i časna sestra Bernadeta (Terezija) Banja, Hrvatica mađarskog podrijetla, rođena 18. VI. 1912. u Velikom Grđevcu.

Četnici su 11. prosinca 1941. opkolili Marijin dom, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice. Vodili su ih po hladnoći i snijegu, bez tople odjeće, uz prijetnje i vrijeđanje, do Carevih voda i Sjetline. Tamo je najstarija među njima, časna sestra Berchmana, shrvana od puta zaostala, a ubijena je 23. prosinca 1941. u Sjetlini. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, kamo su stigle 15. prosinca 1941.

Smještene su u zgradu vojarne, na drugom katu. Vojarnom je tada zapovijedao major Jezdimir Dangić. Pijani četnici noću su provalili u sobe, u kojima su se nalazile časne sestre i nasrnuli na njih. Sestre su tada jedna za drugom iskočile kroz prozor uz povike „Isuse, spasi nas!” Nakon toga su ih četnici u dvorištu izboli noževima i sutradan bacili u rijeku Drinu.

Drinske mučenice su simboli svih nevinih žrtava pakla rata, koji gazi sve vrijednosti i ponižava svaku svetinju. Papa Benedikt XVI. potpisao je 14. siječnja 2011. dekret o mučeništvu Drinskih mučenica, a 1. svibnja 2011. dekret o njihovoj beatifikaciji. Svečana beatifikacija Drinskih mučenica održana je 24. rujna 2011. u Sarajevu, u Olimpijskoj dvorani Zetra. Šezdesetak godina poslije njihove smrti četnici su ponovno izronili iz mraka povijesti. Krv mnogih žrtava još se suši na njihovim rukama. Krv malih, neznanih, nevinih i svetih. Na zemlji ubijenih, na nebu blaženih…

ZAŠTO ADVENTSKI VJENČIĆ???

U svim crkvama pa i u mnogim domovima, na početku Adventa ili Došašća, ukrašavaju se adventski vjenčići, a prve nedjelje došašća počinju se paliti svijeće na tim vjenčićima.

Na ovoj stranici donosimo i jedno od tumačenja simbolike adventskog vjenčića, kako ne bi u kućama ti vjenčići bili samo ukrasi bez određenog smisla i značenja.    

Jedno od tumačenja glasi: - Na adventskom vjenčiću su četiri svijeće koje označuju četiri nedjelje došašća. Svaka svijeća ima svoje ime i svoju zadaću. Prva svijeća je ISTINILICA - potiče nas da činimo i govorimo istinu. Druga je svijeća je DOBROČINILICA - potiče nas da činimo i govorimo dobro. Treća svijeća je POMIRILICA - potiče nas na pomirenje sa svima, oprostiti onima koji su nas uvrijedili i potiče nas na sv. Ispovijed. Četvrta svijeća je GRADILICA - potiče nas da gradimo mir i dobro među ljudima s kojima živimo.     Ovi vjenčići na našem stolu i upaljena svake nedjelje jedna svijeća više, neka nas kao obitelj okupi na molitvu i razmišljanje što možemo dobro kroz ovo došašće učiniti. Vijenac na stolu ukazuje nam na blagdan nade i života koji iščekujemo. On je okrugao što podsjeća na krug koji ujedinjuje i dovodi do savršenstva i jedinstva.    

U došašću iščekujemo dolazak drage nam osobe Isusa, u njemu se ostvaruje sjedinjenje neba i zemlje, Boga i ljudi. Povežimo se i mi ovoga došašća u molitvi i ljubavi s Bogom i jedni s drugima.

I ove godine imamo prilike u vremenu Došašća, unatoč teške situacije, nečega se odreći u korist drugoga. Ljubavlju prožeti dar možemo darovati za potrebe župnog Caritasa, koji će pred Božić obradovati potrebite u našoj župi. Prehrambene proizvode i novčanu pomoć možete ostaviti u sakristiji. Unaprijed, hvala svim dobrim ljudima!

DOBRO JE ZNATI!!!

Četiri nedjelje prije Božića započinje razdoblje DOŠAŠĆA. Započinje nedjeljom koja pada najbliže 30. studenom, blagdanu Sv. Andrije, traje četiri tjedna i završava na Badnjak. Četiri nedjelje simboliziraju četiri tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.   

Prvom nedjeljom došašća započinje nova liturgijska godina, a s njom i naš godišnji put prema Božiću.    Liturgijska godina slavi otajstvo Kristovo od utjelovljenja i rođenja do uskrsnuća, uzašašća, do paruzije, dolaska, a nedjeljna biblijska čitanja u novoj liturgiji obuhvaćaju tri susljedna godišnja kruga.   

Svaki je krug najizrazitije označen po jednim sinoptičkim evanđeljem: GODINA A – Matejem, GODINA B – Markom, GODINA C – Lukom. Ivanovo se evanđelje zgodno umeće u sva tri kruga, najljepše u uskrsno vrijeme kada se čitaju tzv. Oproštajne besjede Isusove.   

Prvom nedjeljom došašća ove godine ulazimo u liturgijsku godinu C.

Sveti Nikola

Sveti Nikola bio je biskup. Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Postio je već od najranije mladosti, srijedom i petkom samo bi jednom dnevno uzimao obroke. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Vjerujući u Isusove riječi, svo bogatstvo roditelja odlučio je podijeliti siromašnima, bolesnima i potrebitima. Svoj život je posvetio Bogu, te je još kao mlad postao biskup, poznat po dobrim djelima. Sudjelovao je na koncilu u Niceji, te je tamo osudio arijanizam. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te se godišnjica njegove smrti slavi kao Dan Svetog Nikole. Pokopan je u Miri, u Turskoj.

Sveti Nikola u kršćanskoj tradiciji poznat je kao dobročinitelj. Djeca i odrasli mu se raduju. Ugledajmo se stoga u svetog Nikolu pa ako nas živciraju naši ukućani, oprostimo im. Umjesto ogovaranja ili mrmljanja, učinimo neko dobro djelo, recimo im koju dobru riječ i pohvalu. Ako kolegi u školi ne ide dobro neki predmet, sjedi do njega pa mu pokaži. Kad osjetiš da te netko treba, a ti bi se najradije zatvorio u svoju sobu i šutio, idi, pomozi mu, pohodi ga. Netko te moli za pomoć, idi i pruži mu je. To je zapravo nebo. Nebo nije nešto poslije smrti, nego je nebo tu, sada, na zemlji prisutno. Onog časa kad činimo dobro, mi smo u nebu. Nebo je tamo gdje umremo svome egoizmu i rodimo se dobrohotnosti i čovjekoljubivosti.

Blagdan Marije Bogorodice (1. siječnja)

Na Novu godinu izmjenjujemo čestitke. Marija koju danas slavimo kao Bogorodicu je, kako ju je nazvala Elizabeta, „blažena među ženama“ jer je bila sredstvo Božjeg blagoslova za sve ljude i čitavo čovječanstvo. Zbog svoje ponizne predanosti Bogu, Svevišnji je po njoj učinio „velika djela“, kako ona sama ispovijeda u hvalospjevu Veliča, zbog kojih će je „svi naraštaji zvati blaženom.“ Tim se naraštajima, a riječ je o kršćanskim naraštajima kroz gotovo dvije tisuće godina, rado pridružujemo i mi, današnji kršćanski naraštaj, prepoznajući je i ispovijedajući je kao Bogorodicu, onu koja je rodila pravog Boga i pravog čovjeka, onu po kojoj su čovječanstvo i sva stvorena stvarnost od Boga blagoslovljeni svakim blagoslovom. Ovo je istinska Božja čestitka kojoj ćemo mi danas, u skladu s pristojnim običajem, pridružiti i svoju čestitku svima koje susrećemo i poznajemo. Božja čestitka je bila iskrena, kako će to potvrditi život i osobito vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista u kojemu smo blagoslovljeni. Jesu li ili nisu iskrene i naše čestitke koje jedni drugima upućujemo za sreću u ovom danu, ali i u danima, mjesecima i godinama koje dolaze, to samo mi znademo. Bilo bi dobro da jesu jer to bi, jer svi svima čestitaju, značilo da nitko nikoga više ne vidi kao neprijatelja i da svatko prepoznaje i priznaje druge kao braću i sestre, i da s njima želi dijeliti bratstvo, suosjećanje, srdačnost, sreću… Iako je to, unatoč svim našim čestitkama i dobrim željama, u ovom našem poretku stvarnosti gotovo neostvariv san, mi kršćani se s tim ne smijemo pomiriti. Ne smijemo prihvatiti da je to utopija. I jer nam to ne smije biti utopija bl. Pavao VI., papa, je 1968. predložio da se današnji dan, prvi u godini, dan kad jedni drugima čestitamo i u čestitkama izražavamo dobre želje, slavi kao Svjetski dan mira.

Sveti Franjo i prve žive jaslice

I približio se dan veselja, došao je dan klicanja. Iz mnogih mjesta pozvana su braća. Muškarci i žene onoga kraja prirediše prema svojim mogućnostima svijeće i zublje da bi rasvijetlili noć koja je blistavom zvijezdom rasvijetlila sve dane i godine. Napokon je došao svetac Božji. Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše, />shrvan krotkošću, a ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi neobična misa; u neočekivanoj utjehi uživa svećenik.

Svetac Božji oblači levitsku haljinu, jer bijaše đakon, i zvonkim glasom pjeva evanđelje. A njegov glas! Glas je to neodoljiv, glas sladak, glas jasan, glas zvonak! Sve poziva na najveću nagradu. Zatim propovijeda okupljenom narodu. Njegove riječi o rođenju siromašnog kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda. A često je, kad je htio izgovoriti presveto ime ISUS, govorio silnim žarom. Nazivao ga je betlehemskim Djetešcem, a ime BETLEHEM izgovarao poput ovce koja bleji. Usta su mu bila ispunjena glasom, ali još više slatkim osjećajima. Kad bi spominjao Betlehemsko Djetešce ili izgovarao ime ISUS, sve bi oblizivao usne jer je sretnim nepcem kušao i gutao slatkoću ove riječi. Množe se ondje darovi Svemogućega, a neki kreposni čovjek je imao viđenje. Vidio je, naime, kako u jaslama leži prestrašeno Djetešce i Božjeg Sveca koji Djetetu pristupa kao da ga hoće od sna probuditi. To viđenje nije bilo neumjesno, jer je Dijete Isus bilo zaboravljeno u srcima mnogih u kojima je djelovanjem milosti po sluzi Franji bilo probuđeno i duboko utisnuto u vjerno pamćenje. Konačno je dovršeno svečano bdijenje i svi se radosni povratiše kući.

Toma Čelanski

Blagdan koji pokazuje kako Božje milosrđe uključuje sve

Naime, ova svetkovina još od prvih stoljeća ima veliko značenje u Crkvi, te je imala jednako značenje kao sam Božić. Doista rođenje Gospodinovo u Betlehemu slavilo se kao rođenje novoga Kralja iz loze Davidove koji je trebao osloboditi svoj narod ne samo iz šaka osvajača, nego i od zla i grijeha kojeg je na razne načine bio žrtva taj isti narod. S druge pak strane svetkovina Bogojavljenja je objavljivala to isto otajstvo rođenja Sina Božjega kao dar milosti i milosrđa za sve druge narode, što je bio razlog velike radosti i zahvaljivanja Bogu za ljubav prema svim ljudima kojima je u srcu plamtjela želja za spoznajom Boga i za spasenjem kojem je on začetnik i koje od njega dolazi. Tako iz novozavjetnih svjedočanstava koja opisuju Isusovo rođenje pronalazimo da je se već od prvoga dana i pojavka na zemlji Sin Božji pokazao kao sveopći Spasitelj, poslan spasiti ne samo svoj izraelski narod, nego i narod pogana.

Crtice nakon tri druženja 60+

DSC_0015.jpg Grupa 60 + ponovo se okupila 15.11. 2017 .

Ovaj puta smo imali zadovoljstvo slušati predavanje naše drage gošće dr Terezije Salajpal. Tema predavanja je bila Komunikacija . Kao i prošli put izlaganje je izazvalo veći interes sudionika susreta. Doktorica nas je na jednostavan i vrlo interesantan način uvela u svijet komunikacije. Predavanje je započela na način da se predstavila što je navela kao jedan vid komunikacije.

OBRED PALJENJA SVJETLA - Obiteljsko slavljenje Badnje večeri

Za molitvu je potrebno da jedan član obitelji predvodi i podijeli uloge u molitvi. (Potrebno je, prethodno se dogovoriti.) Za obred paljenja svjetla potrebno je pripremiti tri svijeće. Obitelj se treba okupiti oko stola. Sva svjetla u kući trebaju biti ugašena i svjetla na boru trebaju biti ugašena. Kratko vrijeme ostati u šutnji. Jedan od članova obitelji pali svijeću.
Zapaliti prvu svijeću

Pjesma: Radujte se narodi
Radujte se, narodi, kad čujete glas,
da se Isus porodi u blaženi čas.
Svaki narod čuj, čuj
i Betlemu pristupljuj, pristupljuj!

Iz evanđelja po Luki
U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis za vrijeme Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju - u grad Davidov, koji se zove Betlehem - da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna.
I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.
A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: “Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.”
I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!”

Zapaliti drugu svijeću i
Pjesma: Radujte se, narodi (2. - 3.)
Vidi Božje otajstvo u podrtoj štalici
I tko trpi uboštvo na toj tvrdoj slamici.
To otajstvo čuj, čuj
I k jaslicam pristupljuj, pristupljuj!

Raduje se Marija s Josipom gledeći,
Anđeo pjeva “Gloria” po zraku leteći;
I ti, svijete čitavi,
Spasitelja pozdravi, pozdravi!
Zapaliti treću svijeću
i svjetla na boru

 

Molitve obitelji

Bože, ti nas svake godine veseliš dočekom rođendana tvoga Sina koji je radi nas postao čovjek. Tebi i tvome Sinu,
našem Spasitelju, upućujemo svoje molitve:
1. Za našu obitelj, rodbinu, prijatelje i dobročinitelje: obdari ih svakim dobrom duše i tijela, molimo te.
2. Za naše bližnje: da živimo u istinskom miru i ljubavi, molimo te.
3. Isuse, svojim rođenjem uzeo si ljudsku slabost: budi svjetlost slijepima, jakost slabima, utjeha bijednima, molimo te.
4. Rodio si se siromašan i skroman: pogledaj siromahe i utješi ih svojom dobrotom, molimo te.
5. Na zemlju si sišao da sve u nebo privedeš: u slavi sebi pridruži naše drage pokojnike, molimo te.
Završimo molitvom Gospodnjom: Oče naš …
Pohodi, molimo te, Gospodine, našu obitelj i kuću i obasjaj nas novim svjetlom, Isusom Kristom. To nam svjetlo po vjeri sja u srcu: molimo te da odsijeva i u našem životu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

Razmišljanje

Čovječe, probudi se! Za te je Bog postao čovjekom. Digni se, pospanče, i ustani od mrtvih i Krist će te prosvijetliti. Za tebe je, velim, Bog postao čovjekom. Ti bi zauvijek umro da se nije on rodio u vremenu. Nikada se ti ne bi oslobodio od tijela grijeha da on nije na se uzeo sličnost tijela grijeha. Svladala bi te trajna bijeda da nije bilo njegova milosrđa. Veselo slavimo dolazak našega spasenja i otkupljenja. Slavimo svečani dan kad je veliki i vječni Dan iz velikoga i vječnog dana došao u ovaj naš kratki vremeniti dan. On nam je postao pravda i posvećenje i otkupljenje. Ta pisano je: Tko se hvali, neka se hvali u Gospodinu.
Istina je, dakle, nikla iz zemlje: Krist je rođen od Djevice, a za sebe je ustvrdio: Ja sam istina. Pravda je pogledala s nebesa: Čovjek koji vjeruje u Krista koji je danas rođen, nije opravdan od samoga sebe, nego od Boga. Istina je nikla iz
zemlje, jer je Riječ postala tijelom, a pravda je pogledala s nebesa, jer svaki dobar dar i savršen poklon dolazi odozgor. Po vjeri opravdani budimo u miru s Bogom, jer su se zagrlili pravda i mir. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu: jer je Istina nikla iz zemlje. Po njemu imamo pristup k ovoj milosti u kojoj se nalazimo, i ponosimo se nadajući se slavi Božjoj.
Ne veli: našoj slavi, nego slavi Božjoj, jer pravda nije od nas izišla, nego je pogledala s nebesa. Dakle, tko se hvali, neka se ne hvali u sebi, nego u Gospodinu. Zato su Gospodinu što ga je Djevica rodila pjevali hvalu anđeli: Slava na visini Bogu, i na zemlji mir ljudima dobre volje. (Iz govora sv. Augustina)

Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 5.12.2017.

Skupštini je prisustvovalo 15-estak braće i sestara. Podijeljeni su informativni listići za slijedeće razdoblje (13.12.- klanjanje animira FSR, 16.12.- pater Franjo za Framu i FSR ima predavanje o 10 Božjih zapovijedi, 19.12.- poslije večernje Mise neformalni susret Frame i FSR-a, 28.12.- nastup zbora FSR-a u gradskom parku na Koprivničkoj bajci, 16.1.18.- poslije večernje Mise duhovni nagovor pater Franjo, 6.2.18.- slijedeća Skupština FSR-a), te su dana dodatna pojašnjenja. Nastavljamo sa financijskom pomoći jednoj šesteročlanoj obitelji iz Legrada, koja je u potrebi.

skupstina(1).jpg skupstina(2).jpg skupstina(3).jpg skupstina(4).jpg skupstina(5).jpg

Papa Franjo: Kako prepoznati svoj poziv (bitno.net)

Nećemo moći otkriti poseban i osobni poziv koji nam Bog upućuje ako ostanemo zatvoreni u sebe, u svoje navike i ravnodušnost ponašajući se kao oni koji troše svoje živote tražećivlastito ja, gubeći velike snove i prigodu da budemo sudionici jedinstvene povijesti koju Bog želi ostvariti s nama. I Isus je bio pozvan i poslan, zato mu je trebalo da se sabere u tišini; slušao je i čitao riječ u sinagogi i snagom Duha Svetoga objavio je smisao svojeg poziva. Takvo ponašanje danas postaje sve teže. Uronjeni smo u društvo koje obiluje raznim stvarima i informacijama koje stvaraju vanjsku buku, a u isto vrijeme u nama raste nutarnja rastresenost i zbrkanost koja nam ne dopušta da se zaustavimo, da kontempliramo, da razmatramo događaje svojega života i da djelujemo, puni povjerenja u brižan plan koji Bog ima s nama, i da ostvarimo plodno razlučivanje. Čitajući u sinagogi u Nazaretu odlomak iz proroka Izaije, Isus je razmišljao o sadržaju poslanja koje mu je bilo povjereno i predstavio ga je onima koji su čekali Mesiju. Slično tome, svatko od nas može otkriti svoj poziv samo putem duhovnog razlučivanja. To je proces u kojem osoba, u dijalogu s Gospodinom i slušajući glas Duha Svetoga počinje donositi temeljne odluke, počevši od onih o životnom statusu. Posebice, otkrivamo da kršćanski poziv uvijek ima proročku dimenziju i danas nam je vrlo potrebno razlučivanje i proroštvo da bismo nadvladali iskušenja ideologije i fatalizma i otkrili u odnosu s Gospodinom, mjesta, sredstva i događaje preko kojih nas poziva. Svaki bi kršćanin trebao biti sposoban čitati smisao života i shvatiti gdje i na što ga Gospodin zove kako bi nastavio njegovo poslanje.

BLAGOSLOV OBITELJI

Nakon Božića i ove godine je u planu posjet Vama i vašim obiteljima ili blagoslov obitelji (kuća). Redoslijed blagoslova saznat ćete preko župnog listića na Badnjak. Nadam se na vrijeme, premda već ima upita! Ukoliko ima župljana koji su se ove godine iz druge župe doselili u našu župu ili se možda preselili na drugu adresu, a žele posjet svećenika, neka o tome obavijeste župnika, kako bi vas uvrstili u raspored blagoslova i popis vjernika koji se vodi. Jednako tako ako se netko odselio iz župe na područje druge župe bilo bi dobro da nas o tome obavijeste.
Radi informacije: u župi ima oko 1250 obitelji na popisu za blagoslov, no svake godine svi ne prime, a ukupni broj vjernika Župa sv. Antuna Padovanskog broji oko 5.000 vjernika.

KRISTOV ZOV

Širi se Krstiteljev glas i poziva: Pripravite ljudi put kojim se može doći do vas, jer Gospodin dolazi pohoditi svojom blizinom svako svoje stvorenje. Taj poziv čuo sam i ja, unatoč buci oko mene i brzom ritmu izmjene sunca i mjeseca. Svakako želim da Gospodin dođe i do mene. Moram Mu pripraviti put! Učinit ću ga prohodnijim svojim međuljudskim odnosima. Maknut ću kamenje oholosti, zavisti i zajedljivosti. Uklonit ću reklame s nedoličnim riječima i porukama. Popravit ću ono što je uništeno nebrigom i lijenošću! Uz njega bih trebao još zasaditi cvijeće dobrote i ljubavi i zelenilo mira i praštanje. Tada ću zaista uživajući moći proći mojim putem i susresti se sa mnom! A ja ću biti sretan i ponosan što sam uspio za svog Učitelja pripraviti put dostojan Njegovih nogu!
Josip Šimunović

LITURGIJA KVATRI

Odredbom naših biskupa 1983. obnovljena je liturgija kvatri („quattuor tempora“) kao četiriju tjedana u godini, posvećenih molitvom, djelima pokore i ljubavi, na velike nakane Crkve i svijeta. Cijeli kvatreni tjedan valja posvetiti molitvom, pokorom i ljubavlju, ali će samo subota imati posebne misne obrasce, naznačene u kalendaru uz dotične dane. U nedjelju kojom počinje kvatreni tjedan neka se vjernici pozovu da tjedan posvete molitvom, djelima pokore i ljubavi na određenu nakanu Crkve, a u subotu se kvatreni tjedan završava svetom misom, kako bi se slavlju kvatri dalo duhovno usmjerenje i značenje. U zimskom kvatrenom tjednu, vjernici su pozvani na intenzivniju molitvu za kršćansku dobrotvornost i zahvalu Bogu za njegova dobročinstva.

OSVRT NA ODRŽAN SEMINAR NOVE EVANGELIZACIJE

Duhovna(5).jpg Od 24-26.11.2017.u našoj župi, održan je seminar nove evangelizacije, pod vodstvom Zajednice Molitva i Riječ, utemeljitelja mons. Tomislava Ivančića. Seminar je vodio vjeroučitelj Ivica Lulić i prof. Ljerka Jurkić. Tema susreta, bila je, KAKO DO SUSRETA SA ŽIVIM BOGOM. Evo kratkog osvrta na sami seminar: Sva tri dana, posječenost je bila zadovoljavajuća. Svakoga dana došlo je preko stotinjak vjernika, što nam govori da je glad za susretom sa živim Bogom, velika. Jer, čovjek koji nije susreo živoga Boga, to je čovjek koji se sakrio, u svome grijehu, reče prof. Ljerka.

Advent je u posljednje vrijeme postao društveni događaj.

Gradovi i sela natječu se u organiziranju adventskih manifestacija čija se uspješnost mjeri brojem ostvarenih turističkih dolazaka, zadovoljnih gostiju i financijskog prihoda. Lijepo je da se ljudi vesele i dobro je sve što nikomu nije na štetu. Pa ipak, nekako osjećamo da u svemu tome nedostaje ‘ono nešto’. To nešto jest shvaćanje ovoga časa.
Profanacija adventa zaboravila je njegovo ime. Tu latinsku riječ od starine na hrvatski prevodimo došašće. Tko dolazi? Komu dolazi? Koga iščekujemo? Kamo i komu mi idemo? To su pitanja koja u duhovnoj pripravi za Božić stupaju u prvi plan našega postojanja. Advent je radosno slavlje Kristova dolaska u vremenu i radosno iščekivanje njegova dolaska na kraju vremena. Znamo da je svaki Kristov dolazak najavljen, ali ne znamo mu ni dana ni časa. To sveto neznanje i znanje poziva nas na stalnu budnost u kojoj (d)očekujemo Krista. Advent je kao budilica koja nas budi da shvatimo ovaj čas: „vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače, dan se približi! Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti. Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevanjima, ne u priležništvima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomoru,nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i, u brizi za tijelo, ne pogodujte požudama.”
(Rim 13,11-14)

Bdijte i molite

Današnjom nedjeljom započinjemo novu liturgijsku godinu. Prva je nedjelja došašća. Ulazimo u vrijeme iščekivanja, iščekujemo Isusov slavni dolazak na kraju naše povijesti, kad će otrti svaku suzu i konačno uspostaviti pravdu. I tako danas bilježimo zanimljiv prijelaz u početak nove liturgijske godine upravo poput zore Gospodina koji dolazi.
Došašće započinje nedjeljom koja je najbliža blagdanu sv. Andrije (30. studeni), a završava božićnim bdijenjem u predvečerje Božića. Ovo je s jedne strane vrijeme priprave za liturgijsku proslavu Kristova rođenja, a s druge strane vrijeme iščekivanja Njegova ponovnog dolaska na kraju vremena.
Tekstovi današnjeg slavlja koje čitamo mogu uistinu i danas zvučati aktualno u prvom redu poradi svoje neobičnosti, a prepoznatljiva neobičnost jest u tome što bilježimo početak nove liturgijske godine, a evanđelje govori o završetku, o posljednjim stvarima. Tako s jedne strane imamo početak, s druge strane kraj, a unutar toga prostor iščekivanja s upozorenjem spremnosti odnosno budnosti! Uistinu zanimljiv mozaik unutar kojeg dolazi do izražaja iščekivanje pod imperativom spremnosti i budnosti. Valja upozoriti, odnosno imati na pameti kako nije riječ o tek običnom čekanju, nego o iščekivanju, što će reći sljedeće: iščekivati ne znači znati sve unaprijed, već iščekivati nekoga za koga ne znam kad će doći ali znam kad će doći. Tako onaj koga se iščekuje nije samo dočekan nego je i "željen", "dobro došao", njegov dolazak je iznenađenje. I sad vas pitam dragi vjernici, i čitatelji ovih redaka, da li se s obzirom na "pred", ali uistinu predblagdanski ugođaj može govoriti o iščekivanju, odnosno o onome što prethodi iznenađenju? Mislim da se ne može govoriti ni o iščekivanju nečega a kamoli Nekoga jer je, usudio bih se reći, ukradeno iznenađenje i potreba za budnošću. I zato se lako dogodi da započeti put postane slijepa ulica jer je sve već poznato, unaprijed pripremljeno, a Isus svojim dolaskom iznenađuje, no mi kao da se trudimo učiniti sve da tog iznenađenja ne bude.
Evanđelje današnje nedjelje uzornom kratkoćom ističe dvoje: pojedinačno se ugraditi u svoj posao, u poziv koji nam je Bog dao. No trebamo se ostvarivati i zajedničkim zalaganjem. Opasno je odlaganje, još opasnije samozavaravanje: "Daleko je Gospodin, još nije blizu njegov dolazak." Naš kršćanski Bog unatoč ustaljene običnosti želi da budemo zaposleni, želi da budemo djelatni, a nipošto prepušteni čekanju u dokolici. On očekuje da budemo spremni poći u susret dolasku. Stoga je došašće polazak prepun iščekivanja, a kršćanski Bog je uvijek nepredvidivi Bog, Bog kojeg čovjek ne može zamisliti i domisliti; te tako iščekivanje postaje vrijeme otvorenosti i nade, prihvaćanje nepredvidivog, očekivanje neočekivanoga.
Bože, nauči nas nadati se, iščekivati s nadom i strahom, nauči nas bdjeti, pogledati u daljinu odakle iščekivani dolazi. Tako će Tvoj Sin biti ne samo dočekan nego i "željen ", "dobro došao ", Onaj komu se srce nada.

RADOST BOŽIĆA

mr1.jpg Još nas je jedna godina obradovala Božićem, blagdanom kojemu se posebno vesele djeca. To je blagdan slavljenja dolaska Boga i Spasitelja na Zemlju. Došao je u najhladnije godišnje doba, u siromašnu obitelj i nije rođen u mekoj postelji, nego u štalici. On, Bog, ne samo da je došao među ljude, nego je došao u uvjetima u kojima se rijetko rađaju i najsiromašnija djeca. Kolika je to ljubav! Pogledajte kako Božić doživljavaju članovi „Marijinih ružica“.

 

Raspored blagoslova obitelji

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U ŽUPI SV. ANTUNA PADOVANSKOG U KOPRIVNICI ZA BOŽIĆ 2016.

Poštovani župljani!

Obratite pozornost da ove i godine blagoslov obitelji je i prije i poslije podne. Naznačeno je koje su ulice prije, a koje poslije podne. Nadamo se da ćemo ovaj raspored uspjeti obaviti u vremenu koje smo predvidjeli. Blagoslivljat ćemo trojica.

Ponedjeljak - 26. prosinca 2016. od 14,30

•    Matije Gupca od br. 1
•    Ivana Mažuranića od br. 1
•    Oružanska - Franjevačka - Đ. Estera - Školska - Reberinska

Utorak - 27. prosinca 2016. od 8,30

•    Ivana Trnskog - Bjelovarska od br. 169 (prema gradu)
•    Bjelovarska od br. 1 - neparni
•    Radnička - Bjelovarska od br. 50 - parni (prema gradu)

Utorak - 27. prosinca 2016. od 14,30

•    Novi Brežanec - Braće Radića  
•    Stari Brežanec

Srijeda - 28. prosinca 2016. od 8,30

•    Gorička - Bajer
•    Gorička - Ferde Rusana

Srijeda - 28. prosinca 2016. od 14,30

•    Sajmišna - Potočna - Mosna  
•    Omladinska

Četvrtak - 29. prosinca 2016. od 8,30

•    Kraljice Jelene - Magdalenska - Beč

Četvrtak - 29. prosinca 2016. od 14,30

•    Trg kralja Zvonimira od 1 - 10

Petak - 30. prosinca 2016. od 8,30

•    Trg kralja Zvonimira od 11-27 - Ljudevita Posavskog - Stjepana Miklaužića

Petak - 30. prosinca 2016. od 14,30

•    Josipa Jurja Strossmayera - A. G. Matoša - Ivana Gundulića

 Subota - 31. prosinca 2016.  od 8,30

•    Starogradska  od br. 3
•    Starogradska od br. 6  
•    Ciglana - Stanka Sulimanovića - Ivice Hiršla - Cinderišće - Mariškina


Na Novu godinu nema blagoslova obitelji


Ponedjeljak - 02. siječnja 2017. od 8,30

•    Špoljarska - Cvjetna - Dubovec

Ponedjeljak - 02. siječnja 2017. od 14,30

•    Rudolfa Horvata - Braće Malančec - Bilogorska

Utorak - 03. siječnja 2017. od 8,30

•    Antuna Mihanovića od br. 1 -  I. G. Kovačića
•    Antuna Mihanovića od br. 2 - Milana Krmpotića
•    Grgura Karlovčana

Utorak - 03. siječnja 2017. od 14,30

•    Petra Svačića - Katarine Zrinske - Proljetna

Srijeda - 04.siječnja 2017. od 14,30

•    D. Pejačević - Česijeva


Kako izgleda blagoslov obitelji

1.    Za blagoslov valja pripraviti čistu i urednu prostoriju.
2.    Na stolu pripraviti križ, svijeću (koja neka gori za vrijeme blagoslova) i posudu s blagoslovljenom vodom te grančicom kojom će svećenik poškropiti.
3.    Bilo bi lijepo da svi ukućani budu prisutni kod blagoslova.
4.    Netko od ukućana pričeka svećenika i uvodi ga u kuću ili stan. - Praktično je, posebno u višekatnicama, na dan blagoslova na ulazna vrata nalijepiti selotejpom papirić na kojem piše OČEKUJEMO BLAGOSLOV. Na taj način olakšavate svećeniku snalaženje posebno onda kada na ulaznim vratima nije istaknuto prezime obitelji.
5.    U dvorištima obiteljskih kuća često se nalazi pas čuvar koji želi i u toj prilici biti "dosljedan" pa lajanjem, a često i više od toga želi pokazati svoju "budnost". Zato vas molimo da na dan blagoslova svoga ljubimca zatvorite da izbjegnemo neugodnosti.
6.    Kad svećenik uđe pozdravlja riječima: Mir kući ovoj, a svi odgovore: I svima koji prebivaju u njoj. Slijedi molitva za ukućane koja se zaključuje zajedničkim moljenjem Očenaša i blagoslovnom molitvom.
7.    Kad svećenik škropi blagoslovljenom vodom svi na sebi čine znak križa.

Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2017. žele vam vaši duhovni pastiri
o. Marijan i o. Božo

Vjeronauk za 2. razred

IMG_6473.jpg Svakog drugog utorka okupljamo se u 16 sati. Učimo o vjeri na opušten i zabavan način. Jako puno razgovaramo, rješavamo zabavne zadatke, križaljke, pitalice. Ponekad pjevamo, smijemo se igrajući pantomimu, a ono što nas najviše veseli su natjecateljske igre. Ponekad se natječemo u znanju, a nekad u brzini i spretnosti. Posebno volimo ekipna natjecanja u znanju vjeronauka u kojima pokazujemo svoje vrline i vještine, ali i učimo kako u skupini raditi zajedno i pomagati jedni drugima. Pozivamo učenike 2. razreda da nam se pridruže! animatorica Ivana Biluš i njezina vesela ekipa

IMG_6463.jpg IMG_6464.jpg IMG_6465.jpg IMG_6466.jpg IMG_6467.jpg IMG_6468.jpg IMG_6469.jpg IMG_6470.jpg IMG_6472.jpg IMG_6473.jpg IMG_6474.jpg IMG_6475.jpg IMG_6476.jpg IMG_6477.jpg IMG_6478.jpg IMG_6479.jpg IMG_6480.jpg IMG_6481.jpg IMG_6482.jpg

Crtica nakon susreta 60+ (7. 12. 2016.)

DSC_0033.jpg U našoj župnoj dvorani 7. prosinca okupili smo se kako bismo na kraju jubilejske godine milosrđa sumirali i razmotrili što je za nas milosrđe, kako smo ga živjeli, jesmo li osjetili djela božanskoga milosrđa u svojim životima, jesmo li i sami bili milosrdni.

Sveta Lucija – navještaj božićnog svjetla - 13. prosinca

Slikovni rezultat za Sveta Lucija – navještaj božićnog svjetla - 13. prosincaOd Svete Lucije do Božića ima samo još 12 dana. Lucijino ime znači “svijetla”. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći.

Sveta Lucija od Sirakuze (284. – 303.) zbog svoje je vjere podnijela mučeništvo 303. godine; ona je i zaštitnica vida, krojača i kovača.
Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.
Rano je ostala bez oca, a majka joj se teško razboljela. Velik dio imetka potrošile su na liječnike, ali joj nitko nije mogao pomoći. Tada su Lucija i njezina majka krenule na grob svete Agate u Kataniju. Došavši tamo, Luciji se ukazala sveta Agata i rekla joj: "Zašto tražiš moj zagovor za ozdravljenje svoje majke, kad i sama možeš isprositi zdravlje za svoju majku. Vjera joj je tvoja pomogla. Kao što je Krist po meni proslavio Kataniju, tako će po tebi proslaviti Sirakuzu." Lucijina majka je zaista ozdravila.
Lucija je odlučila svoju baštinu razdijeliti siromasima, da zauvijek ostane samo Isusova. Majka ju je savjetovala da imetak oporučno razdijeli siromasima, ali joj je Lucija odgovorila: "Tako bih siromasima dala svoje imanje samo zato što ga ne mogu ponijeti sa sobom u vječnost. Uostalom, kad nam na putu treba svjetlost, svjetiljku nosimo pred sobom, a ne za leđima. Tako i naša dobra djela trebaju svijetliti pred nama dok putujemo u vječnost." Sve je svoje počela dijeliti siromasima. Njezin ju je mladić prijavio da je kršćanka. Luciju su onda prisiljavali da se žrtvuje rimskim idolima. Odbila je ponudu riječima: "Ja poznam samo jednoga Boga, stvoritelja neba i zemlje. Njemu je najdraža žrtva kad pomažemo siromahe i udovice. Sve sam svoje razdala siromasima. Preostalo mi je još jedino da i samu sebe žrtvujem Gospodinu." Kad joj je sudac zabranio dalje govoriti, hrabra je Lucija odgovorila: "Gospodinova se ne smije gušiti. Ja sam službenica Gospodina koji je rekao da će njegov Duh govoriti iz učenika kad im budu sudili." Onda joj se sudac rugao zato što je rekla da iz nje govori Božji Duh. Lucija je dalje svjedočila: "Dok čisto živim, moje je tijelo hram Duha Svetoga." Okrutni sudac joj je tada zaprijetio da će je na silu osramotiti u javnoj kući, pa da će je ostaviti Božji Duh. Na to mu je ona odgovorila: "Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom." Kad je sudac pokušao odvesti Luciju u kuću bludnica, nisu je mogli maknuti s mjesta. Kada je nije uspio osramotiti na ovaj način, naredio je da je poliju vrelim uljem i smolom pa da je zapale. No, vatra nije dolazila do nje. No, sudac nije imao smilovanja, dao joj je probosti vrat mačem. Tako je Lucija dobila odjednom dvije krune: djevičansku i mučeničku. Prije smrti uspjela je primiti euharistiju i predvidjela je skoru smrt Dioklecijana kao i prestanak progona kršćana. Njeno predviđanje vrlo se brzo ostvarilo.

ZAPALJENA JE DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA (2016)

PC030028.jpg Fra Marijan Opitz zapalio je u subotu 3. 12. 2016. drugu adventsku svijeću. Nakon paljenja svijeće, vjernici su se zaputili u crkvu na svetu misu. Svetu misu svojim pjevanjem je animirao Župni zbor.

 

PC030002.jpg PC030004.jpg PC030005.jpg PC030006.jpg PC030012.jpg PC030013.jpg PC030014.jpg PC030018.jpg PC030020.jpg PC030021.jpg PC030022.jpg PC030026.jpg PC030027.jpg PC030028.jpg

UPALJENA PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA (2016)

PC030023.jpg U subotu 26. 11. 2016., na početku ovogodišnjeg Došašća, upaljena je prva andventska svijća na samostanskom trgu. Svijeću je zapalio u pratnji ministranata fra Božo Saraf, koji je i predvodio Svetu misu. Sa svojim pjevanjem zbor "Malo stado" je animiralo misno slavlje.

Predstavljanje ovogodišnjih Prvopričesnika (2016)

PC040077.jpg Na drugu nedjelju došašća, 4. prosinca 2016. na misi u 11, 30 sati u našoj crkvi predstavili su se ovogodišnji Prvopričesnici. Prvopričesnik Luka pozdravio je sve vjernike na početku mise. Luka nas je upoznao o susretima utorkom, te kako postoje 3 grupe.

Sveti Nikola, svetac djece i pomoraca

Sv. Nikola rođen je u Maloj Aziji u 3. st. Već kao mali Nikola je volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi dobri roditelji koji nažalost brzo umiru i Nikola ostaje sam. Nikola nasljeđuje njihovo bogatstvo, ali se nije uzoholio već uvijek ima srce za potrebite.
Sveti Nikola daruje susjeda
U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogat čovjek, koji je izgubivši carsku službu izgubio i sav imetak. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati, te je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi. Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu. Nikola ga je zaklinjao da šuti o tom događaju, ali je otac razglasio u čitavom mjestu tu priču. Tako je Nikola postao prijatelj siromašnih.
Sveti Nikola odlučio je zlatnike spustiti kroz dimnjak, a budući da su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih. Nakon toga tradicija se raširila po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi.
Sveti Nikola – zaštitnik pomoraca
Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. god. i bude pokopan.
Mnogi ljudi su dolazili i molili se, a ostalo je zabilježeno da su grob svetog Nikole pohodili i mnogi Slaveni, vjerojatno je zato poštovanje svetog Nikole kod nas toliko rasprostranjeno.
Kad su zavičaj svetog Nikole osvojili Turci, on se u snu javio jednom svećeniku iz Barija u Italiji i rekao da želi da njegovo tijelo bude preneseno u Bari. Bilo je to 1096. god. U Bariju je podignuta velebna crkva posvećena sv. Nikoli, gdje su njegovi posmrtni ostaci.
Sv. Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čudesa i zbog nje je proglašen svetim. Od našeg sv. Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav.
Preuzeto s www.visici.com

Zajednički susret Frame i FSR-a

Uz pjesmu i radost u subotu 05.12.2015 održan je zajednički susret i druženje FSR-a i Frame. Susret su vodila braća iz FSR-a. Prema iskazanoj želji framaša tema susreta bila je: Kako mi braća u franjevačkom redu živimo svoju pripadnost bratstvu.

Zajednički susret Frame i FSR-a

Uz pjesmu i radost u subotu 05.12.2015 održan je zajednički susret i druženje FSR-a i Frame. Susret su vodila braća iz FSR-a. Prema iskazanoj želji framaša tema susreta bila je: Kako mi braća u franjevačkom redu živimo svoju pripadnost bratstvu. Za početak, Dejan je u nekoliko rečenica predstavio Franjevački svjetovni red. Sestre Maja, Biserka i Katarina svjedočile su svoju pripadnost bratstvu . Tako smo saznali kako je Katarina u traženju rasta u vjeri odlazila u Zagreb na molitvene susrete sve dok nije saznala da u Koprivnici postoji FSR u kojem može živjeti svoju vjeru i uz braću i sestre se duhovni obogaćivati. Za naš rast u vjeri bitno je da ostanemo otvorena srca prema Gospodina i da se predamo Duhu Svetom da nas vodi, poručila nam je Biserka. U traženju duhovnosti bitno je odabrati dobar put, a ona smatra da je to našla kroz bratstvo. Budući da nema braće i sestara, Maja nam je posvjedočila kako je pronašla u bratstvu sestre i braću te se prisjetila zajedničkog moljenja Časoslova i molitvi braće i sestara jednih za druge. Nakon svjedočenja otvorila se diskusija na kojoj su pojedini framaši posvjedočili kako se obično za FSR misli da su to ljudi samo starije dobi. Sada, međutim, vide da to baš i nije tako. Mladi su pokazali interes da saznaju više o načinu funkcioniranja FSR-a. U želji da se što bolje povežemo i jedni druge nadopunjujemo dogovoreno je da jedan framaš i brat ili sestra iz FSR zajednički obrade neku temu te ju prezentiraju braći i sestrama u FSR-u i Frami. Ostao je također dogovor da zajednički imamo molitveni susret treći utorak u mjesecu poslije mise. Susret je završio u slavljenju Gospodina kroz pjesmu

 

Predstavljanje Prvopričesnika

 U nedjelju, 13. prosinca 2015. misom u 11, 30 sati našoj župnoj zajednici predstavili su se ovogodišnji prvopričesnici. Upoznali su vjernike o svojoj nakani pripreme za sakrament Prve Svete Pričesti kao i želji za upoznavanjem Isusa.

Predstavljanje Prvopričesnika

PC130081.jpg U nedjelju, 13. prosinca 2015. misom u 11, 30 sati našoj župnoj zajednici predstavili su se ovogodišnji prvopričesnici. Upoznali su vjernike o svojoj nakani pripreme za sakrament Prve Svete Pričesti kao i želji za upoznavanjem Isusa. Podijeljeni su u tri skupine i ima ih 53. Sastaju se utorkom na vjeronauku koji vodi Petra Terzić, a povremeno imaju i probe pjevanja koje vodi student Tomislav Mravičić. Najavili su i datum Pričesti koji će biti 1. svibnja 2016. Po jedan od predstavnika grupa predstavio je poimence sve kandidate. Pred vjernicima pitani su o njihovoj nakani i želji pripreme za Svetu Pričest. Izrekli su i svoju molitvu vjernika uz zajednički zaziv „Evo me, Gospodine!“ te zamolili da ih pratimo svojom molitvom kako bi taj zaziv ostao trajan u njihovim malim srcima u hodu s Isusom kroz život. Petra Terzić

PC130064.jpg PC130065.jpg PC130066.jpg PC130068.png PC130069.jpg PC130070.jpg PC130071.jpg PC130072.jpg PC130073.png PC130074.jpg PC130078.jpg PC130079.jpg PC130080.jpg PC130083.jpg PC130084.jpg PC130085.jpg PC130086.jpg

Susret 60+

 Samo dan nakon što je papa Franjo otvorio Sveta vrata i proglasio Svetu godinu milosrđa, 9. prosinca 2015. godine s početkom u 16:30 održan je susret 60+.

Susret 60+

 Samo dan nakon što je papa Franjo otvorio Sveta vrata i proglasio Svetu godinu milosrđa, 9. prosinca 2015. godine s početkom u 16:30 održan je susret 60+. Naša mala župna dvorana ponovo je bila gotovo premala da okupi sve župljane treće životne dobi koji su željeli nešto više saznati o milosrđu i podijeliti svoja iskustva na tu temu. Druženje smo započeli razmatranjem koje je pripremio pater Marijan. Što je milosrđe? Tko je milosrdan? Kada biti milosrdan? – dio su pitanja čije nam je odgovore pater Marijan ponudio. Nakon adventske pjesme svatko od prisutnih ispričao je svoju priču o milosrđu. Bilo je dirljivo čuti mnoge priče o tome kako nas Svevišnji nikada ne napušta, već nas milosrdno daruje svime što iskreno molimo. Božje milosrđe je veliko. O tome svjedoče i priče naših župljana jer čuli smo kako prestati pušiti, kako je moguće obraćenje naših bližnjih, kao i ozdravljenje, buđenje iz duboke, dugotrajne kome bez ikakvih posljedica. Razmišljali smo i o tome kako možemo mi biti milosrdni jedni prema drugima i na taj način širiti Božju ljubav među braćom ljudima. Zaključili smo da naši župljani imaju milosrdno srce koje su pokazali i ovih dana kada smo skupljali donaciju za liječenje bolesne djevojke, kao i priloge za Karitasove božićne poklone najpotrebnijima. Uz adventske pjesme, topli čaj i ukusne kolačiće, koje naše vrijedne župljanke uvijek pripreme, vrijeme je brzo prošlo. Kako bismo ovaj susret o milosrđu zaokružili milosrđem, naša Jasna je ponovo pripremila rođendanske, ali ovaj puta i božićne poklončiće za sve koji su se odazvali ovome susretu. Hvala Jasni na marljivosti i velikom milosrdnom srcu. Dragim župljanima želimo radosne i bagoslovljene Božićne blagdane te mnogo milosrđa u novoj godini.

 

Radovi u našoj crkvi

Ovako izgledaju i kako napreduju radovi na stropu i tavanu naše crkve.

 

Koga čekamo

Davno, prije nešto više od 2000 godina Josip i Marija su u skromnosti, u nesigurnim životnim uvjetima očekivali dijete, Isusa. Znali su - rečeno im je - da će se zvati Isus i da će spasiti narod od grijeha. Radovali su se djetetu i služili mu svim svojim bićem.
Pastiri su, vidjevši znak, pohrlili vidjeti novorođeno dijete i njegovu majku. Vidjeli su i poklonili mu se. Doživjeli su susret o kojem će pripovijedati, svjedočiti drugima.
Mudraci su, prema izvješću evanđelja, prevalili dalek put i nakon brojnih peripetija našli majku i dijete Isusa. Kušnja vjere: obično dijete, a mudraci mu se klanjaju kao obećanom kralju i daruju mu simbolične darove: zlato, tamjan i dragocjenu pomast.
Svi su oni susreli Isusa. Svatko na svoj način. Susreli su osobu. I njihov se život duboko promijenio. Njihov se život više ne može zamisliti bez odnosa prema Isusu. Tako je bilo s Marijom i Josipom, tako je bilo s pastirima, a i mudraci su se, slikovito govoreći, “drugim putem vratili u svoju zemlju”.
Pitam se, koliku promjenu Isus unosi u naš život? I mi čekamo Božić, blagdan Isusova rođenja. Sjećamo se tog događaja koji u svjetlu vjere zrači stvarnošću, budući da je taj Isus pobijedio smrt i uskrsnuo od mrtvih, te je sada živo prisutan u svojoj Crkvi, a otkrivamo ga po znakovima vjere. Koliko Isus utječe na naš život, naše obiteljske odnose, našu odgovornost na radnom mjestu, na način kako se obraćamo ljudima, na izbor televizijskog programa koji ćemo gledati, na raspored vremena u nedjelju i na mnoge druge svakodnevne stvari koje su dio života?
Smatramo li da je Isus sastavni dio našega života, ili smo ga pristojno pohranili u crkvama darujući mu s vremena na vrijeme nekoliko trenutaka i misleći da bi on morao biti jako zadovoljan s nama?
Dolazi Božić. Koga ili što mi danas čekamo? Možda ipak čekamo samo dan kada nećemo morati raditi, dane kada je stol bogatiji i kada ćemo se moći opušteno odmoriti, možda se veselimo samo sarmi i pečenju ako nam je Bog dao dovoljno da si ih možemo priuštiti. A Isus? Je li dovoljno da na radiju ili nosaču zvuka čujemo koju božićnu pjesmu i tako udovoljimo božićnom raspoloženju? Je li dovoljno da okitimo bor i stavimo uz njega par slika ili likova koji će nam dočarati jaslice, onako kako predstavljamo priče iz davnine?
Svima vama koji na kršćanski način slavite Božić silno želim da ipak u dubini duše dočekate Isusa Krista, Spasitelja svijeta. Jer, Božić je ipak blagdan osobe, blagdan Božjeg pohoda ovoj zemlji i svakom čovjeku, a ne nešto što spada
samo u folklor i običaju našeg naroda. Želim da sretno dočekamo Božić tj. da dočekamo Isusa.
fra Zvjezdan Linić
(iz knjige “Dobra strana života”, Zagreb 2009.)

Kratko izvješće sa skupštine FSR-a 1.12.2015.:

•   Ova skupština je najavljena kao zadnja u 2015., a slijedeća će biti 2. veljače 2016. godine.

•   Obzirom da je dano izvješće (FSR-ova internet stranica i pano) o izbornom kapitulu područnog

bratstva, na skupštini je pročitan duhovni nagovor sa izbornog kapitula

•    Uspješno su prikupljana novčana sredstva za potrebite članove našeg FSR-a, pa su im odlukom

Vijeća sredstva uručena

•    Opetovano je najavljen zajednički susret FSR-a i Frame u subotu 5. 12. 2015. poslije večernje

sv. mise

•    Naš duhovnik fra Marijan Opitz održao je nagovor s temom 'Živjeti iz Njegova milosrđa',

o proglašenju i značaju godine milosrđa:

•    Sveti Ivan Pavao II. odlučno je opominjao: »Crkva živi svoj istinski život kada ispovijeda

i obznanjuje milosrđe, najčudesnije svojstvo Stvoritelja i Otkupitelja, i kada ljude privodi vrelima Spasiteljeva milosrđa, kojega je ona čuvarica i djeliteljica.« Papa Franjo, u homiliji na pokorničkome bogoslužju svetoga Petra 13. ožujka ove godine najavio je slavljenje izvanredne Svete godine riječima: »Odlučio sam proglasit izvanrednu Svetu godinu koja bi u svome središtu imala Božje milosrđe. Bit će to Sveta godina milosrđa. Želimo ju živjeti u svjetlu Gospodinove riječi: 'Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan (Lk 6,36). Izvanredna jubilejska godina milosrđa, koju ćemo, po odluci pape Franje, u Crkvi slaviti od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016. godine, milosno je vrijeme u kojemu smo pozvani izručiti se Božjemu milosrđu te biti nositelji i djelitelji istoga dara, kojega je potrebit svaki čovjek.Božje milosrđe prema nama očitovano je na najčudesniji i najjasniji način u osobi Isusa Krista, u njegovu djelu otkupljenja.
Milo¬srđe daje vjerodostojnost i vrijednost svim riječima i svim pothvatima Crkve. Ono je mjesto trajne obnove, povratka u zagrljaj Oca, koji oprašta, vraća radost života i osposobljuje za istinsko zajedništvo s braćom ljudima. Živjeti vjeru znači prihvatiti Božje milosrđe i iz njega spoznavati sebe, sve ljude i sve stvoreno. Dotaknuti njegovim milosrđem bivamo nositelji ljubavi koja preobražava svijet. U drugome broju Bule Papa Franjo snažno ističe: »Uvijek imamo potrebu razmatrati otajstvo milosrđa. Ono je izvor radosti, vedrine i mira. Ono je uvjet našega spasenja.

•    Milosrđe: to je riječ koja objavljuje otajstvo Presvetoga Trojstva.

•    Milosrđe: ono je posljednji i vrhovni čin kojim nam Bog dolazi u susret.

•    Milosrđe: ono je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe, kada gleda iskrenim

očima brata kojeg susreće na životnom putu.

•    Milosrđe: ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni

zauvijek usprkos ogra¬ničenju zbog svoga grijeha.« Duhovna djela milosrđa: 1. dvoumna savjetovati; 2. neuka poučiti; 3. grješnika pokarati; 4. žalosna i nevoljna utješiti; 5. uvredu oprostiti; 6. nepravdu strpljivo podnositi; 7. za žive i mrtve Boga moliti. Tjelesna djela milosrđa: 1. gladna nahraniti; 2. žedna napojiti; 3. siromaha odjenuti; 4. putnika primiti; 5. bolesna i utamničenika pohoditi; 6. roba otkupiti; 7. mrtva pokopati. I jedna i druga djela jesu put na kojemu potrebiti postaju naši bližnji, povjereni našoj kršćanskoj odgovornosti i brizi.
Do cilja se dolazi po etapama i kao prvu etapu Papa naglašava: ne suditi i ne osuđivati. Dojmljivo ističe važnost takvoga odnosa prema bližnjima, ističući poteškoću govora o bližnjima. Možda se prvi put u povijesti u jednome papinskom dokumentu nalazi riječ čavrljanje o nekome, u smislu ogovaranja, tračanja, isticanja mana. Umjesto toga treba tražiti ono što je dobro. Papa najavljuje da ima nakanu u korizmi poslati misionare milosrđa. Riječ je o svećenicima kojima će Papa dati ovlast opraštanja grijeha koji su pridržani Apostolskoj Stolici. Zato moli biskupe da pozovu i prihvate te misionare.
Predzadnji je broj posvećen Blaženoj Djevici, u čijemu je životu sve bilo oblikovano prisutnošću milosrđa postaloga tijelom. Papa ističe molitvu Zdravo Kraljice, Majko milosrđa, a među svecima naročito sv. Faustinu Kowalsku, koju zove 'velikom apostolkom milosrđa'.Papa na kraju potiče da dopustimo da nas Bog iznenadi.

•   Na kraju skupštine je priređena mala zakuska u organizaciji  onih, koji su imali

rođendan taj mjesec.

Bili smo na još jednim „Franjevačke pučke misije“

Evo iza nas su još jedne Franjevačke pučke misije, u kojoj su  fratri, ovaj put pohodili župu Sv. Antuna Padovanskog u Puli. Kao i do sada, tako i ovaj put, Malo stado sudjelovalo  je u subotu i nedjelju ( 28. i 29.11.2015 god ) u programu koji su pripremili naši misionari.

Bili smo na još jednim „Franjevačke pučke misije“

IMG_2025.jpg Evo iza nas su još jedne Franjevačke pučke misije, u kojoj su  fratri, ovaj put pohodili župu Sv. Antuna Padovanskog u Puli. Kao i do sada, tako i ovaj put, Malo stado sudjelovalo  je u subotu i nedjelju ( 28. i 29.11.2015 god ) u programu koji su pripremili naši misionari. Domaćini su nas lijepo primili i ugostili, a mi smo im uzvratili  igrokazom o Sv. Franji. Nagrađeni smo velikim pljeskom pune crkve, a i osobnim pohvalama župljana. U nedjelju 29.11. animirali smo svojim pjevanjem, misu u 12 sati, koju je predvodio biskup Dražen Kutleša. Zahvalni smo na još jednom predivnom iskustvu,  fra Ivanu Matiću i  domaćinu fra Tomislavu Hrstiću. Na povratku kući, svratili smo do župe Presvetog Trojstva u Karlovcu, u kojoj službu župnika vrši, naš bivši kapelan, fra Krunoslav Albert. Nakon kratkog druženja sa  fra Krunoslavom, puni pozitivnih dojmova, vratili smo se kući. Veselimo se slijedećim Franjevačkim pučkim msijama u Dubrovniku, Rijeci i Rabu.

IMG_1855.jpg IMG_1871.jpg IMG_1875.jpg IMG_1876.jpg IMG_1878.jpg IMG_1890.jpg IMG_1909.jpg 190534.jpg 190722-1.jpg 193949.jpg 194328.jpg 200302.jpg IMG_1915.jpg IMG_1919.jpg IMG_1988.jpg DSCN8267.jpg DSCN8278.jpg DSCN8283.jpg DSCN8290.jpg IMG_2029.jpg IMG_2032.jpg IMG_2054.png IMG_2061.png IMG_2105-1.jpg IMG_2115.jpg IMG_2140.jpg IMG_2145.png

Misericordiae Vultus - Lice Milosrđa - 1

Bula pape Franje o izvanrednoj Jubilarnoj godini milosrđa

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM papa Franjo u Rimu svečano je otvorio izvanrednu Jubilarnu godinu milosrđa. Danas, 13. prosinca u 18 sati naš će biskup mons. Josip Mrzljak otvoriti tu godinu milosrđa u Varaždinskoj katedrali. Ujedno je naš Biskup proglasio uz varaždinsku katedralu sljedeće crkve u Varaždinskoj biskupiji budu mjesta za udjeljivanje jubilejskog oprosta:

Treća nedjelja Došašća - godina C

ŠTO NAM JE DAKLE ČINITI

Evanđelje: Lk 3, 10-18

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme:
Pitalo je Ivana mnoštvo: »Što nam je dakle činiti?«
On im odgovaraše: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.«
Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: »Učitelju, što nam je činiti?«
Reče im: »Ne utjerujte više nego što vam je određeno.«
Pitahu ga i vojnici: »A nama, što je nama činiti?«
I reče im: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.«
Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.«
I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Sef 3,14-18a; Iz 12,2-4bcd.5-6; Fil 4,4-7;


Ivan Preteča se obično predstavlja kao onaj koji galami, provocira i prijeteći poziva na obraćenje. U današnjem evanđeoskom odlomku stječemo o njemu dojam kao o blagom čovjeku koji pun ljubavi i strpljenja potiče ljude na obraćenje. Očito je da je potrebno razborito pristupati ljudima i govoriti im na način koji mogu shvatiti. Na način koji će biti najučinkovitiji.
Djela milosrđa
Današnji evanđeoski odlomak bismo mogli podijeliti u tri dijela koja u sebi nose pouku o trima stvarima koje je potrebno živjeti.
Prva stvar koja se naglašava je potreba činjenja djela milosrđa. Potrebno je s onima koji su u nevolji podijeliti ono što se ima. Mi nismo vlasnici materijalnih dobara. Nama su samo povjerena na čuvanje. I razborito je podijeliti ono što imamo s onim koji nemaju. A još je učinkovitije pomoći čovjeku da ne bude više ovisan o tuđoj pomoći. Pritom valja neprestano imati na pameti da nam nikada brat ili sestra koji se nađu u nevolji ne budu sredstvo kojim ćemo pokazivati Bogu, drugim ljudima ili sebi kako smo i koliko smo dobri, nego cilj i jedini smisao karitativnoga djelovanja. U ovo predbožićno vrijeme kad su češće humanitarne i karitativne akcije, valja si posvijestiti istinu da se pomaganje onima koji su u nevolji ne smije shvaćati kao sezonski trend ili akcija koja će nas oduševiti i uskoro se zaboraviti, nego kao temeljno opredjeljenje i trajna zadaća onih koji u Krista vjeruju.
Pravednost
Druga stvar koju nam svjedoči Ivan Preteča u današnjem evanđeoskom odlomku je potreba pravednosti. Valja pošteno i pravedno obavljati svoj posao, bez obzira o kojem se poslu radi. Trebamo se suzdržavati od zloupotrebe svoga posla ili nedovoljno kvalitetnoga rada. Bog nam je darovao talente kojima ga možemo proslaviti, sebe osmisliti i svijet učiniti boljim. Ako to ne činimo onda naš život postaje promašen i besmislen. I nema vrjednijih i važnijih zanimanja ili onih koji takvi nisu. Svaki posao, pravedno i pošteno odrađen, kvalitetan je i koristan ljudima.
Istinoljubiva skromnost
Treće. Na kraju valja spomenuti i istinoljubivost koja je jasno vidljiva pri kraju današnjega evanđeoskoga odlomka. Ivan si ne prisvaja zasluge niti se izdaje za nešto što u stvari nije. Jasno i nedvosmisleno ističe da on nije onaj kojega čeka čovječanstvo. Jednako tako je očita i njegova skromnost. Skromnost koja nas odgaja da se prepoznamo tko smo, koliko vrijedimo, koliko smo napredovali i kamo pripadamo. Skromnost koja nas odgaja za istinoljubivost i otvara prema mogućnosti da napredujemo i postajemo bolji.

Susret Zajednice „Vjera i svjetlo“- …sa onima koji su na nebu…

Bože milosti i ljubavi,
Predajem našu braću u tvoje nježne ruke.
U ovom životu pokazao si im svoju obilnu ljubav,
A sada su slobodni od svake patnje.
Podari im sreću i vječni mir.
Njihov ovozemaljski život je gotov,
Dočekaj ih u raju
Gdje nema boli, niti suza, niti patnje.
Gdje vladaju mir i radost s tvojim sinom Isusom
i Duhom Svetim zauvijek.
Amen!

 

Susret Zajednice „Vjera i svjetlo“- …sa onima koji su na nebu…

Bože milosti i ljubavi,

Predajem našu braću u tvoje nježne ruke.

U ovom životu pokazao si im svoju obilnu ljubav,

A sada su slobodni od svake patnje.

Podari im sreću i vječni mir.

Njihov ovozemaljski život je gotov,

Dočekaj ih u raju Gdje nema boli, niti suza,

niti patnje.

Gdje vladaju mir i radost s tvojim

sinom Isusom i Duhom Svetim zauvijek.

Amen!

Bio je ovo zaista poseban nedjeljni susret „Antunovih ljiljana“ u kojem su se ispreplitala lijepa i tužna sjećanja. Mjesec je studeni. Mjesec u kojem smo se na blagdan „Svih svetih“ molitvom i upaljenom svijećom prisjetili naših najmilijih koji nisu više s nama. Međutim, iako tri tjedna kasnije od spomenutog blagdana, mi smo u ovoj zajednici i na ovom susretu svima njima još jednom poklonili svoje misli, svoje molitve i lijepu riječ. Svatko od nas je paljenjem „dušice“ izgovorio za koga gori taj mali plamičak svijetla i kome se to zahvaljujemo što su bili i što će uvijek biti dio nas. Da su zaista dio nas, iako više nisu prisutni tijelom, usporedili smo tako što smo vrč napunili vodom te smo zaključili da bez obzira da li je vodi dodan okus ili ne, voda ostaje iste boje. Tako je i s našim pokojnima, ne vidimo ih, ali oni su svejedno s nama. Jedna mala svjećica bila je upaljena i za našu dragu članicu Tatjanu koja je „otišla na nebo“ i kojoj smo se isto tako zahvalili na svakom njenom daru koje je nesebično davala na svakom susretu „Antunovih ljiljana“. Da odlazak naših dragih nije kraj već početak novog života, ali u Kraljevstvu Nebeskom, potaknuo je razgovor o životu i da je svaki život vrijedan. Uz posijano sjeme pšenice u zemlju preuzeli smo odgovornost da ćemo redovito voditi brigu da to malo zrnce redovito zalijevamo vodom i osiguramo mu dovoljno topline i svjetla, kako bi moglo isklijati u malu zelenu biljčicu koja će imati snage živjeti. U duhu uspomena i nostalgije, gledanjem fotografija i pričanjem životnih priča te slavljenjem mise, našem je susretu polako došao kraj, ali to ne znači da ćemo time prestati razmišljati i moliti za naše koji su sada sigurno na nekom jako lijepom mjestu uz Gospodina. Ako smo svakome od njih podigli spomenik u svojim srcima tada sjećanje i molitva za njih nikada ne prestaje. Koraljka K., prijatelj „Vjere i svjetla“

 

Sv. Nikola darivatelj

Danas je druga nedjelja došašća, a kalendarski je i Sveti Nikola biskup. Župa sv. Nikole u Koprivnici  danas slavi svojeg nebeskog zaštitnika te im i na ovaj način od srca čestitamo! 

Unaprijed oslobođena

Bezgrešno začeće
Ponekad upitam suputnike u čemu je razlika između bezgrješnoga začeća i začeća po Duhu Svetomu. U načelu čujem odgovor kako su to dva imena jedne te iste stvari. Onda pitam koje se dijete rodilo devet mjeseci nakon bezgrješnoga začeća. Skoro svi odgovaraju kako je rođen Isus Nazarećanin.

Druga nedjelja Došašća - godina C

I MOLIM ZA OVO

Drugo čitanje: Fil 1,4-6.8-11

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima
Braćo: Uvijek se u svakoj svojoj molitvi za vas s radošću molim zbog vašeg udjela u evanđelju od onoga prvog dana sve do sada – uvjeren u ovo: Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do dana Krista Isusa.
Bog mi je doista svjedok koliko žudim za svima vama srcem Isusa Krista! I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju.
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Bar 5,1-9; Ps 126,1-6; Lk 3,1-6


Pišući poslanicu Filipljanima, sv. Pavao ističe da moli četiri stvari za njih. Valja nam zastati i razmisliti o te četiri stvari te ih, Božjom milošću, a po zagovoru sv. Pavla, živjeti u svom životu.
Da ljubav sve više i više raste u spoznanju
Čovjek je biće koje ima sposobnost razumjeti. Bog nam je darovao razum kako bismo shvaćali. Nikada ne smijemo zanemariti taj Božji dar. Potrebno je svakodnevno rasti i napredovati u spoznanju naše vjere. Potrebno se informirati, potrebno je neprestano učiti i otkrivati. Nije dovoljno ono što smo u djetinjstvu naučili na vjeronauku. Potrebno je, sukladno svojoj dobi, rasti u spoznanju Boga i njegove prisutnosti u svijetu. A to je u odrasloj dobi moguće na dva načina. Kvalitetnom vjerskom literaturom i župnom katehezom. Jer učenje o vjeri je cjeloživotni proces.
I potpunu pronicanju
No, u kršćanstvu nije dovoljna samo intelektualna spoznaja. Kršćanstvo se ne prihvaća samo razumom. Kršćanstvo se prvenstveno prihvaća srcem. Zato je i moguće biti kršćanin, biti osvjedočen u istinitost i djelotvornost nekoga otajstva, bez obzira što ga razumom ne možemo do kraja zahvatiti. Ali možemo, vjerom i molitvom, proniknuti u njega. Potrebno je svaku spoznaju o vjeri prihvaćati ne samo kao činjenicu, nego kao spasonosnu radosnu vijest. Kao spoznaju prema kojoj se opredjeljujemo i usmjeravamo svoj život.
Prosuditi što je najbolje
Upravo će nam vjera, koju smo umom spoznali i srcem proniknuli, pomoći da otvorenih očiju, razuma i srca promatramo svijet oko sebe i prosuđujemo događaje i znakove vremena. Mi kršćani ne smijemo biti pasivni u kulturnim, gospodarskim i političkim pitanjima. Valja jasno zauzeti stav i podići glas. No, da bismo mogli aktivno govoriti i djelovati, potrebno je ponajprije prosuditi što je najbolje i za što vrijedi založiti svoj život,
svoje vrijeme i talente.
I pritom, boreći se za što kvalitetniji život na zemlji, nikada ne smijemo smetnuti s uma da je naša domovina u Nebu. Ali isto tako ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da ćemo Nebo zaslužiti ovisno o tome kako smo zemlju zadužili.
Puni ploda pravednosti
Zato je potrebno da ono što smo umom spoznali, ono što smo srcem proniknuli i za što smo se opredijelili bude učinkovito i plodonosno. No, pritom ne smijemo upasti u zabludu i pomisliti da se plodovi moraju vidjeti odmah i potpuno jasno. Bog je onaj koji čudesno daje da se osjete plodovi. I pritom je potpuno nevažno hoćemo li mi doživjeti plodove našega rada. Naše je da napravimo svoje, iskreno i plemenito, a na Bogu je da to usmjeri i umnoži.
Primjer za to nam može biti sv. Ivan Preteča koji je pripravljao put Gospodinu, a koji nije vidio plodove svoga rada. Ali je itekako radio i itekako kvalitetno napravio ono za što je bio poslan.

Održana je treća vjerska igraonica 20. prosinca

PC200013.jpg Jos jedna subota jos jedan prekrasan susret s najmanjima. Posto nam se blizi Božić tema igraonice bilo je rođenje Gospodinovo. Uz ulomak iz biblije djeca su se bolje upoznala sa vaznosti BOŽIĆA i radost Bozicnog jutra. Djeca su izradila jaslice koje smo izlozili na panou u hodniku crkve. Sretan Božić i uspješnu novu godinu zele vam djeca iz igraonice i teta Jelena.

PC200009.jpg PC200010.jpg PC200011.jpg PC200012.jpg PC200014.jpg PC200016.jpg

Održana je druga vjerska igraonica 15. studenog

Mir i dobro!

Nasa druga vjerska igraonica odrzana je 15. studenog, na igraonici je prisustvovalo dvanaestero malisana, koji su kroz igru i pjesmu upoznali najdrazeg sveca, naravno rijec je o sv. Nikoli.

Održana je druga vjerska igraonica 15. studenog

20141122_150529.jpg Mir i dobro!

Nasa druga vjerska igraonica odrzana je 15. studenog, na igraonici je prisustvovalo dvanaestero malisana, koji su kroz igru i pjesmu upoznali najdrazeg sveca, naravno rijec je o sv. Nikoli. Culi su pricu o sv. Nikoli, te dosta pricali o njemu, na kraju smo napravili cestitku svetom Nikoli. Upznajuci život i djelo svetog Nikole cilj nam je bio da u djeci pobudimo one darove kojih nisu svijesni, a to su naravo zagrljaj, osmjeh i ljubav. Ostajte u vjeri do slijedećeg susreta, teta Jelena!

20141122_153953.jpg 20141122_162446.jpg

Čestitka

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ

žele svim župljanima kao i svim posjetiocima naše crkve

fra Marijan i fra Vjekoslav

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U ŽUPI SV. ANTUNA PADOVANSKOG

U KOPRIVNICI ZA BOŽIĆ 2014.

Poštovani župljani!

Obratite pozornost da ove i godine blagoslov obitelji je i prije i poslije podne. Naznačeno je koje su ulice prije, a koje poslije podne. Nadamo se da ćemo ovaj raspored uspjeti obaviti u vremenu koje smo predvidjeli. Blagoslivljat ćemo trojica.

Razmjena dječje odjeće

PC130008Vođeni mišlju da onaj tko ima više uvijek može dati onom tko ima manje, Franjevački svjetovni red je organizirao akciju razmjene dječje odjeće u našoj župi, u subotu 13.12.2014.

4. nedjelja Došašć a - godina

Bogoslužje Božića i jaslice objavljuju nam poruku o rođenju Sina Božjega koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice i postao čovjekom. Novorođeni je došao među nas da nas ohrabri u našem nastojanju za dobro. Povili su ga u pelene da bi razvezao naše grešne veze i da nas ogrne plaštem pravednosti. Postao je siromašan da bi se mi obogatili. Rodio se u suzama da bi obrisao naše suze. Rodio se za vrijeme popisa stanovništva da bi naša imena upisao u knjigu žive Božje djece. Rodio se u tuđini da bi nas priveo u nebesku domovinu. Rodio se u Betlehemu što znači - kuća kruha - i navijestio nam da će s nama ostati trajno kao živi kruh s neba. Rodio se na putovanju da bi nas podsjetio na istinu da smo i da ćemo biti samo putnici na zemlji. (sv. Grgur Veliki).
Božić nam posvješćuje da nismo sami jer je Bog s nama. Božić želi u nama oživjeti uvjerenje u Božju ljubav. Čuvajmo tu svijest kroz svih 365 dana nastupajuće 2015. godine. U svjetlu Božićnog otajstva prepoznajmo jedni druge kao braću sestre, kao obitelj Božje djece koja je sposobna graditi pravednost u ljubavi.

Bogoslužje Božića i jaslice...

... objavljuju nam poruku o rođenju Sina Božjega koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice i postao čovjekom. Novorođeni je došao među nas da nas ohrabri u našem nastojanju za dobro.

Vama koji djecu odgajate!

Jednoga dana zamoli učiteljica svoje učenike da napišu imena svih ostalih učenika u razredu na jedan list papira i da ostave pored svakog imena malo mjesta. Potom im reče da razmisle što je to najljepše što bi mogli reći o svakom pojedinom učeniku i da to napišu pored njihovih imena.

3. nedjelja Došašća - godina B

Među vama stoji koga vi ne poznate

Evanđelje: Iv 1,6-8.19-28

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« Upitaše ga nato: »Što dakle? ¬Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li prorok?« Odgovori: »Ne.« Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori:
»Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’
– kako reče prorok Izaija.«
A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Iz 61,1-2a.10-11; Lk 1,46-50.53-54; 1 Sol 5,16-24


BOG NAM GOVORI

Dinamizam i poziv na djelovanje, o kojemu smo razmišljali prošle nedjelje, prisutan je i u današnjim biblijskim odlomcima koji su nam ponuđeni za promišljanje i nadahnuće. Zato ćemo, da se ne ponavljamo, spomenuti dva nova momenta koja se danas pojavljuju.

Duha ne trnite, proroštva ne prezirite
Pozvani smo surađivati s Bogom otvarajući se poticajima Duha Svetoga. No, valja nam imati na pameti da se Bog ne da ograničiti našim spoznajama i pretpostavkama. Bog je nezamislivo veći od svega što bismo mi mogli zamisliti. I ne da se zbuniti razlikama do kojih mi ljudi držimo.
Zato je nužno da kršćani pristupaju svemu otvorena srca. Bog nam svugdje, preko svega i preko bilo koga može progovoriti. Nema ničega što nam ne bi moglo biti nadahnuće ili poticaj. Božja riječ nas potiče da sve provjeravamo. Da važemo što je dobro, a što je zlo. Da svako dobro, ma čime nam ono bilo posredovano, zadržimo, a svakoga zla, ma čime nam ono bilo posredovano, da se klonimo.
Zanimljivo je da nas Božja riječ ne poziva da se borimo protiv zla. Potiče nas da se zla klonimo. Ovo malo vremena i energije ne valja trošiti u borbu protiv zla, nego u nastojanju oko dobra. Ne valja ovo malo vremena i energije trošiti na dokazivanje kako je mrak loš, nego valja upaliti svjetlo. Pa makar i ono najmanje.

Svjedočanstvo Ivanovo
Druga stvar koju vrijedi danas promisliti je činjenica da su, kako nam je posvjedočeno u današnjem evanđeoskom odlomku, Ivanu dolazili ljudi iz različitih motiva. Jedni zato da bi ga čuli i obratili se, a drugi zato da bi proveli istražne radnje.
Kristu također prilaze ljudi iz različitih motiva. Božiću prilaze ljudi iz različitih motiva. Dakako da nam valja jasno i jednosmisleno reći da postoje prihvatljivi i neprihvatljivi motivi, ali jednako tako nikada ne smijemo smetnuti s uma da Bog može milosno potaknuti svakoga bez obzira na nutarnju motivaciju.
Ono što nama na prvi pogled može izgledati površno, sladunjavo, kičasto ili nedostojno, nekome može biti poticaj da dođe do onog što je bitno.
I ovdje vrijedi načelo koje smo maloprije promišljali. Bog svugdje, preko svega i preko bilo koga može progovoriti. Nema ničega što ne bi moglo biti nadahnuće ili poticaj. A, s druge strane, ne valja trošiti energiju dokazujući besmisao i pogubnost isključivo vanjskog obilježavanja Božića suvišnom bukom, slavljima i rastrošnošću, nego nam treba svjedočanski živjeti svoju opredijeljenost za Boga Božića i tako svim ljudima svjedočiti što donosi istinsku radost koja potom postaje učinkovito i ispunjavajuće veselje koje i druge usrećuje i čini radosnijima.

TREĆA SVIJEĆA

Danas, na treću nedjelju došašća, palim svijeću da Gospodin, Onaj Koji Dolazi, rasprši tamu našeg malodušja.
Isuse Kriste, Sine Boga živoga, pomozi nam da postanemo svjesni kolike nam nebrojene milosti daruješ. Pomozi nam da shvatimo kako ljude želiš zagrliti našim srcem, utješiti našom blizinom, usmjeriti našim koracima, pomoći našim rukama i blagosloviti našim riječima. Podsjeti nas da smo baštinici darova tvoga Duha i da smo pozvani na svetost.
Svojim povjerenjem, Kriste, kojim nas neprestano blagoslivljaš, nauči nas da nismo mali ljudi, nevažni marginalci ili netko iz mase kojom je lako manipulirati, nego da smo jedinstveno i neponovljivo djelo ljubavi Božje koje je stvorio na svoju sliku. Neka nam Duh tvoj daruje jakosti da se otrgnemo napasti ništavnosti i osjećaju nemoći.
Svojim rođenjem, Kriste, za čiji se godišnji spomen pokorom, postom i molitvom pripremamo, nauči nas da ima smisla biti čovjek, da nismo besmislen spoj krhke materije, nego oni kojima je povjeren svijet i darovana mogućnost da ga, djelotvornom ljubavlju koja svoju
nadu crpi iz vjere, učinimo mjestom na kojemu je dobro biti, mjestom koje će nas voditi k Ocu. Neka nam Duh tvoj bude savjetnik koji će nas uputiti što činiti i na koji način ostvariti bolji svijet civilizacije ljubavi.
Načinom na koji si se rodio, Kriste, nauči nas da nije važan sjaj, raskoš i imutak, nego da je pravo bogatstvo sposobnost prepoznati prave vrijednosti, odbaciti zamamnosti isprazne i prihvatiti bit. Neka nam Duh tvoj daruje mudrost da u kušnjama na raskrižju života znamo izabrati siguran Put Istine koja vodi u Život.
Pjesmom anđela koja se, Kriste, čula u noći tvog rođenja, nauči nas kako je uzaludan svaki naš napor, kako je svako naše nastojanje dašak i svaka naša aktivnost treptaj ukoliko ga ne popratimo molitvom za tvoj blagoslov. Neka nam Duh tvoj daruje mjeru i oblik plodonosne pobožnosti i svijest zahvalne odgovornosti da, zanemarivanjem tvoje volje, ne povrijedimo tvoju očitovanu ljubav.
Kriste, ti koji si uzeo dijela u našem čovještvu, učini nas dionicima zajedništva ljubavi Presvetoga Trojstva.

Predstavljanje prvopričesnika

 U nedjelju, 7. prosinca na župnoj misi u 9,30 predstavili su se naši ovogodišnji prvopričesnici. Svoju pripravu imaju svakog petka pod vodstvom vjeroučiteljice Petre Terzić.

Predstavljanje prvopričesnika

PC070010.jpg U nedjelju, 7. prosinca na župnoj misi u 9,30 predstavili su se naši ovogodišnji prvopričesnici. Svoju pripravu imaju svakog petka pod vodstvom vjeroučiteljice Petre Terzić. Njih pedesetero na početku mise su pred svojim roditeljima, kumovima i ostalim vjernicima izrekli svoje ime i prezime te adresu. Bili su ponosni da se ovako mogu predstaviti svima prisutnima. Na župnikova pitanja dali su obećanje da će redovito polaziti i marljivo se pripremati za prvu svetu pričest, redovito dolaziti na nedjeljnu misu te u obitelji okupljati ukućane na zajedničku molitvu. Kod ove svečanosti oni su predvodili molitvu vjernika. Uključimo u molitve i njih da ostanu vjerni danim obećanjima.

PC070014.jpg PC070017.jpg PC070020.jpg PC070022.jpg PC070025.jpg PC070029.jpg PC070032.jpg PC070037.jpg PC070040.jpg

Došao nam Sveti Nikola…

U predvečer uoči blagdana i dragog dječjeg sveca okupilo se mnoštvo mališana u našoj crkvi. Kada bi tako bilo češće radovao bi se i maleno djetešce Isus čije rođenje uskoro iščekujemo.

U župi održano prvo druženje 60+

U našoj župnoj dvorani u srijedu 3. prosinca, pred svetu Barbaru, gotovo na samome početku Nove crkvene godine, okupilo nas se četrdesetak sa željom da se družimo i u toplini predvečerja prvoga adventskog tjedna podijelimo svoja sjećanja na Božić i božićno vrijeme koje je obilježilo naše djetinjstvo, našu mladost.

U župi održano prvo druženje 60+

U našoj župnoj dvorani u srijedu 3. prosinca, pred svetu Barbaru, gotovo na samome početku Nove crkvene godine, okupilo nas se četrdesetak sa željom da se družimo i u toplini predvečerja prvoga adventskog tjedna podijelimo svoja sjećanja na Božić i božićno vrijeme koje je obilježilo naše djetinjstvo, našu mladost. Bilo se predivno družiti s toplim, jednostavnim ljudima koji su nesebično otvorili svoju dušu, podijelili s prisutnima lijepe trenutke svojega života, ali i one manje lijepe koje bez pomoći Svevišnjega zasigurno ne bi s tolikom lakoćom mogli preživjeti i danas smoći snage o njima govoriti. U adventskom ozračju svoju dušu otvorili su dragi nam župljani prisjećajući se predbožićnoga vremena koje su provodili s osobama koje više nisu dio njihovih života, ali ih se s tolikom toplinom sjećaju jer su svojom prisutnošću ostavile neizbrisiv trag u njihovim srcima. Toliko toplih, dirljivih priča se istkalo toga popodneva… Uz topli čaj i ukusne slastice koje su ispekle vrijedne ruke naših župljanki otkrivene su mnoge radosti života kao i oni trenutci koji nam i nisu predragi, ali nas čine ljudima, čine nas kršćanima jer znamo da smo ih prošli nošeni na Gospodinovim rukama. Svi mi stanujemo u ovome gradu, ali došli smo s raznih strana i ponijeli sa sobom svoje uspomene na Božić i pripreme za dolazak novorođenoga djeteta koje su baš posebne s obzirom na to iz kojega kraja Lijepe naše nas je put nanio u Koprivnicu. Podijelili smo običaje „božićuvanja“ od ravne Slavonije do Hercegovine, od Zagorja i varaždinskoga kraja do okolice Koprivnice. Saznali smo da se bor ukrašavao šarenim papirima, i umotanim bombonima i sušenim voćem, da se slama unosila u kuću i najmlađima predstavljala najveću radost jer su na njoj mogli spavati, saznali smo da su zime uglavnom bile oštre i da se bez obzira na hladnoću djeci nije bilo teško uputiti na misu Polnoćku poslije koje se uglavnom jela hladetina. Redale su se priča za pričom, a u dobrom raspoloženju svakako i pjesma poteče. Naš pater Marijan započeo je onu predivnu adventsku „Padaj s neba, roso sveta“ i učas se zvuk razlijevao dvoranom. Fra Vjekoslav nas je podsjetio da je božićno vrijeme vrijeme darivanja i dao nam izvanredne savjete što pokloniti ovih blagdana našim najdražima. Doista, ponuda je velika i na svakome je od nas da odabere ono što mu je najzgodnije bilo da je to osmijeh, vrijeme, ljubav, prostor, pažnja, zahvalnost, lijepa riječ ili možda pjesma. Stara narodna kaže, „sve što je lijepo kratko traje“ pa je tako i ovo naše druženje proletjelo neizmjerno brzo. Prije rastanka dogovorili smo novi sastanak. Siječanj iduće godine nakon božićnih blagdana bit će izvanredno vrijeme da utvrdimo kako je tko od nas proveo ovogodišnji Božić, što je odlučio podariti i kakve je poklone primio. S radošću iščekujemo novi susret na koji su dobrodošli svi oni s navršenih šezdeset i više godina. Veselimo se svima jer svojim susretima obogaćujemo jedni druge, uljepšavamo si trenutke zajedništva, darujemo jedni drugima mnogo i istovremeno primamo još više. S iskrenom željom da svi provedemo Božić i božićno vrijeme obasjani svjetlošću zvijezde koja naviješta rođenje Kristovo, obavijeni mirom, spokojem duše i blagoslovom Svevišnjega pozdravljamo Vas i s nestrpljenjem iščekujemo novi susret na koji ponesite sa sobom samo svoju životnu mudrost, svoje veselje, radost, potrebu za druženjem…. Danijela Vrtiprah

   

Paljenje druge adventske svijeće

Na blagdan sv.Nikole biskupa upalili smo drugu svijeću na našem velikom adventskom vijencu u podnožju kipa sv. Antuna. Okupljeni vjernici u zajedništvu su molili, pjevali zajedno sa zborom Malo stado i osluškivali riječi iz Svetoga pisma.

Ponovno druženje u radionici Zajednica „ Marijine ružice“

foto.jpg Početak školske godine donio nam je ponovno druženje u radionici Zajednica „ Marijine ružice“. Ali uz igre na engleskom, moramo razmišljati i o ocjenama. Zbog toga na radionicu donosimo i školske knjige (kad ne „zaboravimo“). No, najbolji nam je dio pripremanje programa za Božić. Već smo nešto naučili. Ali, mislimo, da se moramo ozbiljnije primiti posla. Ono što nas posebno raduje je dolazak novih članova. Lijepo je steći nove prijatelje i radovati se zajedničkim aktivnostima. 

Mi smo najmlađe Marijine ružice. Volimo Isusa, Mariju i engleski. Ema: -Meni je najdraža pjesma „Jesus loves all little children - Isus voli malu djecu“. Iris: -Ta nam je najdraža. Lijepa je i „ Say a single word“. Dunja: - Sve su lijepe. Jako ih volimo pjevati.

m.r1.jpg

Ja sam Dominik. Najmlađi sam član Zajednice „ Marijine ružice.“ To ne znači da sam manje ozbiljan od onih koji idu u školu. Engleski i ministriranje me baš privlače.

m.r.jpg

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije

Ovaj blagdan se često zamjenjuje s događajem kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave
Za ovaj marijanski blagdan mogli bismo reći da je lijep i nepoznat. Ni mnogi “bolji” kršćani ne znaju sadržaj blagdana, ne znaju reći što se tu zapravo slavi. A oni koji “sve znaju” obično ga “tumače” po svom (ne)znanju.

2. nedjelja Došašć a - godina B

Poravnite staze Gospodnje

Evanđelje: Mk 1,1-8

Čitanje svetog Evanđelja po Marku
Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Iz 40,1-5.9-11; Ps 85,9ab-14; 2Pt 3,8-14;


POSPJEŠUJUĆI DOLAZAK DANA BOŽJEGA

Biblijska čitanja, koja su nam danas ponuđena na razmišljanje, nose u sebi nevjerojatni dinamizam i poziv na djelovanje. Još jednom se jasno uočava da kršćanstvo nije pasivno životarenje u vlastitom spokoju i sigurnosti, nego zauzimanje za čovjeka na svim područjima života.

Tješite, podvikujte, pripravite, poravnite...
Svijet u kojemu živimo je poprilično krivudav i hrapav, ponekad previsok, ponekad prenizak. Svijet u kojem živimo je protkan nepravdama, patnjom i žalošću. Zbunjen je zabludama, lažima i odsutnošću smisla.
Nalazimo se u Došašću. U vremenu intenzivnije priprave na godišnji spomen Kristova rođenja, ali i u vremenu priprave na Kristov ponovni dolazak. Valja nam se potruditi kako bismo pripravili put Gospodinu.
Preduvjet, bez kojega ništa nije moguće, je obraćenje srca i vlastito opredjeljenje za Krista. Stoga je nezamislivo Došašće bez ispovijedi i vlastitoga napredovanja u dobru. Ali, ne smijemo se na tome zaustaviti. Mi ne živimo izvan prostora i vremena. Pozvani smo djelovati u prostoru i vremenu. Pozvani smo prožeti svijet kršćanstvom. Ne površnim surogatima punim kiča i fraza, nego onim što kršćanstvo jest. Pozvani smo prožeti svijet zauzetom djelotvornom ljubavlju.

Sveto življenje i pobožnost
Djelovanje u ljubavi i iz ljubavi, kojoj je prethodilo obraćenje i opredjeljenje, je sveto življenje i pobožnost o kojoj govori odlomak iz Petrove poslanice. Sveto življenje nije pasivna skrb o tome da se spasi svoja duša, nego zauzeto pospješivanje Kristova ponovna dolaska. Kršćanstvo je angažirani hod Kristu ususret.
Živjeti neokaljani, besprijekorni i u miru, kao što nas na kraju odlomka potiče sv. Petar, ne znači pasivizirati se i paziti da ne učinimo štogod loše. To zapravo znači aktivirati se i paziti da ne propustimo učiniti sve dobro koje možemo učiniti.

Kršteni Duhom Svetim
A da bismo znali što je u kojem trenutku potrebno činiti i kako djelovati u svijetu potrebno je otvoriti se Duhu Svetomu. Krist nas je osnažio i neprestano nas osnažuje Duhom Svetim. Daje nam dovoljno milosti da znamo što činiti i na koji način to provesti. Zato je nužno potrebno otvoriti se djelovanju Duha Svetoga, prepustiti se njegovu vodstvu i založiti svoj život za uprisutnjenje Kraljevstva Božjega na Zemlji, pospješujući tako Kristov ponovni dolazak.

DRUGA SVIJEĆA

Danas, na drugu nedjelju došašća, palim svijeću da Gospodin, Onaj Koji Dolazi, rasprši tamu naše nedosljednosti.
Isuse Kriste, Sine Boga živoga, učini nas dionicima svoga blaženstva. Učini nas, Gospodine, prostodušnima. Oslobodi nas svake vrste licemjerja i ne dopusti da ono što govorimo bude u proturječju s onim što činimo. Udalji od nas arogantnost, neodgovornost i nezahvalnost.
Učini nas, Gospodine, radosnima. I pomozi nam da radost koju imamo darujemo svakome čovjeku kojega susretnemo. Oslobodi nas napasti malodušja i ne dopusti da ikoga ražalostimo svojom lošom riječju ili zlim činom. Udalji od nas napast nedovoljne sućuti i nedostatka vremena za ožalošćene.
Učini nas, Gospodine, krotkima. Ne dopusti da nas obuzme zlo neumjerenosti, pohlepe ili rasipnosti. Oslobodi naše riječi bahatosti, a naša djela obijesti. Udalji od nas oholost i umišljenost. Ne dopusti da ikoga podcjenjujemo.
Učini nas, Gospodine, gladnima i žednima pravednosti. Ne dopusti da u našoj sredini bude ikoga tko je progonjen zbog svoje proročke riječi. Udalji  od  nas  svaki  oblik
manipulacije, dezinformacije, jednoumlja i nedodirljivosti. Pomozi nam da ne gledamo u svemu najprije vlastito koristoljublje, neka nama ne ovlada egoizam, nego želja i nastojane oko općeg dobra. Sačuvaj nas od svih falsifikata, demagogije, krivih tumača i lažnih proroka.
Učini nas, Gospodine, milosrdnima. Oslobodi nas bezobzirnosti i nesolidarnosti. Udalji od nas napast omalovažavanja i ne dopusti da nas zarobi zlo ravnodušnosti prema problemima koje ima naša domovina, zemlja čija smo djeca i svi njeni stanovnici.
Učini, Gospodine, da imamo čisto srce. Oslobodi nas podmuklosti i dvoličnosti. Ne dopusti da nam se u srca i riječi uvuče otrov cinizma. Udalji od nas napast ogovaranja i klevetanja. Pomozi nam da naše djelovanje bude pošteno, iskreno i znak ljubavi prema Bogu i čovjeku.
Učini nas, Gospodine, mirotvorcima. Udalji od nas svaki oblik diskriminacije, napast nepovjerenja i zlo predrasuda. Daj nam snage da živimo u skladu s tvojom Riječju i da poštujemo zakone. Blagoslovi nas da po nama bude više dobra, ljepote i sreće na svijetu. Učini nas oruđem svoga mira.

Prijedlog unutarnjeg organizacionog unapređenja FSR-a

Naša sestra i pripadnica FSRa, Janja Ikić, uputila je Ministri i Vijeću mjesnog bratstva FSR, prijedlog unutarnjeg organizacionog unapređenja FSRa. Prijedlog jasno govori o strukturi manjih cjelina i ciljevima koji iz toga proizlaze.

Prijedlog unutarnjeg organizacionog unapređenja FSR-a

Naša sestra i pripadnica FSRa, Janja Ikić, uputila je Ministri i Vijeću mjesnog bratstva FSR, prijedlog unutarnjeg organizacionog unapređenja FSRa. Prijedlog jasno govori o strukturi manjih cjelina i ciljevima koji iz toga proizlaze. Osnovna nakana ovog prijedloga je da se članstvo FSRa aktivira u manjim grupama prema svojim sklonostima i darovima.  Tako se predlažu imena grupa koja u Franjinom duhu jasno sugeriraju prvenstvenu djelatnost grupe: Franjin duh (zajednička molitva i klanjanje), Franjino srce ( gradnja i očuvanje zajedništva FSRa, što uključuje posjete bolesnima i odsutnima), Franjina usta ( komunikacija unutar FSRa i sa okruženjem), Franjine ruke (potrebe unutar župe, kao i pomoć potrebitima i pomoć kod događanja), Franjine noge (organiziranje hodočašća)
Kroz uključivanje članstva u manje cjeline ostvarilo bi se niz željenih ciljeva: aktiviranje članstva prema sklonostima i darovima, te ostvarivanje bogatstva zajedništva, zatim efikasnije ostvarivanje evanđeoskog života po Pravilu FSRa, nadalje efikasnije planiranje i realizacija zacrtanih aktivnosti u FSRu, te na kraju homogenizacija i bujniji, ali i plodonosniji život  u FSRu.
Ovaj prijedlog je iznesen i na Skupštini bratstva 2.12.14., gdje su počela regrutiranja u pojedine grupe, čime je potvrđeno da je prijedlog naišao na odobravanje članstva. Služenje Kristu u Franjinom duhu, poziva sve članove FSRa da prigrle ovaj inovativni i poticajni prijedlog, te da živeći vjeru napunimo srce i dušu Božjom ljubavi.

Otkrij život u sebi i oko sebe

I dok u jutro u sabranosti slušam svoje dubine, što mi poručuju ovoga jutra,nameće mi se misao život. Što je to život za mene? Nije li smisao mojeg života biti život, živjeti život, dijeliti život nesebično? Život sam dobila na dar i moram ga poput zrake sunca nositi u svoju sredinu.

Otkrij život u sebi i oko sebe

I dok u jutro u sabranosti slušam svoje dubine, što mi poručuju ovoga jutra,nameće mi se misao život. Što je to život za mene? Nije li smisao mojeg života biti život, živjeti život, dijeliti život nesebično? Život sam dobila na dar i moram ga poput zrake sunca nositi u svoju sredinu. Život osjećaš samo u tišini. Tada on dobiva boju, miris, ljepotu, bude zaogrnut ljubavlju, dobrotom, istinom. Tada je on nježan, tih, radostan, i ako si sam, pored tebe nema nikoga, a primijetiš da si se nasmijao, znaj da si se nasmiješio ljepoti života u sebi. Život je u središtu tebe, tvoje spolnosti, tvoga srca, tvoje intime. Čuvaj život poput dragocjenog bisera, jer ako ga izgubiš i ugušiš, opet ćeš ga teško naći. Pogledaj se u ogledalo i promatraj se. Vidi prepoznaješ li život u svojim očima? ………..Oči su ogledalo tvoje duše. I ako se možeš nasmijati sebi, zagrliti sebe, znaj da si pronašao život, taj raj u sebi. Tada kreni u svoj dan. Ako tvoje lice ne govori, onda kopaj i traži taj biser. Prokopaj i pročisti taj put kojim želiš da do tvog središta dođe ta zraka svjetlosti, taj plamen ljubavi, koji onda pali tu baklju koja se zove ŽIVOT. To je vrhunac tvojeg postojanja. Vidjet ćeš , tada će krenuti i tvoj posao, otvorit će se tvoja kreativnost, tada nećeš vidjeti neprijatelja pored sebe, jer si ti postao ljubav, jer u ljubavi nema mjesta za mržnju. Tada će i tvoja djeca, tvoja obitelj, prepoznati tu ljubav u tebi i sve će se mijenjati oko tebe, jer s se ti uhvatio za život i sada se čvrsto držiš dobrote, da ga opet ne izgubiš. Kao da si dobio nove oči, nove uši, jer sada oči traže sve što je lijepo, uši žele slušati sve što je dobro, jezik želi pričati dobre riječi. I to je život. I onda zahvali tvorcu ŽIVOTA. Na život se možeš osloniti……………… U ŽIVOT MOŽEŠ URONITI………. ŽIVOT OŽIVLJAVA SVAKU TVOJU STANICU…………. ŽIVOT BIRAJ. Samo to je tvoj ambijent, to je ta sunčana strana kojom ti je hodati, bez obzira kakvo vrijeme bilo. Odluči se već izjutra za život i ne brini SVE ĆE BITI DOBRO. Prijeđi na drugu stranu, preplivaj u čisto more ljubavi i istine. Ne poželi više nikada prodati svoj život za neki novac, užitak. Možeš samo nekoga dotaknuti nekoga svojim životom i tako ga obasjati i oplemeniti i pomoći mu da i on otkrije život, jer svatko je stvoren iz ljubavi. Ti si voljen, vrijedan i dragocjen  u očima bitka, jer si dijete dobrote.  Zagledaj se u svoju osobu i dopusti da dobrota podigne i obasja tvoj život.  Zamisli, čak možeš biti i ateist, možeš biti sve ono što trenutno jesi i u jednom trenutku , poput bljeska, shvatiš što je to život i postaješ vrhunski intelektualac koji više nikada neće posumnjati u postojanje , u bitak, u život.
ŽIVOT BIRAJ !       RADOSTAN TI ŽIVOT  !!!!!!                Marijana.

Blagoslov adventskog vijenca - 30. 11. 2014.

Kao i proteklih godina, i ove smo uoči prve nedjelje Došašća svečano blagoslovili veliki adventski vijenac koji stoji u atriju samostana. Okupio se lijep broj župljana koji su pratili sam blagoslov, a nakon toga ministranti su im upalili svijeće s velikog vijenca te smo nakon toga ušli u procesiji u crkvu gdje je slavljena euharistija.

Vjera i svjetlo – došašće i navještaj kraljevstva božjeg

Gospodine, učini moj život vječnim Došašćem, učini svako jutro novim Božićem, učini i od mene pastira koji hita da se Kralju svome novorođenome pokloni. Bdijem Gospodine, radujem Ti se, milosti Tvojoj se klanjam i zovem Te,

Dođi Gospodine Isuse!

Vjera i svjetlo – došašće i navještaj kraljevstva božjeg

 Gospodine, učini moj život vječnim Došašćem, učini svako jutro novim Božićem, učini i od mene pastira koji hita da se Kralju svome novorođenome pokloni. Bdijem Gospodine, radujem Ti se, milosti Tvojoj se klanjam i zovem Te,

Dođi Gospodine Isuse!

U petak u maloj radionici vjeronaučne učionice, sad već tradicionalno, okupilo se oko desetak „Antunovih ljiljana“ oko izrade adventskih vjenčića kako bi našim dragim župljanima uljepšali ovo vrijeme Došašća što je pred nama. Bogata mašta, pregršt ideja te raznovrsni materijali borove su grančice, raznobojne mašne, češere, cvjetiće i svjećice marljive ruke pretvarale u mala umjetnička djela u koje su utkale i svu svoju ljubav tako da svaki taj vijenac, osim da uljepša nečiji stol i vrata, probudi onaj predivan osjećaj dolaska one tihe i svete noći kada ćemo se s Marijom i Josipom zajedno radovati rođenju našeg malog Isuseka.

Svoje druženje nastavili smo u subotu pokraj velikog vijenca na trgu sv. Antuna gdje smo molitvom i pjesmom sudjelovali u paljenju prve adventske svijeće, a sve ususret prvoj nedjelji Došašća kada smo i imali svoj mjesečni susret kao zajednica, odnosno sada već kao prava velika obitelj, koja se zajedno raduje dolasku Kraljevstva Božjeg.

  Uz molitvu „Vjere i svjetla“ te prekrasnu adventsku pjesmu „Padaj s neba“ započeli smo svoj nedjeljni susret.

Uz uobičajene informacije i obavijesti, u „Riječi mjeseca“ upoznali smo se s jednim od Misionara radosti imenom Jerzy Popietuszko.

Taj se je svećenik iznimno zalagao za pravdu u društvu i poštivanje osobne slobode. Često se je služio riječima: „Zlo dobrim vraćaj!“. Time je htio pokazati i zajednicama poput „Vjere i svjetla“ da budemo hrabri i ustrajni u otkrivanju ljepota ljudi s intelektualnim poteškoćama bez obzira na to hoće li nas društvo prihvatiti ili ne. Što ćemo se više truditi da se približimo društvu i Crkvi, više ćemo moći prenijeti taj iskonski izvor milosti i mira koje nose u sebi osobe s poteškoćama u razvoju, a koji izvor je itekako potreban cijelom čovječanstvu, iako to ono još ne prepoznaje. Da se osobe s poteškoćama u razvoju više puta osjećaju kao ovce među vukovima, jer ih društvo ne želi prihvatiti kao ravnopravne članove zajednice u kojoj žive, posvjedočili smo scenskim prikazom oživljavanja Evanđelja „Šaljem vas kao janjce među vukove“ (usp. Lk 10, 1-11).

Međutim, da ipak ima onih koji su prepoznali taj izvor božje ljubavi u njima svjedoče i iskustva i riječi braće i sestara u Kristu koji su nedavno hodočastili u Međugorje upravo s našom zajednicom „Vjera i svjetlo“. Jedan mali dio njihovog iskustva citiram: „Druženje s njima liječi i pomiče granice naše zatvorenosti i sebičnosti. Na nevinost i spontanost djeteta koje živi u njima, možeš odgovoriti istom mjerom djeteta koje žudi za nebeskom ljubavi. U njihovom društvu moraš postati dijete, jer njihov pogled, njihov doticaj cijelim bičem govori, mi smo isti i okupani smo Božjom ljubavi…“. S prigušenim svjetlima u dvorani i uz sjaj svijeće s adventskog vjenčića, Marijanine prekrasne i poticajne riječi upućene našem Isusu i svemu onome na što nas Došašće priprema, uputili smo se na misno slavlje, nakon kojega smo nastavili svoje druženje proslavljajući imendane i rođendane naših slavljenika. Do novog susreta u prosincu i do tog posebnog svetog trenutka rođenja našeg Spasitelja, budimo budni, prihvatimo i slušajmo više jedni druge. Provedimo više vremena u tišini i neka ta tišina bude ona koje ćemo se sjećati više nego najljepših riječi, jer kad „pođeš na to mjesto tišine osjetit ćeš kako dišeš, živiš i osjetit ćeš kako je ova Zemlja živa…osluhni i opusti se… i kada tišina postane jedini govor, tada ćeš upoznati čovjeka koji ti je najveći izazov…samoga sebe…a to je put k iskustvu…susretu sa živim Bogom!“ Koraljka K., „Vjera i svjetlo“  

Ministranti na sanjkanju

Iako je bilo dosta hladno vrijeme i temperatura debelo ispod ništice, na „skijaškim terenima“ poznate nam svima Bašče bilo je živo. Naime prošle subote naša mala skupina ministranata predvođena animatoricom Petrom Terzić bila je na sanjkanju.

Ministranti na sanjkanju (2)

Iako je bilo dosta hladno vrijeme i temperatura debelo ispod ništice, na „skijaškim terenima“ poznate nam svima Bašče bilo je živo. Naime prošle subote naša mala skupina ministranata predvođena animatoricom Petrom Terzić bila je na sanjkanju.

Sveti Nikola darivao djecu

 

U subotu 4. prosinca blagdan sv. Nikole u župi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici proslavilo je dvjestotinjak djece u pratnji svojih roditelja, baka i djedova. U dobrom raspoloženju i s velikim iščekivanjem djeca su radosno dočekala sv. Nikolu, koji im je nakon kratkog uvodnog igrokaza „Sveti Nikola u šumi“ i poznatih pjesama u izvedbi naših ministranata i članova dječjeg zbora, uputio nekoliko lijepih i poticajnih riječi te podijelio zaslužene darove. Slušajte mame i tate, učite, budite dobri u školi i crkvi i ja vam obećavam doći ću i dogodine, poručio je Sveti Nikola djeci.

Sveti Nikola darivao djecu (2)

 

U subotu 4. prosinca blagdan sv. Nikole u župi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici proslavilo je dvjestotinjak djece u pratnji svojih roditelja, baka i djedova. U dobrom raspoloženju i s velikim iščekivanjem djeca su radosno dočekala sv. Nikolu, koji im je nakon kratkog uvodnog igrokaza „Sveti Nikola u šumi“ i poznatih pjesama u izvedbi naših ministranata i članova dječjeg zbora, uputio nekoliko lijepih i poticajnih riječi te podijelio zaslužene darove. Slušajte mame i tate, učite, budite dobri u školi i crkvi i ja vam obećavam doći ću i dogodine, poručio je Sveti Nikola djeci.

Druženje Zbora mladih povodom sv. Cecilije

Zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog obilježio je blagdan zaštitnice pjevanja sv. Cecilije jednim prigodnim domjenkom u jednoj obližnjoj piceriji. Prije početka večere društvo nam je pravila jedna mala maca koja nas je podsjetila na razno razne odrede za sanitarnu jezikovu juhu i time je ljubaznom osoblju priuštila mnoštvo šala na njihov račun.
To su nam sigurno oprostili nakon što smo svoju ljubav prema pjevanju pokazali začinivši večeru „gemištom podravskih, zagorskih, dalmatinskih i inih popevki“ uz prethodnu suglasnost spomenutog osoblja. Pauze između hitova popunili smo razgovorom ugodnim jer je ovo bila prilika za susret s pratnjama onih koji dolaze na probe pjevanja.
Desert je iziskivao krajnje napore mladih soprana, altova, basova i tenora, a potrajao je do samog fajrunta. Uz pokoji vic, zabavnu večeru smo priveli kraju i otišli odmoriti glasove do sutrašnje probe. Do neke druge pjesme, mir i dobro!
Marko Bunić

Druženje Zbora mladih povodom sv. Cecilije (2)

Zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog obilježio je blagdan zaštitnice pjevanja sv. Cecilije jednim prigodnim domjenkom u jednoj obližnjoj piceriji. Prije početka večere društvo nam je pravila jedna mala maca koja nas je podsjetila na razno razne odrede za sanitarnu jezikovu juhu i time je ljubaznom osoblju priuštila mnoštvo šala na njihov račun.
To su nam sigurno oprostili nakon što smo svoju ljubav prema pjevanju pokazali začinivši večeru „gemištom podravskih, zagorskih, dalmatinskih i inih popevki“ uz prethodnu suglasnost spomenutog osoblja. Pauze između hitova popunili smo razgovorom ugodnim jer je ovo bila prilika za susret s pratnjama onih koji dolaze na probe pjevanja.
Desert je iziskivao krajnje napore mladih soprana, altova, basova i tenora, a potrajao je do samog fajrunta. Uz pokoji vic, zabavnu večeru smo priveli kraju i otišli odmoriti glasove do sutrašnje probe. Do neke druge pjesme, mir i dobro!
Marko Bunić

Cecilijanska večer u našoj župi

Na spomendan sv. Cecilije, djevice i mučenice te zaštitnice crkvene glazbe, 22. studenoga u župi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici održana je već tradicionalna Cecilijanska večer. Svečanu večernju misu s nekoliko prigodnih riječi predvodio je župnik pater Marijan Opitz.
Nakon večernje mise, nastavljeno je prigodno druženje uz večeru te zajedničko pjevanje svima poznatih domoljubnih i narodnih, napose slavonskih pjesama. U prigodnom govoru kod stola, pater Marijan uputio je čestitke i zahvalnost članovima našeg Mješovitog zbora a i nekolicini vjernika koji animiraju nedjeljnu jutarnju i večernju misu.

PB220002.jpg PB220007.jpg PB220012.jpg PB220013.jpg PB220014.jpg PB220015.jpg