Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

Održan susret voditelja i suradnika župnih Caritasa s područja Varaždinske biskupije (Varaždin 26. 1. 2019.)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

caritas_susret(10).JPG

Susret voditelja i suradnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije, u organizaciji Caritasa Varaždinske biskupije, održan je u subotu 26. siječnja u Varaždinu.

Susret je započeo svetom misom u varaždinskoj katedrali koju je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, ujedno i predsjednik Hrvatskog Caritasa. S biskupom Mrzljakom svetu misu su slavili mons. Antun Perčić, generalni vikar te predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije, zatim preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, vlč. Zoran Gložinić, župnik u Ivancu, vlč. Mario Križanac, župnik u Reki, vlč. Marko Rac, župnik u Đurđevcu te vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskoga biskupa.

Na početku misnog slavlja biskup je rekao kako susret Caritasovih župnih suradnika započinje svetom misom, jer je upravo euharistija izvor i središte svakog kršćanskog djelovanja, pa tako i onog karitativnog.

U homiliji, biskup je podsjetio na nedavnu proslavu Božića te radost zbog dolaska Boga među ljude i utjelovljenja Božje riječi, dok nakon božićnog vremena počinjemo razmišljati kako je ta Božja riječ dalje rasla u svijetu. Što se po njoj kasnije događalo te kako je ona prihvaćena ili neprihvaćena u svijetu.

Biskup Mrzljak: “Želimo autentičnu, pravu Isusovu Crkvu”

- Promatramo sudbinu Božje riječi koja je došla na zemlju. Upravo na početku godine kada slavimo nekoliko blagdana, možemo promatrati kako se Crkva rađala i počinjala živjeti. Proslavili smo jučer blagdan obraćenja svetoga Pavla, jednog od najvećih apostola i širitelja kršćanstva. On je doživio obraćenje jer ga je milost Božja pogodila te je od velikog progonitelja Isusa postao njegov najgorljiviji sljedbenik. Danas pak slavimo spomendan Pavlovih učenika, Timoteja i Tita. Prva Crkva je nastojala živjeti tako da Božja riječ bude utjelovljena na svakom području kršćanskog života. Za Tita je tako zapisano da je prikupljao pomoć za siromašne u Jeruzalemu. Dakle, karitativna svijest pomaganja onima koji su u potrebi vidljiva je već od samih početaka kršćanstva. Od samih početaka Crkva je bila svjesna svoga zajedništva te kako treba biti uz one koji su najpotrebniji. To je i Isus pokazao kada je išao zemljom čineći dobro upravo onima u potrebi. To nam je važno i u ovom našem vremenu u kojem želimo da Crkva bude autentična, prava Isusova Crkva. Želimo da ne ostane sve samo na riječima ili tradiciji, već da bude živa utjelovljena Božja riječ te da se prepoznaje po svome djelovanju. Pavlovo misionarenje nije bilo samo propovijedanje, već primjer života, a upravo je taj primjer privlačio. Učeništvo je neprestano prisutno među kršćanima. Mi smo neprestano učenici. Možemo završiti mnoge škole, ali biti kršćanin to je neprestana škola i ona nema diplome na zemlji. Ta nas škola vodi prema onoj konačnoj diplomi - vječnosti. Svjesni smo da moramo učiti i djelovati kao kršćani. To je bitna oznaka svakog kršćanina. Često imamo osjećaj da nismo najgorljiviji, već mlaki kršćani. Kada govorimo o Caritasu, to sigurno nije samo djelovanje na materijalnom planu, nego općenito naš odnos prema ljudima, prema čovjeku. Caritas uvijek pronalazi način kako će djelovati u pojedinoj župnoj zajednici, biskupiji ili pak na području cijele Crkve. Neprestano moramo biti otvoreni, baš poput svetoga Pavla koji je bio pogođen Božjom milošću te je bio otvoren toj svjetlosti i svemu što je Bog od njega tražio. Pavao je isprva bio slijep, ali je potom otvorio oči vjere. Zato nam je prva Crkva neprestano uzor, a kada spominjemo sve te ljude iz prvih vremena kršćanstva, oni su nam itekako poticaj da ih slijedimo - poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.

Tema ovogodišnjeg susreta voditelja i suradnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije bila je “Vjeroučiteljski i pastoralni rad među Romima na području Varaždinske biskupije”, o kojoj je govorila vjeroučiteljica Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

Na početku drugog dijela susreta, koji je bio u Pastoralnom centru Biskupije, okupljene je pozdravio mons. Antun Perčić koji je predvodio i molitvu. Mons. Perčić je kazao kako je jedna od karakteristika naše kršćanske vjere djelotvorna ljubav, odnosno Caritas. Čestitao je volonterima u župnim Caritasima novu godinu te istovremeno zahvalio na spremnosti što u svojim župama svjedoče i potiču druge na tu karitativnu ljubav. Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije, mr. Ante Šola, pridružio se pozdravima i čestitkama te naglasio kako se u Caritasu uvijek trude stvarati zajedništvo i povezanost.

Svijet vapi za besplatnom ljubavi!

Potom je predavanje održala vjeroučiteljica Kristina Čačić. U svom je izlaganju poručila kako bismo uvijek trebali biti na usluzi bližnjima u potrebi, a kao najbolji primjer toga pročitala je prispodobu o milosrdnom Samarijancu

- Teolozi vide ovu prispodobu kao alegoriju. Čovjek koji je pao među razbojnike jest čovjek općenito. Isus je milosrdni Samarijanac, a gostinjac je Crkva. Milosrdni Samarijanac (Isus), koji je za ljude bio stranac i dalek, našao je izranjenog čovjeka i jedino ga je On mogao spasiti. Rane mu je polio uljem i vinom, što je simbol svetih sakramenata. Odveo je izranjenog čovjeka u gostinjac (Crkva), kojoj Isus prepušta izranjene ljude na duhovnu njegu. Isus je prispodobom želio poručiti, da je bližnji svaki čovjek u nevolji, premda bio i neprijatelj i stranac. Židovi su za svoje bližnje držali druge Židove i pripadnike drugih naroda, ako su živjeli sa Židovima i poštivali ih. Samarijance nisu smatrali bližnjima. No, iskazati milosrđe u Novom zavjetu znači sažaliti se nad onim tko je u potrebi i pomoći mu premda on to samo po sebi nije zaslužio niti će to nečim kasnije platiti; dobrotu općenito možemo definirati kao spremnost činiti dobro, a milosrđe nužno uključuje sažaljenje kao poticaj za konkretnu pomoć. Danas, svijet vapi za besplatnom ljubavi! Stoga su kršćani pozvani svojim osobnim svjedočanstvom života, brigom i zauzetošću za bližnjega pokazati primjer najispravnije ljubavi prema bližnjemu – poručila je u uvodu Kristina Čačić.

Strpljiva izgradnja kršćanskog i bratskog zajedništva

Uslijedilo je predavanje vjeroučiteljice Čačić. Govorila je o Romima općenito, njihovoj povijesti, kulturi te načinu života posebice na ovim našim prostorima, kao i o pastoralnoj brizi Crkve u Hrvatskoj prema romskoj zajednici.

- Značajne poticaje u evangelizaciji romske nacionalne zajednice u Hrvatskoj daje Odbor za pastoral Roma Hrvatske biskupske konferencije osnovan 1987. godine uvažavanjem različitih pristupa, ali je i bitan čimbenik u području odgoja i obrazovanja prema zajedničkom cilju: integriranju Roma u društvenu i vjersku zajednicu. Značajan iskorak u pastoralu Roma napravljen je 2005. godine objavljivanjem vjeronaučnog udžbenika „Na Božjem putu“ na hrvatskom jeziku te ne dva najraširenija romska dijalekta u Hrvatskoj i utemeljenjem nacionalnih susreta pastoralnih djelatnika. U okviru interkulturalnog pristupa odgoju i obrazovanju Roma, posebno se ističe program Romske odgojne zajednice Odbora za pastoral Roma – kazala je Kristina Čačić.

Varaždinska biskupija najveća je „romska biskupija“ u Hrvatskoj, a 2016. godine osnovano je Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije kao pokazatelj konkretne brige mjesne Crkve za Rome. Kao biskupija s najvećim brojem pripadnika romske nacionalne manjine, a koji se izjašnjavaju kršćanima, naša je bratska dužnost približiti se romskom narodu, u svjetlu riječi pape Franje kako trebamo riječ Evanđelja donijeti svima koji su u društvu na bilo koji način marginalizirani ili isključeni.

- U pastoralnom radu s Romima, bilo s djecom ili s odraslima, važno je pastoralno nadahnuće i konkretna pastoralna mudrost, prilagodba i snalažljivost s obzirom na brojne izazove u radu s braćom i sestrama Romima. Cilj rada Povjerenstva je strpljivo izgrađivati kršćansko, bratsko zajedništvo u svjetlu evanđeoske istine kako smo svi djeca jednoga nebeskoga Oca. Takva pastoralna razboritost i prilagodba nužni su u radu s romskom populacijom na području Varaždinske biskupije jer su Romi u našem društvu i dalje najosjetljivija rizična skupina; socijalno su deprivirani, marginalizirani i isključeni prvenstveno zbog visoke stope nezaposlenosti, nedovoljnog obuhvata sustavom obrazovanja, neadekvatnih stambenih uvjeta te (ne)uređenosti prostora naseljenih Romima. Crkva je pozvana prema braći Romima izgrađivati poseban pastoral, usmjeren njihovoj evangelizaciji i promicanju dostojanstva ljudske osobe vođena pastoralnim nadahnućem koje je utemeljeno na prilagodbi okolnostima, potrebama i zahtjevima svake skupine – kazala je Čačić te pritom pobrojala nekoliko konkretnih aktivnosti Povjerenstva na terenu poput proslave spomendana romskih blaženika Ceferina i Emilije u varaždinskoj katedrali, organizacije vođenja pobožnosti križnoga puta ulicama jednog romskog naselja, godišnjeg hodočašća majki i djece u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu, itd.

„Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“

Nadalje, vjeroučiteljica Čačić progovorila je i o izazovima, pa i problemima, s kojima se svakodnevno susreće u profesionalnom radu budući da je zaposlena u jednoj od 20 osnovnih škola naše biskupije koje pohađaju učenici romske nacionalne manjine.

- Naša je velika pastoralna briga kako što kvalitetnije i odgovorno podučavati i odgajati u vjeri djecu Rome. Najveći je izazov, u školskom vjeroučiteljskom radu s njima, što djeca najčešće dolaze iz obitelji koje imaju minimalnu razinu vjerskoga znanja i iskustva pa smo mi vjeroučitelji pozvani u radu s njima biti prvi navjestitelji Radosne vijesti, prvi kreatori imidža Crkve i iskreni navjestitelji „kulture života“. Vjeroučitelj je pozvan trajno osnaživati ljudsko dostojanstvo vjeroučenika Roma, posjetiti djecu u njihovim životnim sredinama i graditi odnos poštovanja prema romskim obiteljima. Temeljna svrha jest u komplementarnom suodnosu s drugim školskim predmetima promicati cjelovit i sustavan odgoj čovjeka, dok je naš globalni cilj zrelost u kršćanskoj vjeri i cjelovitost općeljudskog odgoja učenika. Moj osobni i profesionalni život nepovratno se promijenio kroz susrete, rad i suživot s braćom i sestrama Romima. Od samih početaka vjeroučiteljskog rada s djecom Romima, a preko njih i susreta s njihovim obiteljima shvatila sam kako me drugi dio Božje zapovijedi ljubi „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“ mogu jedino ispravno voditi, usmjeravati i snažiti u radu s Romima. U ovom obliku pastoralnog rada mnogobrojni su izazovi, ali nikada se iz vida ne smije izgubiti kako smo u ime Kristove Crkve pozvani trajno suosjećati i pružati podršku i utočište najranjivijima među nama.

Na kraju predavanja svoje je životno svjedočenje prepuno topline i emocija s prisutnima podijelila Patricija Oršoš, učenica šestog razreda Osnovne škole Petrijanec.

Nakon predavanja uslijedila je predaja pismenih izvješća, uz otvoren i konstruktivan razgovor, a susret je završio u Caritasovoj Pučkoj kuhinji zajedničkim objedom.
 

Goran Damjanić

caritas_susret(1).JPG caritas_susret(2).JPG caritas_susret(3).JPG caritas_susret(4).JPG caritas_susret(5).JPG caritas_susret(6).JPG caritas_susret(7).JPG caritas_susret(8).JPG caritas_susret(9).JPG caritas_susret(10).JPG caritas_susret(11).JPG caritas_susret(13).JPG caritas_susret(14).JPG caritas_susret(15).JPG

 

 

 

Preuzeto sa stranica Varaždinske biskupije.

"DA NE OHLADNI LJUBAV MNOGIH" (usp. Mt 24,12)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Hrvatski Caritas i ove godine u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 26. veljače do 4. ožujka, pokreće akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini". Svrha korizmene akcije je izraziti solidarnost i zajedništvo s narodom i Crkvom u BiH, prikupljajući konkretnu, novčanu pomoć, ali i senzibilizirajući javnost u Hrvatskoj za stanje ljudi i Crkve u BiH. Ove se godine akcija odvija uz geslo: "Da ne ohladni ljubav mnogih" (usp. Mt 24,12). U akciju se građani mogu uključiti pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 kn), uplatama na ž.r. kod PBZ HR 05 2340009 -1100080340, poziv na br. 101, a vjernici se u akciju mogu uključiti i novčanim prilozima koje će dati u župi na treću korizmenu nedjelju 4. ožujka 2018. Svi milodari prikupljeni te nedjelje u crkvama diljem Hrvatske, bit će usmjereni u projekte socijalne pomoći, edukacije i poticanja obiteljskog poduzetništva u BiH. Ovo je dvanaesta korizmena akcija. Zahvaljujući dosadašnjim akcijama omogućena je realizacija raznih nacionalnih projekata Caritasa Biskupske konferencije BiH kao i raznih projekta iz područja socijalne skrbi, obrazovanja i malog socijalnog poduzetništva u različitim dijelovima BiH. Tijekom ovog Tjedna solidarnosti vjernici mogu dati i svoj duhovni prilog svojim osobnim i zajedničkim molitvama na nakanu zajedništva vjernika u Hrvatskoj s braćom i sestrama u BiH.

Pomoć obitelji Klobučar iz Gornjeg Kosinja u Lici

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

untitled.jpg Kada na Internetu upišete pojam Gornji Kosinj prva natuknica glasi: Kosinj - Raj na zemlji! Da li je stvarno tako?
Po netaknutoj prirodi moglo bi se kazati, ali po nekim drugim mjerilima današnjeg vremena teško! Kosinj kao simbol hrvatske kulture ima svoje mjesto i u Gutenbergovom muzeju u Mainzu gdje na karti prvih tiskara ponosno stoji njegovo ime. To malo ličko selo, u 15. i 16. stoljeću bilo je ucrtano u mnogobrojnim zemljopisnim kartama. Tako je u starim kartama Jadrana raznih europskih autora, poglavito talijanskih, Kosinj naveden čak 11 puta.) Stoga nije pretjerano reći da je Hrvatska po Kosinju postala važan dio Europe i civiliziranog svijeta. Na žalost od tada naprednog mjesta do danas stvari nisu išle uzlaznim putem. Danas je to selo od 70-tak ljudi i to većinom starijih. Župa Gornji i Donji Kosinj danas broji oko 700 vjernika. U prošloj godini umrlo ih je 54, a krštena je samo jedna djevojčica. Župnik kaže da nema svake godine krštenje. Ovaj kraj o Božiću je pogodila poplava koja je uništila puno toga. Na žalost većina njih nema zaposlenje pa žive od mršave poljoprivrede. U petak, 19. veljače volonteri našeg župnog Karitasa bili su u posjeti obitelji Dragana i Ivice Klobučara. To su dva brata koji žive u istoj kući sa svojim obiteljima. Za njih smo saznali preko Biskupijskog Karitasa koji su nam dali adresu da im pomognemo. Uvjeti života nisu dobri. Prizemlje kuće obnavljaju kako mogu i znaju, a uništeni su im kućanski aparati (perilica za rublje, zamrzivač, frižider...), kuhinjski elementi kao i pokućstvo. Bili su ugodno iznenađeni da smo ih posjetili i obećali da ćemo u okviru svojih mogućnosti pomoći koliko je to nama moguće. Kroz korizmene petke kod večernje mise skupljat ćemo milostinju koja će biti namijenjena upravo za njihove potrebe. Čini nam se da nema smisla ovdje nabavljati kućanske aparate jer ih treba voziti do odredišta više od 350 km. Stoga ćemo preko Karitasa Gospićke biskupije omogućiti im da nabave ono što je nužno i što spada u nekakav standard današnjeg čovjeka. Budimo solidarni s onima koji  oskudijevaju.

Unaprijed hvala.

P1040829.jpg P1040830.jpg P1040831.jpg P1040832.jpg P1040833.jpg P1040834.jpg P1040836.jpg P1040837.jpg P1040838.jpg P1040839.jpg P1040840.jpg P1040841.jpg P1040842.jpg P1040843.jpg P1040844.jpg P1040845.jpg P1040846.jpg

Susret volontera Caritasa ( 21. 01. 2017.)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Zupni_Caritasi_8.jpg Susret volontera Caritasa Varaždinske biskupije u Varaždinu U subotu 21. 01. 2017. održan je susret voditelja i volontera Caritasa Varaždinske biskupije. Susret je počeo svetom misom u katedrali Uznesenja BDM koju je predvodio biskup mons. Josip Mrzljak. U svojoj propovjedi biskup Mrzljak se osvrnuo na život svete Agneze koju je do svetosti doveo njezin život u vjeri. Može se reći da su kršćani pozvani živjeti drugačije u ovom svijetu te moraju biti izazov svom vremenu , a isto tako se može reći i za djelovanje Caritasa. Jedan od izvora i nadahnuća življenja svoje vjere možemo crpiti u Euharistiji i molitvi tako da u bližnjima i potrebitim možemo prepoznati Isusa Krista . Nakon mise slijedila je okrepa uz kavu čaj, peciva i sendviče . Susret je nastavljen u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra pozdravnim riječima predsjednika biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine, i predavanjem gosp. Zdenka Viljevaca i gosp. Danijela Lukića o Socijalnoj samoposluzi "Kruh sv. Antuna". Kroz predavanje smo upoznati s načinom funkcioniranja samoposluge, potrebnoj dokumentacijom za registraciju, načinom prikupljanja hrane i potrebnih financijskih sredstava . Poslije predavanja predstavnici pojedinih župnih Caritasa kratko su izložili izvješća o djelovanju i radu za proteklu godinu. Susret je završio ukusnim objedom kojeg su pripremile vrijedne ruke volontera Pučke kuhinje, te ukusnom orahnjačom koju je pripremila 80-deset godišnja volonterka Pučke kuhinje.

DSC_0121.jpg DSC_0122.jpg DSC_0123.jpg DSC_0125.jpg Zupni_Caritasi_1.jpg Zupni_Caritasi_2.jpg Zupni_Caritasi_3.jpg Zupni_Caritasi_4.jpg Zupni_Caritasi_5.jpg Zupni_Caritasi_6.jpg Zupni_Caritasi_7.jpg Zupni_Caritasi_8.jpg Zupni_Caritasi_9.jpg Zupni_Caritasi_10.jpg Zupni_Caritasi_11.jpg Zupni_Caritasi_12.jpg

DRAGI BRATE

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

DRAGI BRATE, DRAGI PRIJATELJU, BAŠ TEBI KOJI ČITAŠ OVO, ISUS PROGOVARA!

DOPUSTI ISUSU DA TE NJEGOV DUH POTPUNO ZAHVATI, DA NATOPI TVOJ UM, TVOJE SRCE, TVOJE RUKE, NOGE, CIJELO TVOJE TIJELO. DA TE PODIGNE NJEGOV DUH. DA TE PREOBRAZI. DA TE PRETVORI U RADOSNA ČOVJEKA, KOJI ŽELI ŽIVOT, KOJI ŽELI DA ŽIVIŠ U NJEGOVOM SVIJETLU, KAKO BI SVIJETLIO SVOJOJ OBITELJI, SVIMA KOJE SUSREĆEŠ. VJERUJ ZAISTA, AKO SADA ODLUČIŠ PROMJENITI SEBE, MJENJATI ČEŠ SVIJET OKO SEBE. ČEKA TE VELIKA RADOST U OČEVU DOMU I NJEGOVE ŠIROM RAŠIRENE RUKE, DA TE NAGRADE ŠTO SI BIO HRABAR NA ZEMLJI.
KORAČAJ RADOSNO SADA RASVIJETLJENOM STAZOM SVOJEGA PUTA I SIJ TU RADOST NESEBIČNO, JER SI JU BESPLATNO PRIMIO.

STOGA, RADOSNO MOJ BRATE, MOJA SESTRO. PODIGNI GLAVU, NASMIJ SE. BAŠ SADA KADA OVO ČITAŠ TEBE ISUS ZOVE, TEBI PROGOVARA: TI SI MOJ. TI SI MOJA. NE BOJ SE. JA SAM S TOBOM. USTANI, UZMI SVOJU POSTELJU I HODAJ, OPROŠTENI SU TI GRIJESI, SLAVA OCU I SINU I DUHU  SVETOMU - AMEN -                                                                                                 

TVOJ KARITAS


 

U našoj župnoj zajednici djeluje grupa volontera odnosno zajednica Caritas, koja svojim radom pokušava «otkriti» potrebite, pomoći  im, te iznaći mogućnosti uključivanja svih «ljudi dobre volje» župne zajednice. Dakle, mi smo ti koji samo «kanaliziramo», sredstva i dobru volju od onih koji mogu  dati, onima koji to trebaju primiti. Što smo učinili u toku ove godine nije puno, nije ono što bi zadovoljilo sve potrebite, ali to je mali iskorak u pokretanju nečega što bi trebalo rasti. Možemo spomenuti akciju pomaganja u namirnicama za Uskrsne i Božićne blagdane, akciju  kupnje patika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, povremeno plaćanje režija korisnicima. Uz to višak hrane proslijeđen je biskupijskom Caritasu u varaždinu. Za sada vodimo popis od tridesetak domova što samačkih, što obiteljskih kojima pomažemo u okviru svojih mogućnosti.  Otvoreni smo za uključivanje u našu zajednicu novih članova koje vodi iskrena želja i potreba činiti dobro drugima. Isus kaže: Po tome će se znati da ste moji učenici, ako imate ljubavi jedni za druge!

 

To je naš Župni Caritas, koji  kao zajednica surađuje s Caritasom varaždinske Biskupije  te hijerarhijski s Hrvatskim Caritasom, ali ne zaboravite, Caritas to smo mi, svi članovi župne zajednice koji kroz svoju vjeru trebamo živjeti djelotvorno, tj. u svakom potrebitom vidjeti  stvorenje Božje, jer... Bog je Ljubav.   

Svoje sugestije možete poslati mail-om na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili na telefon 642-160 te osobno u vrijeme uredovanja Župnog ureda.


 

Dragi brate i sestro,

Želimo Ti zahvaliti od srca što si ispružio ruku i podario novčić koji će narasti zajedničkom ljubavlju i tako pomoći braći naše Župe koja su u najtežim potrebama. Nije važno novčić, dva ili više, važno je da naše srce bude slobodno za brata čovjeka, na svakome mjestu i u svakoj potrebi, a u skladu sa našim mogućnostima. Nemaš li novčić? Imaš srce, toplu ruku, nježan zagrljaj, na kojeg Otac Tvoj nebeski čeka da ga dijeliš. Sramiš li se stati pred siromašna čovjeka kojeg Ti Bog šalje na Tvoj put, ne budi nesretan. Ima netko tko će Te osnažiti. S toga zavapi svim srcem molitvom:
Gospodine daj mi budno srce koje će vidjeti potrebu bližnjega i s ljubavlju mu pomoći. Uzmi od mene svaku nesigurnost i strah. Daj mi snage za pravu utjehu,otvorenost i ljubav u razgovoru i odvažnost da se odlučim pomoći. Otvori mi srce da svoje bližnje doživljavam kao braću i sestre. Amen
A kad to zaista odlučiš dragi prijatelju, shvatiti ćeš da si došao bratu čovjeku, preko kojeg će Ti Otac nebeski podariti kišu blagoslova i u trenutku ćeš biti radostan. Možda si to već iskusio, ali ako nisi pokušaj i biti ćeš sretan. Biti će nam drago ako tu radost darivanja podijeliš i sa nama.
Zahvaljujemo Ti na svakom Tvojem daru.

Vaš župski Karitas


VAPAJ ČOVJEKA U POTREBI

TU SAM POKRAJ TEBE, ZAŠTO ME NE VIDIŠ, ZAŠTO ME NEČEŠ SASLUŠATI, A DOVOLJNO MI JE TAKO MALO. STIDIM SE REĆI DA SAM SIROMAH, ALI IPAK ĆU TI ŠAPNUTI:         

POMOZI MI!


HVALA TI ŠTO MI POSTAJEŠ PRIJATELJ, ŠTO SI I MENE ZAVOLIO. UZVRAČAM TI SVOJOM LJUBAVLJU. OSJEČAM  DA VIŠE NISAM SIROMAŠAN PORED TEBE.
HVALA TI!


 

KAD TI JE TEŠKO, PADAŠ........

SJETI SE DUGE NA SVOM NEBU,

PRUŽI RUKU ISUSU I ZAJEDNO KRENITE DALJE.


 

ŽIVOT JE PRILIKA, ISKORISTI JU

ŽIVOT JE LJEPOTA, DIVI SE.
ŽIVOT JE BLAŽENSTVO, OKUSI GA.
ŽIVOT JE SAN, OSTVARI GA.
ŽIVOT JE IZAZOV, PRIHVATI GA.
ŽIVOT JE DUŽNOST, OBAVI JE.
ŽIVOT JE IGRA, IGRAJ JU.
ŽIVOT JE LJUBAV, UŽIVAJ JU.
ŽIVOT JE TAJNA OTKRIJ JE.
ŽIVOT JE OBEĆANJE, IZVRŠI GA.
ŽIVOT JE TUGA, NADVLADAJ JU.
ŽIVOT JE BORBA, PRIHVATI JU.
ŽIVOT JE SREĆA, ZASLUŽI JU.
ŽIVOT JE ŽIVOT, BRANI GA.
                         

Blaž. Majka Terezija

 

Susret volontera u Varaždinu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Caritas_zupni7.jpg U subotu 23. siječnja 2016. godine Caritas Varaždinske biskupije organizirao je godišnji susret voditelja i volontera župnih Caritasa. Susret je započeo Svetom Misom u  katedrali koju je predvodio Varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. Poslije misnog slavlja okupili smo se na zajedničkom doručku. Slijedio je radni dio susreta u dvorani Pastoralnog centra, koji je svojim izlaganjem otvorila gđa Suzana Borko. Tema izlaganja bila je „Izbjeglička kriza u Hrvatskoj“.  Ukratko nas je upoznala s ulogom volontera Caritasa u izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu. Iznjela je i neke emotivne trenutke koje je osobno proživjela u susretu s ljudima u izbjegličkom kampu. Nakon izlaganja gđe Borko, uslijedila su izvješća voditelja župnih Caritasa. Svaki je voditelj ukratko iznio aktivnosti poduzete u prošloj godini. Susret je završio zajedničkim ručkom.

Caritas_zupni3.jpg Caritas_zupni4.jpg Caritas_zupni6.jpg Caritas_zupni10.jpg