Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

Frama

Obećanje frame Koprivnica

Hitova: 1233
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG_3103.png 16. rujna ove godine desetero framaša iz Koprivnice, s fra Franjom Jasenovićem kao novim duhovnim asistentom, stalo je pred oltar i obećalo živjeti evanđelje po primjeru siromaška iz Asiza. Kako bismo se pripremili za taj veliki korak, prošli smo formacijski vikend u selu Gotalovu u društvu fra Vjerana Lazića i fra Matije Korčanina, razmatrajući svoje geslo – „Ovo je ono što hoću, ovo je ono što tražim, ovo želim svim srcem izvršavati!“ (sv. Franjo) – i promišljajući što nam je sada činiti. Zaključivši da možemo znati kako je sveti Franjo želio živjeti evanđelje, da trebamo raditi ono što moramo uz molitvu i da se tada smijemo nadati svetosti, vratili smo se u Koprivnicu i bacili na pripremanje programa za obećanja.

Geslo koje smo odabrali u sebi sadrži poziv na djelovanje, sadrži poslanje. Odlučili smo ga proširiti na drugi kontinent i sve goste na obećanjima. Stupili smo u kontakt s hrvatskim misionarom don Gabrijelom Jukićem koji djeluje u Zambiji i raspitali se o stanju kod njega – saznali smo kako je ondje Crkva stara stotinjak godina, najbliža normalna trgovina udaljena je 50 km kroz prašumu, a grad nekoliko stotina kilometara, vlada opća neimaština, a neznanje je još veći problem. Nemaju nikakve vjerske literature prevedene na silozi jezik na kojem rastu, žive i mole, dok je službeni jezik engleski. Glazbene vještine su u povojima.

Zato smo u sklopu skeča Zalagaonica „Pri Štefu“, u kojem je naša Katarina Vugrinec Štefanu donosila franjevaštvo na procjenjivanje u obliku franjevačke radosti, (ne)znanja i okrenutosti bratu čovjeku, priredili i akciju za Zambijce. Svi smo zajedno, domaćini i gosti, naučili pjevati Oče naš na silozi jeziku, na melodiju šestog tonusa. Snimili smo se i to ćemo im poslati. Umjetnički nadarene framaše pozvali smo da nam pomognu u izradi slikovnog životopisa svetog Franje, a sve ostale da nam se pridruže u prikupljanju potrepština koje ćemo im nakon Kapitula poslati. Na kraju je pala procjena i na tu, prema Štefanovim riječima, „najdragocjeniju stvar koju je ikad dobio na procjenjivanje“: tegla puna milosti za misionare. Svatko je izvukao ime jednog misionara za koga ima poslanje moliti, a dakako da se može i povezati s njim!

Cijeli je program bio vrlo otvoren i mislim da smo svi svjedočili velikoj Božjoj milosti na djelu. Iskreno zahvaljujemo svima koji su nas prvo došli podržati na obećanjima, zbilja učinili misno slavlje veličanstvenim – osobito pjesmom zahvaljujući Franjevačkim juniorima i članovima Zbora Frama grada Zagreba – a onda i sudjelovali u programu: počevši od naših župljana i prijatelja, preko​ ​ osječke Frame Jug II, Varaždina, Beča, Virovitice, Čakovca, Samobora, Majke Božje Lurdske, Leopolda Bogdana Mandića, Kaptola (Otoka), Sesvetske Sopnice, do riječke Frame Krnjevo. Bogu hvala na svakome tko je bio (i dalje jest) dio te velike slagalice! Preporučujemo u molitve kako naše bratstvo i novo vijeće, tako i sve misionare i zajednice u kojima djeluju!

IMG_2980.png IMG_3002.png IMG_3003.png IMG_3015.png IMG_3036.png IMG_3057.png IMG_3086.png IMG_3091.png WhatsAppImage2017-09-18at07.48.00.png WhatsAppImage2017-09-18at05.55.14.png