Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

ŽUPNI LISTIĆ

Koga čekamo

Hitova: 1042
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Davno, prije nešto više od 2000 godina Josip i Marija su u skromnosti, u nesigurnim životnim uvjetima očekivali dijete, Isusa. Znali su - rečeno im je - da će se zvati Isus i da će spasiti narod od grijeha. Radovali su se djetetu i služili mu svim svojim bićem.
Pastiri su, vidjevši znak, pohrlili vidjeti novorođeno dijete i njegovu majku. Vidjeli su i poklonili mu se. Doživjeli su susret o kojem će pripovijedati, svjedočiti drugima.
Mudraci su, prema izvješću evanđelja, prevalili dalek put i nakon brojnih peripetija našli majku i dijete Isusa. Kušnja vjere: obično dijete, a mudraci mu se klanjaju kao obećanom kralju i daruju mu simbolične darove: zlato, tamjan i dragocjenu pomast.
Svi su oni susreli Isusa. Svatko na svoj način. Susreli su osobu. I njihov se život duboko promijenio. Njihov se život više ne može zamisliti bez odnosa prema Isusu. Tako je bilo s Marijom i Josipom, tako je bilo s pastirima, a i mudraci su se, slikovito govoreći, “drugim putem vratili u svoju zemlju”.
Pitam se, koliku promjenu Isus unosi u naš život? I mi čekamo Božić, blagdan Isusova rođenja. Sjećamo se tog događaja koji u svjetlu vjere zrači stvarnošću, budući da je taj Isus pobijedio smrt i uskrsnuo od mrtvih, te je sada živo prisutan u svojoj Crkvi, a otkrivamo ga po znakovima vjere. Koliko Isus utječe na naš život, naše obiteljske odnose, našu odgovornost na radnom mjestu, na način kako se obraćamo ljudima, na izbor televizijskog programa koji ćemo gledati, na raspored vremena u nedjelju i na mnoge druge svakodnevne stvari koje su dio života?
Smatramo li da je Isus sastavni dio našega života, ili smo ga pristojno pohranili u crkvama darujući mu s vremena na vrijeme nekoliko trenutaka i misleći da bi on morao biti jako zadovoljan s nama?
Dolazi Božić. Koga ili što mi danas čekamo? Možda ipak čekamo samo dan kada nećemo morati raditi, dane kada je stol bogatiji i kada ćemo se moći opušteno odmoriti, možda se veselimo samo sarmi i pečenju ako nam je Bog dao dovoljno da si ih možemo priuštiti. A Isus? Je li dovoljno da na radiju ili nosaču zvuka čujemo koju božićnu pjesmu i tako udovoljimo božićnom raspoloženju? Je li dovoljno da okitimo bor i stavimo uz njega par slika ili likova koji će nam dočarati jaslice, onako kako predstavljamo priče iz davnine?
Svima vama koji na kršćanski način slavite Božić silno želim da ipak u dubini duše dočekate Isusa Krista, Spasitelja svijeta. Jer, Božić je ipak blagdan osobe, blagdan Božjeg pohoda ovoj zemlji i svakom čovjeku, a ne nešto što spada
samo u folklor i običaju našeg naroda. Želim da sretno dočekamo Božić tj. da dočekamo Isusa.
fra Zvjezdan Linić
(iz knjige “Dobra strana života”, Zagreb 2009.)