Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

ŽUPNI LISTIĆ

Treća nedjelja Došašća - godina C

Hitova: 1120
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

ŠTO NAM JE DAKLE ČINITI

Evanđelje: Lk 3, 10-18

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme:
Pitalo je Ivana mnoštvo: »Što nam je dakle činiti?«
On im odgovaraše: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.«
Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: »Učitelju, što nam je činiti?«
Reče im: »Ne utjerujte više nego što vam je određeno.«
Pitahu ga i vojnici: »A nama, što je nama činiti?«
I reče im: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.«
Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.«
I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Sef 3,14-18a; Iz 12,2-4bcd.5-6; Fil 4,4-7;


Ivan Preteča se obično predstavlja kao onaj koji galami, provocira i prijeteći poziva na obraćenje. U današnjem evanđeoskom odlomku stječemo o njemu dojam kao o blagom čovjeku koji pun ljubavi i strpljenja potiče ljude na obraćenje. Očito je da je potrebno razborito pristupati ljudima i govoriti im na način koji mogu shvatiti. Na način koji će biti najučinkovitiji.
Djela milosrđa
Današnji evanđeoski odlomak bismo mogli podijeliti u tri dijela koja u sebi nose pouku o trima stvarima koje je potrebno živjeti.
Prva stvar koja se naglašava je potreba činjenja djela milosrđa. Potrebno je s onima koji su u nevolji podijeliti ono što se ima. Mi nismo vlasnici materijalnih dobara. Nama su samo povjerena na čuvanje. I razborito je podijeliti ono što imamo s onim koji nemaju. A još je učinkovitije pomoći čovjeku da ne bude više ovisan o tuđoj pomoći. Pritom valja neprestano imati na pameti da nam nikada brat ili sestra koji se nađu u nevolji ne budu sredstvo kojim ćemo pokazivati Bogu, drugim ljudima ili sebi kako smo i koliko smo dobri, nego cilj i jedini smisao karitativnoga djelovanja. U ovo predbožićno vrijeme kad su češće humanitarne i karitativne akcije, valja si posvijestiti istinu da se pomaganje onima koji su u nevolji ne smije shvaćati kao sezonski trend ili akcija koja će nas oduševiti i uskoro se zaboraviti, nego kao temeljno opredjeljenje i trajna zadaća onih koji u Krista vjeruju.
Pravednost
Druga stvar koju nam svjedoči Ivan Preteča u današnjem evanđeoskom odlomku je potreba pravednosti. Valja pošteno i pravedno obavljati svoj posao, bez obzira o kojem se poslu radi. Trebamo se suzdržavati od zloupotrebe svoga posla ili nedovoljno kvalitetnoga rada. Bog nam je darovao talente kojima ga možemo proslaviti, sebe osmisliti i svijet učiniti boljim. Ako to ne činimo onda naš život postaje promašen i besmislen. I nema vrjednijih i važnijih zanimanja ili onih koji takvi nisu. Svaki posao, pravedno i pošteno odrađen, kvalitetan je i koristan ljudima.
Istinoljubiva skromnost
Treće. Na kraju valja spomenuti i istinoljubivost koja je jasno vidljiva pri kraju današnjega evanđeoskoga odlomka. Ivan si ne prisvaja zasluge niti se izdaje za nešto što u stvari nije. Jasno i nedvosmisleno ističe da on nije onaj kojega čeka čovječanstvo. Jednako tako je očita i njegova skromnost. Skromnost koja nas odgaja da se prepoznamo tko smo, koliko vrijedimo, koliko smo napredovali i kamo pripadamo. Skromnost koja nas odgaja za istinoljubivost i otvara prema mogućnosti da napredujemo i postajemo bolji.