Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

ŽUPNI LISTIĆ

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA - godina B

Hitova: 609
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

PASTIR KOJI POZNAJE OVCE SVOJE

Evanđelje: Iv 10,11-18

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus:
»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Dj 4,8-12; Ps 118,1.8-9.21-23.26.28.29; 1 Iv 3,1-2


Slika ovaca, stada i pastira bila je puno rječitija Isusovim suvremenicima nego nama danas. I ta činjenica pred nas postavlja zadatak neprestanog posadašnjenja Božje poruke. Da ne upadnemo u napast pomisliti da je Božja Riječ zabavno štivo o davnim vremenima, a ne poruka koja je danas živa i djelotvorna.
Bog nas poznaje i voli
Zato ne treba slušati kako je Isus govorio i što je rekao, nego nam se neprestano treba prisjećati što je Isus želio reći. Nisu bitne ovce, pastiri, ovčinjaci i vukovi. Bitna je poruka koju je Isus prenio tom slikom.
Prilika je posvijestiti si još jednom da u crkvenom govorenju i djelovanju ne smijemo nikada postati robovi formi, obrazaca ili izričaja. Potrebno je neprestano birati način naviještanja Evanđelja koji je najprikladniji za one koji zajedno s nama otkrivaju evanđeoski poticaj. Osnovna poruka slike o kojoj danas razmišljamo je da nas Bog poznaje i voli. Bogu je stalo do nas. Stalo mu je do svakoga od nas. Svakog pojedinog Bog poznaje i voli. Bog nas čuva i omogućuje nam da rastemo.
A svijet nas ne poznaje
Opredijeliti se za Boga znači ući u njegov ovčinjak. Znači postati ovca njegova. Biti jedan od onih koje čuva Dobri Pastir i za koje je predao svoj život. Ali, opredijeliti se za Boga znači na sebe staviti Biljeg Duha Svetoga. Znak osporavan. Znak koji će neprijatelje Kristove nagnati da nam odluče razderati kožu.
Progonstva, etiketiranja, podmetanja i fizičke likvidacije su sastavni dio odnosa prema kršćanima tijekom cjelokupne povijesti. Opredijelili smo se za Krista i time smo sebe doveli na marginu društva. Medijski diktatori nas danomice napadaju pretvarajući nas u luđake i strašila. Ali, kako očekivati da će prepoznati i prihvatiti nas kad ne poznaju niti prihvaćaju onoga kojemu smo suobličeni.
Zar mi odgovaramo zbog dobra djela
Apsurd koji je zapisan u današnjem prvom čitanju neprestano se ponavlja u različitim prostorima i vremenima, s nekada jačim, a nekada blažim intenzitetom progona kršćana zbog dobrih djela koja čine. Ali bez obzira na neshvaćanja i protivljenja mi znamo tko je zaglavni kamen koji odbaciše graditelji. Krist je jedini most kojim je moguće doći na drugu stranu u zajedništvo Božje ljubavi i dobrote.