Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

ŽUPNI LISTIĆ

TREĆA VAZMENA NEDJELJA - godina B

Hitova: 438
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

MI SMO SVJEDOCI

Evanđelje: Lk 24,35-48

 Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Dj 3,13-15.17-19; Ps 4,2.4.7.9; 1 Iv 2,1-5a


Za Crkvu je bitna uravnotežena isprepletenost osobnoga i zajedničkoga. Crkva je sastavljena od pojedinaca koji žele zajedno živjeti svoju osobnu opredijeljenost. Zato je, da bismo mogli biti kršćani koji će biti znak Božje prisutnosti među ljudima, potrebno razvijati i osobnu dimenziju vlastite vjere i zajedništvo s braćom i sestrama.
Svjedoci
Upravo o toj povezanosti osobnoga i zajedničkog govore nam današnji svetopisamski tekstovi. Biti svjedok je veoma osobna stvar. Radi se o osobnom doživljaju onoga o čemu kasnije govorimo drugim ljudima, koji to nisu doživjeli. Da bi se moglo biti svjedok potrebno je doživjeti. Potrebno je iskusiti. Ne može se svjedočiti Božja ljubav i dobrota ako je nismo doživjeli. Ne možemo govoriti o učinkovitosti molitve ako nismo doživjeli njenu snagu. Nemoguće je tvrditi da Krist nudi odgovore, ako nismo u njemu pronašli smisao, utjehu i usmjerenje. Zapravo, moguće je i tako nešto, ali onda nismo svjedoci, nego pozeri i ljudi koji verglaju naučene fraze. Upravo zato jer je biti svjedok veoma osobna stvar, potrebno je uspostaviti osobni odnos s Bogom i u vlastitom životu kušati i vidjeti kako je dobar Gospodin. A to je nemoguće bez potpune predanosti Duhu Svetome. Potrebno je predati se Bogu i pustiti ga da nas on vodi tamo gdje jest i da nam se daruje onakav kakav jest. Boga nikada nećemo istinski susresti ako ga tražimo ondje gdje mi mislimo da bi trebao biti i ako zahtijevamo da bude onakav kako smo mi pretpostavili da bi trebao biti.
Mi smo
Druga dimenzija kršćanskoga opredjeljenja o kojoj nam govore današnji tekstovi ponuđeni na razmišljanje je dimenzija zajedništva. Nemoguće je biti kršćanin bez zajedništva s braćom i sestrama koji isto vjeruju, isto slave i isto žive. Zajednica braće i sestara pomaže nam da osobnu opredijeljenost kvalitetnije prihvatimo i učinkovitije razvijamo. Crkva, zajednica onih koji u Krista vjeruju, je prvenstveno zajednica ljubavi, zajednica razmjene iskustava, zajednica koja nam pomaže živjeti kršćansko opredjeljenje i zajednica koja nam jamči da je to moguće. I u tom življenju zajedništva nipošto se ne smijemo bojati nesuglasica, različitih mišljenja, drugačijih shvaćanja, širokog spektra opcija ili različitih pogleda na moguće rješenje. Sve je to dinamizam koji pokazuje da je Crkva živa i da je Zajednica djelotvorna. Valja nam se bojati jedino da iz našeg zajedništva ne nestane ljubavi.
Zapovijedi njegove čuvamo
Zato je potrebno imati na pameti i ono što je rečeno u današnjem drugom čitanju. Potrebno je pokazati vršenjem Božje volje i čuvanjem njegovih zapovijedi svoju opredijeljenost za Boga, življenu u zajednici braće i sestara. A Božja volja se može sažeti u samo jednu jedinu riječ. U Isusovu zapovijed ljubavi prema Bogu, sebi, drugom čovjeku i svemu stvorenome. Zato i smijemo zaključiti. Mi smo svjedoci samo onda dok ljubimo.