Svete mise su radnim danom:
u 07:00 i 18:30
a nedjeljom:
07:00, 09:30, 11:30 i 18:30  sati.

ŽUPNI LISTIĆ

2. nedjelja Došašć a - godina B

Hitova: 574
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Poravnite staze Gospodnje

Evanđelje: Mk 1,1-8

Čitanje svetog Evanđelja po Marku
Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«
Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Iz 40,1-5.9-11; Ps 85,9ab-14; 2Pt 3,8-14;


POSPJEŠUJUĆI DOLAZAK DANA BOŽJEGA

Biblijska čitanja, koja su nam danas ponuđena na razmišljanje, nose u sebi nevjerojatni dinamizam i poziv na djelovanje. Još jednom se jasno uočava da kršćanstvo nije pasivno životarenje u vlastitom spokoju i sigurnosti, nego zauzimanje za čovjeka na svim područjima života.

Tješite, podvikujte, pripravite, poravnite...
Svijet u kojemu živimo je poprilično krivudav i hrapav, ponekad previsok, ponekad prenizak. Svijet u kojem živimo je protkan nepravdama, patnjom i žalošću. Zbunjen je zabludama, lažima i odsutnošću smisla.
Nalazimo se u Došašću. U vremenu intenzivnije priprave na godišnji spomen Kristova rođenja, ali i u vremenu priprave na Kristov ponovni dolazak. Valja nam se potruditi kako bismo pripravili put Gospodinu.
Preduvjet, bez kojega ništa nije moguće, je obraćenje srca i vlastito opredjeljenje za Krista. Stoga je nezamislivo Došašće bez ispovijedi i vlastitoga napredovanja u dobru. Ali, ne smijemo se na tome zaustaviti. Mi ne živimo izvan prostora i vremena. Pozvani smo djelovati u prostoru i vremenu. Pozvani smo prožeti svijet kršćanstvom. Ne površnim surogatima punim kiča i fraza, nego onim što kršćanstvo jest. Pozvani smo prožeti svijet zauzetom djelotvornom ljubavlju.

Sveto življenje i pobožnost
Djelovanje u ljubavi i iz ljubavi, kojoj je prethodilo obraćenje i opredjeljenje, je sveto življenje i pobožnost o kojoj govori odlomak iz Petrove poslanice. Sveto življenje nije pasivna skrb o tome da se spasi svoja duša, nego zauzeto pospješivanje Kristova ponovna dolaska. Kršćanstvo je angažirani hod Kristu ususret.
Živjeti neokaljani, besprijekorni i u miru, kao što nas na kraju odlomka potiče sv. Petar, ne znači pasivizirati se i paziti da ne učinimo štogod loše. To zapravo znači aktivirati se i paziti da ne propustimo učiniti sve dobro koje možemo učiniti.

Kršteni Duhom Svetim
A da bismo znali što je u kojem trenutku potrebno činiti i kako djelovati u svijetu potrebno je otvoriti se Duhu Svetomu. Krist nas je osnažio i neprestano nas osnažuje Duhom Svetim. Daje nam dovoljno milosti da znamo što činiti i na koji način to provesti. Zato je nužno potrebno otvoriti se djelovanju Duha Svetoga, prepustiti se njegovu vodstvu i založiti svoj život za uprisutnjenje Kraljevstva Božjega na Zemlji, pospješujući tako Kristov ponovni dolazak.

DRUGA SVIJEĆA

Danas, na drugu nedjelju došašća, palim svijeću da Gospodin, Onaj Koji Dolazi, rasprši tamu naše nedosljednosti.
Isuse Kriste, Sine Boga živoga, učini nas dionicima svoga blaženstva. Učini nas, Gospodine, prostodušnima. Oslobodi nas svake vrste licemjerja i ne dopusti da ono što govorimo bude u proturječju s onim što činimo. Udalji od nas arogantnost, neodgovornost i nezahvalnost.
Učini nas, Gospodine, radosnima. I pomozi nam da radost koju imamo darujemo svakome čovjeku kojega susretnemo. Oslobodi nas napasti malodušja i ne dopusti da ikoga ražalostimo svojom lošom riječju ili zlim činom. Udalji od nas napast nedovoljne sućuti i nedostatka vremena za ožalošćene.
Učini nas, Gospodine, krotkima. Ne dopusti da nas obuzme zlo neumjerenosti, pohlepe ili rasipnosti. Oslobodi naše riječi bahatosti, a naša djela obijesti. Udalji od nas oholost i umišljenost. Ne dopusti da ikoga podcjenjujemo.
Učini nas, Gospodine, gladnima i žednima pravednosti. Ne dopusti da u našoj sredini bude ikoga tko je progonjen zbog svoje proročke riječi. Udalji  od  nas  svaki  oblik
manipulacije, dezinformacije, jednoumlja i nedodirljivosti. Pomozi nam da ne gledamo u svemu najprije vlastito koristoljublje, neka nama ne ovlada egoizam, nego želja i nastojane oko općeg dobra. Sačuvaj nas od svih falsifikata, demagogije, krivih tumača i lažnih proroka.
Učini nas, Gospodine, milosrdnima. Oslobodi nas bezobzirnosti i nesolidarnosti. Udalji od nas napast omalovažavanja i ne dopusti da nas zarobi zlo ravnodušnosti prema problemima koje ima naša domovina, zemlja čija smo djeca i svi njeni stanovnici.
Učini, Gospodine, da imamo čisto srce. Oslobodi nas podmuklosti i dvoličnosti. Ne dopusti da nam se u srca i riječi uvuče otrov cinizma. Udalji od nas napast ogovaranja i klevetanja. Pomozi nam da naše djelovanje bude pošteno, iskreno i znak ljubavi prema Bogu i čovjeku.
Učini nas, Gospodine, mirotvorcima. Udalji od nas svaki oblik diskriminacije, napast nepovjerenja i zlo predrasuda. Daj nam snage da živimo u skladu s tvojom Riječju i da poštujemo zakone. Blagoslovi nas da po nama bude više dobra, ljepote i sreće na svijetu. Učini nas oruđem svoga mira.