Petrinja – Župa sv. pape Ivana Pavla II. – Hrastovica – Župa sv. Bartola

Ulica Gromova 113, 44250 Petrinja, Hrvatska / Hrastovica 87, 44250 Hrastovica, Hrvatska

(044) 813 107 Petrinja

(044) 861 020 Hrastovica

(044) 813 107

http://www.zupa-blivanapavla2.hr/

Na blagdan Svetog pape Ivana Pavla II. u subotu 22. listopada 2011. mons. Vlado Košić, sisački biskup, osnovao je novu župu u Petrinji, svetog pape Ivan Pavla II.

U svom dekretu biskup Košić je istaknuo da osniva ovu župu nakon što je razmotrio potrebe i zahtjeve vjernika i saslušao mišljenja i prijedloge svećenika petrinjskog dekanata i župnika iz Petrinje, a zbog djelotvornije i cjelovitije župne pastoralne službe. Nova župa nastala je odvajanjem iz jedne od najvećih župa Sisačke biskupije, župe sv. Lovre, i obuhvaća oko četiri tisuće vjernika južnog dijela grada.

U prigodnoj homiliji biskup Košić osvrnuo se na povezanost i ljubav koju je svetac imao prema Hrvatskoj. Pokazalo se to u vrijeme kad je Hrvatska stjecala svoju neovisnost – da ju je Sv. Ivan Pavao II. nastojao zaštiti – zauzimajući se za njezino međunarodno priznanje… Sveti papa Ivan Pavao II. imao je hrabrosti ne biti neutralan, nego reći: “Papa je uz vas, dragi Hrvati.”

Naša nova župa povjerena je na upravljanje Franjevcima, a za sadašnjeg upravitelja župe 13. 8. 2012. imenovan je fra Anto Barišić… Svojeg nebeskog zaštitnika župa će slaviti 22. listopada na obljetnicu početka pontifikata Sv. pape Ivana Pavla II., kada je tijekom svečane nastupne mise na trgu sv. Petra nezaboravnim riječima navijestio: ”Ne bojte se! Otvorite, dapače, širom otvorite vrata Kristu!”

“Gospodnje je to djelo – kaže Ps 118, 23 – kakvo čudo u očima našim!”, u očima vjere i srca kojima ćemo svestrano pomagati izgradnju naše župne zajednice i nove crkve! Tako nam predstojeća Godina vjere, koja je započela 11. listopada 2012. predstavlja dragocjenu prigodu da ponovno otkrijemo snagu i ljepotu vjere, svjedočeći je svakodnevno u radu i pomaganju u župi i izgradnji naše nove crkve…