Premijera filma o fra Marku Maloviću: “Svećenik – čuvar hrvatskog podunavlja”

Plakat za film o fra Marku Maloviću

U Iloku, 13. siječnja 2022., u svečanoj sali na Principovcu, premijerno će biti prikazan film o fra Marku Maloviću, Iločanima dobro poznatome franjevcu, svećeniku i našemu bratu koji je cijelo vrijeme srpske okupacije ostao uz vjernike koji su odlučili ostati u svome gradu. Film nosi naslov „Svećenik – čuvar Hrvatskog Podunavlja“. Pokojni fra Marko je bio član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i jedini katolički svećenik koji je ostao u okupiranom području. Bio je zaštitnik onih koji su u Iloku ostali tijekom okupacije kao riječ i utjeha, no iznad svega kao nada. U tim tamnim vremenima ostao je dosljedan svjetlu i vjeri živeći misiju pastira, dajući potporu i pomoć, dijeleći sudbinu svoga naroda. Film je pravi sat povijesne istine o životu Iločana u Domovinskom ratu. Istina o egzodusu Iločana, ali i o povratku u Ilok.

Natuknice o životu fra Marka: 

Fra Marko Ignac Malović rođen je 11. listopada 1946. godine u Domašincu, u župi Dekanovec u Međimurju, od oca Lovre i majke Cecilije rođ. Ovčar. Redovničko ime: fra Marko. Osnovnu školu završio je 1961. godine u Dekanovcu.  Franjevačko sjemenište pohađao je u Zagrebu. U franjevački red, novicijat, ušao je u Cerniku 25. kolovoza 1963. godine. Svečane redovničke zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru. Za svećenika je zaređen 25. lipnja 1972. godine u Zagrebu. Kao svećenik bio je na službi u Zagrebu (Siget), Bjelovaru, Našicama, Trsatu, Virovitici, Iloku, Bjelovaru, Varaždinu i Slavonskom Brodu. Najznačajniji doprinos dao je za vrijeme službe u Iloku, pogotovo od kolovoza 1990. godine, za vrijeme cijeloga Domovinskoga rata i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, sve do 2005. godine. Tijekom svojega redovničkog i svećeničkog života obavljao je službe definitora, gvardijana, vikara, ekonoma, magistra novaka i časne braće s privremenim zavjetima, župnika, kapelana, duhovnoga asistenta OFS-a, duhovnika časnih sestara i ispovjednika. Preminuo u Slavonskom Brodu 16. rujna u 72. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva.

Fra Marko Malović dobitnik je i više odlikovanja i priznanja. Predsjednik Republike Hrvatske Dr. Franjo Tuđman 1997. godine odlikovao ga je „Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske” i 1999. godine „Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića”. Gradsko vijeće Grada Iloka dodijelilo mu je Povelju Grada Iloka kojom ga je proglasilo „Počasnim građaninom Grada Iloka” u znak „zahvalnosti za duhovnu i inu potporu građanima Iloka u vrijeme Domovinskoga rata, a potom i u danima povratka prognanih Iločana”. Park ispred crkve sv.Ivana Kapistrana u Iloku je također je dobio ime fra Marka Malovića, a postavljena je i brončana spomenploča kod ulaznih vrata navedene crkve. Papa Ivan Pavao II. 1999. godine dodijelio mu je crkveno odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice” za njegovo svećeničko i redovničko djelovanje i evanđeosko svjedočenje u teškim ratnim i poratnim godinama. Fra Marko za svoju je službu dobio brojna priznanja, no najveće je ono koje će ostati u srcima i sjećanju svih kojima je bio prijatelj u svakom trenutku na čast svome zvanju i ponos svojoj Domovini.

Za ostvarenje ovoga projekta ponajviše treba zahvaliti fra Ivici Jagodiću koji je začetnik i provoditelj ideje o stvaranju trilogije (tri filma) o našoj braći koja su ostavila snažno svjedočanstvo i veliki utjecaj svojim djelima i životom na vjernike hrvatskoga podunavlja tijekom najgorih ratnih vremena. Prvi film nosi naslov “Vukovarski franjevci u domovinskom ratu”, drugi film je posvećen fra Marku Maloviću, a treći film će biti posvećen fra Marku Kuroltu, našemu bratu koji je živio i djelovao u Zemunu, zaslužnom što je sačuvao i spasio vukovarsko kulturno i književno blago.