Preminuo fra Mario Crvenka

 

Fra Mario Crvenka, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda,  okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo u bolnici u Novom Marofu u petak 26. travnja 2019. godine u 75. godini života, 55. redovništva i 50. svećeništva.

Fra Mario Vladimir Crvenka rođen je 26. rujna 1944. godine u Martinu župa Našice, od oca Antuna i majke Slavice r. Ressler. U Našicama je polazio osnovnu školu i gimnaziju. U Franjevački red, u novicijat, ušao je u 27. ožujka 1965. godine. Nakon godine novicijata, 28. ožujka 1966. godine položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 23. ožujka 1969. godine. U Rijeci i Schwazu (Austrija) studirao je filozofiju i teologiju, a za svećenika je zaređen 21. ožujka 1970. godine u Donjoj Pulji, u Gradišću u Austriji. Studirao je biologiju u Innsbrucku i doktorirao na području prirodnih znanosti, biokemijske znanosti, 1977. godine. Preko trideset godina službovao je na župama u Njemačkoj, te u samostanima u Slavonskom Brodu i Varaždinu.

Svećenik, autor pisane riječi, pjesnik i prirodoslovac. Bio je vitez Svetoga Groba.

U Slavonskom Brodu objavio je članke i kolumne (Katolički tjednik, Posavska Hrvatska, Brodski vjesnik…) te dao niz intervjua za radijske postaje, SBTV i dr. Mnogo je pridonio brodskoj Matici hrvatskoj i biblioteci Brodski krugovi.

Ljubitelj je i pisac japanskih književnih formi. Njegova izabrana haiku djela zastupljena su u Antologiji hrvatskog haiku pjesništva 1996.-2007. Nepokošeno nebo urednice Đurđe Vukelić-Rožić. Pisao je knjige s područja prirodoslovlja i teologije, te dvojezičnu (njemačku i hrvatsku) liriku. Nadahnuće mu je u životu bila sv. Edith Stein. Njegov književni opus obilježen je naglašenim filozofijskim i duhovnim diskursom, te djetinjstvom u rodnoj Slavoniji.

Sprovod fra Marija Crvenke bit će u utorak 30. travnja 2019. godine u 14 sati na groblju u Varaždinu, a misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

pokojni fra Mario Crvenka