vjenčanje IvicaMaja 19.5.2012 15 42 21 2240x1488

Vjenčanje

Što je potrebno za sakrament vjenčanja

Zaručnici koji se žele vjenčati trebaju obaviti zaručnički tečaj. Raspored održavanja tečajeva nalazi se uvijek izvješen na oglasnoj ploči u hodniku samostana i na Internet stranici Varaždinske biskupije, a zaručnici ga mogu obaviti i nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Predavanja na tečaju traju četiri dana, a održavaju ih svećenik, profesor psihologije, liječnik i supruzi.

Zaručnici se trebaju javiti u župni ured u kojem se namjeravaju vjenčati 30 do 40 dana prije vjenčanja. Zaručnici koji nisu primili sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda, pričest) neka se jave u župni ured ranije (najbolje je početkom listopada) da mogu započeti pripravu za primanje tih sakramenata.

 

Dokumenti koji su potrebni:

1. U župnom uredu župe u kojoj su kršteni potrebno je izvaditi KRSNI LIST ZA VJENČANJE (KRSNI - SLOBODNI LIST). Krsni list za vjenčanje ne smije biti stariji od 180 dana. Tada zaručnici svoje krsne listove donose i predaju u župni ured.

2. Ako žele da njihov brak vrijedi i za građansko područje tada trebaju poći u Matični ured Čakovec, ulica Ruđera Boškovića 2., i tamo će zatražiti POTVRDU O ISPUNJAVANJU CIVILNIH PRETPOSTAVKI ZA SKLAPANJE BRAKA. Za ovu potvrdu potrebno je matičaru donijeti: OSOBNU ISKAZNICU. Nakon što im matičar izda traženu potvrdu, oni je donose i predaju u župni ured.

3. Ako se iz opravdanih razloga žele vjenčati izvan svoje župe župnik će im nakon provedenog postupka dati otpusnicu.

4. Ako im nedostaju neki sakramenti (euharistija, sv. Potvrda) o tome trebaju voditi računa i javiti se župniku barem šest mjeseci ranije.

5. Ako je jedan od zaručnika nekršten ili druge vjere neka se jave svome župniku koji će im objasniti mogućnosti sklapanja braka.


krštenje 2 24.2.2012 18 46 11 2240x1488

Krštenje

KRŠTENJE DJETETA

Krštenje je prvi, osnovni, temeljni sakramenat Crkve. Krist ga je ponudio svima da imaju život vječni, a potom, zajedno s evanđeljem, povjerio svojoj Crkvi, kad je apostolima naredio: "Idite i učinite sve narode mojim učenicima. Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga". Stoga je krštenje u prvom redu sakramenat one vjere kojom ljudi, prosvijetljeni milošću Duha Svetoga, odgovaraju Kristovoj blagovijesti.

ŠTO JE POTREBNO ZA KRŠTENJE VAŠEG DJETETA

Krštenje najavite oko mjesec dana prije  u župnom uredu. Krštenje je u župi Vašeg boravka, no ako imate želju krstiti dijete u drugoj župi, tada zamolite vlastitog  župnika pismenu dozvolu za krštenje u drugoj župi.

Krštenje djeteta obavezno prijavljuje jedan od roditelja u župnom uredu (ne telefonom).

 

Od dokumenata je potrebno donijeti:

•  Obiteljsku knjižicu roditelja.

•  Fotokopiju rodnog lista.

•  Za kumove potvrda o primljenim sakramentima (Krštenje, Prva Pričest, Krizma i ako su u braku da su crkveno vjenčani).

•  Za samo krštenje potrebna je krsna svijeća.

Krsna pouka
Krsna pouka održava se petkom prije druge i četvrte nedjelje u mjesecu u 17.30 sati u samostanskoj dvorani.

Krštenja u našoj župi su redovito subotom pod večernjom svetom misom u 18.30 sati te nedjeljom na župnoj misi u 11 sati.


bolesničko pomazanje 11.12.2009 11 16 12

Bolesničko pomazanje

Bolesničko pomazanje

Uz sakramenat svete Ispovijedi sakramenat bolesničkog pomazanja ubraja se među sakrament ozdravljanja. Njime Crkva izražava brigu i za svoje članove koji trpe, pokazujući da ih ne zaboravlja, nego na njih misli, pomaže im i za njih moli, preporučajući ih Gospodinu Isusu da ih spasi, onome koji nevolje uzima na se i sam trpi. ˝On slabosti naše uze i boli ponese!˝ (Mt 8,17)

Važne napomene:

  • Sakrament bolesničkog pomazanja pomaže ozdravljenju i duše i tijela.
  • Bolesničko pomazanje nije uvijek i „posljednja pomast“, i onaj ili ona koji ga prima ne znači da će odmah ili ubrzo umrijeti.
  • Mnogi u strahu od smrti izbjegavaju ovaj sakrament i odgađaju ga do trenutka da im zaista i bude „posljednja pomast“.
  • Sakrament bolesničkog pomazanja podjeljuje se isključivo osobama teško narušenog zdravlja, onima koji se nalaze u nekoj pogibelji ili prije nekog težeg i neizvjesnog operativnog zahvata.
  • Sakrament bolesničkog pomazanja može se iznimno i ponovno podijeliti, ali samo onima koji su nakon prvog podjeljivanja prizdravili  a kasnije se opet teško razbolili.

Ukoliko je netko od vaše obitelji potreban bolesničkog pomazanja i ispovijedi, možete nas nazvati u bilo koje vrijeme ili doći u župni ured.

Telefon: 040/312 – 806

 


krštenje 3 5.4.2014 15 14 08 2240x1488

Katekumeni

KRŠTENJE ODRASLIH

Odrasle osobe (od srednje škole nadalje) uključuju se u pripravu za krštenje odraslih koja započinje u mjesecu listopadu i završava o Uskrsu kada primaju sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda i pričest). Crkva ne dopušta primanje sakramenata inicijacije bez dostatne priprave! Kandidati koji ne žive u župi Sv. Nikole biskupa donose od svojega župnika potvrdu da mogu pohađati pripravu i primiti sakramente inicijacije u našoj župi.

 

Voditelji katekumena:

gospođa Edita Šanta – Lesjak

fra Željko Železnjak, župnik


Župni ured

Utorak, srijeda, četvrtak: 

 8.30 – 10.00 sati.

17.00 – 18.00 sati.

Petak i subota:

8.30 – 10.00 sati.

Nedjeljom, ponedjeljkom

i blagdanima ne uredujemo,

osim za hitne slučajeve.

Kontakt

Župa sv. Nikole biskupa

Franjevački trg 1,

40000 Čakovec

tel. 040/ 312 - 806

fax.040/ 310 - 315

e-mail adresa:

fra.cakovec@ofm.hr