Ikona Kraljice franjevačke obitelji u osječkoj Župi Svete obitelji

Ikona je postavljena na predviđeno mjesto u donjoj crkvi. Nakon pozdravnog govora ministre Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) Župe Svete Obitelji, župnik fra Dragutin Bedeničić predvodio je molitvu pred Ikonom, a župni vikar fra Ivan Ivanković pročitao je ulomak iz Evanđelja po Ivanu te su sestre i braća iz Mjesnog bratstva OFS-a nazočne vjernike upoznali s značenjem i ulogom Ikone.

Potom je uslijedila franjevačka krunica sedam Marijinih radosti, koju su predmolili članovi Mjesnog OFS-a nakon koje je slavljena misa. U utorak 31. siječnja je Ikona bila izložena u donjoj crkvi koja je bila otvorena za osobnu molitvu i meditaciju pred Ikonom. Ikona Kraljice franjevačke obitelji iz Župe Svete obitelji je u srijedu 1. veljače predana bratstvu OFS-a iz osječke Tvrđe.

Inače, Ikona Kraljice franjevačke obitelji (Ikona Regina Familiae Franciscanae) nastala je 2018. u Litvi, ususret 3. europskom kongresu OFS-a i Franjevačke mladeži (Frama). Blagoslovljena je 17. ožujka 2018. u Medininkaiu (Litva) te je počela svoje hodočašće po bratstvima OFS-a i Frame diljem Europe, a u Župu Svete obitelji pristigla je iz Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda iz Belišća.

Svoj hodočasnički put po Hrvatskoj Ikona je započela predstavljanjem na kongresu hrvatskog bratstva OFS-a u Taboru krajem rujna prošle godine. Nakon toga uputila se prema jugu, a svoj hod u Republici Hrvatskoj će završiti u osječkom području. Cilj hodočašća Ikone je posjetiti sva mjesna bratstva OFS-a i Frame i na taj način pridonijeti rastu osjećaja pripadnosti OFS-u i franjevačkoj obitelji i povezivanju franjevačke obitelji u Europi te ostvariti zajedništvo u molitvi.

Sama slika na Ikoni puna je simbolike. Zlatna boja pozadine predstavlja Božje svjetlo; aureola označava svetost; Marijine velike otvorene oči znak su brižnosti, dok su mala i zatvorena usta simbol klanjanja u tišini. Dugačak nos je znak usmjerenosti prema gore – prema Bogu. Ova Ikona prikazuje poseban odnos ljubavi između Majke i Sina, s naglaskom na njezinu ljudskost.

Krist je prikazan s križem u aureoli, kojim izražava svoju ljubav prema čovječanstvu. Dijete Isus nosi svijetlu tuniku obljubljenu zlatnom trakom što ukazuje da je to Dijete Vladar, Gospodar svijeta, koji ima moć nad svim stvorenim. Plave i crvene točkice simboliziraju njegovu ljudsku i božansku narav, a haljina mu je protkana zlatnim nitima koje predstavljanju Njegovo kraljevsko božanstvo.

Marijina tunika je plave boje – boje čovječanstva, a dugi plašt koji joj prekriva glavu i ramena crven je jer simbolizira Božju milost i puninu u koju je Marija obavijena. Tri križa nalik zvijezdama na njezinoj glavi i ramenima pokazuju da ona ostaje Djevica prije, za vrijeme i nakon poroda. U dnu ikone u tri aureole su tri najvažnija sveca triju franjevačkih redova. Sveti Franjo Asiški je u sredini, a s desne strane mu je sveta Klara Asiška, kao utemeljitelji dvaju redova franjevačke obitelji. Uz njih je i zaštitnica OFS-a – sveta Elizabeta Ugarska. Ispod slika svetaca ispisana su njihova imena i izložene njihove relikvije.