Kustod Svete Zemlje fra Francesco Patton u posjetu Hrvatskoj

Od ponedjeljka 4. prosinca do petka 8. prosinca u posjet Hrvatskoj došao je Kustod Svete Zemlje fra Francesco Patton u pratnji braće naše Provincije koji djeluju u Kustodiji Svete Zemlje, fra Sandra Tomaševića i fra Siniše Srebrenovića.

Po dolasku i smještaju u naš samostan sv. Križa u Zagrebu – Siget u ponedjeljak, 4. prosinca u jutarnjim satima, braća iz Svete Zemlje obišli su gradilište našega samostana i crkve sv. Franje na Kaptolu s provincijalnim ministrom fra Milanom Krištom te ekonomom Provincije i Povjerenikom za Svetu Zemlju fra Ivanom Utješinovićem.

Nakon ručka uputili su se u Dalmaciju, gdje je predviđeno obilježavanje 150. obljetnice rođenja fra Jeronima Mihaića u Pučišićima na otoku Braču. Fra Jeronim Mihaić (1873.-1960.) bio je član Kustodije Svete zemlje te je njegovom zaslugom Kustodija uspjela steći vlasništvo nad nekim svetim mjestima među kojima su brdo Nebo na istočnoj strani Jordana kao i prostor na mjestu Isusova krštenja uz samu rijeku Jordan (1932.) te ruševina u neposrednoj blizini dvorane Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu (1936.) gdje se danas nalazi franjevački samostan sv. Franje ad Coenaculum (uz Dvoranu Posljednje večere). Na tim mjestima Kustodija je s vremenom izgradila sakralne objekte koji su na službu hodočasnicima.

Braća iz Svete zemlje su također posjetila Šibenik, rodno mjesto i svetište prvog hrvatskog sveca fra Nikole Tavelića koji je i prvi svetac i mučenik Kustodije Svete zemlje.

Po povratku u Zagreb, u srijedu 6. prosinca Kustod Svete Zemlje susreo se s Definitorijem naše Provincije. Braća su otvoreno razgovarala o situaciji u Svetoj Zemlji s posebnim naglaskom na braću naše Provincije koji su na službi i studiju u Svetoj Zemlji. Braća su dobro, a redovnički, akademski i pastoralni život se nastavlja istim intenzitetom i u tim posebnim okolnostima.

Kustod je predstavio razna polja djelovanja braće u Kustodiji posebno ističući kako se služenje u Svetoj Zemlji ne svodi samo na čuvanje svetih mjesta te je nabrojao mnoge pastoralne, socijalne, edukativne inicijative na kojima rade braća diljem Kustodije. Također je naglasio kako Kustodija obuhvaća teritorij širi od Svete Zemlje te su tu uključena i područja koja su već dugo zahvaćena ratom i mnogim drugim socio-ekonomskim poteškoćama pritom posebno misleći na Siriju i Libanon gdje su braća ostala uz malobrojne kršćane unatoč opasnostima kojima su okruženi.

U četvrtak 7. prosinca u našoj crkvi na Sigetu Kustod je predvodio svetu misu zornicu na kojoj je propovijedao fra Siniša, a potom je braću iz Svete zemlje u pratnji fra Ivana Utješinovića primio premijer Republike Hrvatske g. Andrej Plenković sa svojim suradnicima. Razgovarali su o trenutnom stanju u Svetoj zemlji kao i o Kapeli hrvatskih svetaca i blaženika koja je izgrađena uz pomoć Vlade Republike Hrvatske u Betlehemu, u svetištu Na pastirskim poljanama, koja je trebala biti blagoslovljena u prisutnosti hrvatskih hodočasnika u studenome, što je odgođeno zbog sukoba u Svetoj Zemlji. Potom je uslijedio prijem u Hrvatskom Saboru gdje je bio susret s predsjednikom Sabora g. Gordanom Jandrokovićem i saborskom zastupnicom gđom Marijanom Petir. Razgovaralo se također o Kapeli hrvatskih svetaca i blaženika uz što je izaslanstvo Kustodije posebno izrazilo zahvalnost zastupnici Marijani Petir na njenom angažmanu u projektu stipendiranja mladih progonjenih kršćana s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, u okviru kojeg je ove akademske godine odobreno 20 stipendija za studiranje u Hrvatskoj.

Zatim se Kustod susreo s nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiom Linguom i sa zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom. I na ovim susretima Kustod je predstavio aktivnosti kojima su franjevci posvećeni u brizi za kršćanska sveta mjesta, kao i nove prisutnosti, kojima nastoje udahnuti život. Posebna pozornost se posvećuje socijalnim programima i projektima, koji su vezani uz školstvo, zdravstvo te omogućavanje stanovanja kršćanima u Svetoj Zemlji čime se omogućuje opstanak i ostanak domicilnom stanovništvu Palestine.

U poslijepodnevnim satima braća su posjetila naš samostan i svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci gdje je fra Francesco predvodio večernju svetu misu, susreo se s novacima i ostalom braćom u samostanu te s riječkim nadbiskupom mons. Matom Uzinićem koji im se pridružio i na misi i u druženju u samostanu.

Na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije fra Francesco predvodio je svetu misu zornicu u crkvi sv. Antuna Padovanskoga kod franjevaca konventualaca na Svetom Duhu.

Prije povratka braća su posjetila Kuću susreta Tabor gdje je Kustod blagoslovio kip Djeteta Isusa koji je nabavljen u Betlehema gdje je izrada suvenira lokalnom stanovništvu često jedini izvor prihoda. Taj kip će krasiti jaslice u Taboru u ovoj godini kada se spominjemo 800-te obljetnice Franjine proslave Božića u Grecciu gdje su prvi puta u povijesti Crkve upriličene jaslice zbog čega imamo mogućnost zadobiti milost potpunoga oprosta sve do blagdana Prikazanja Gospodinova u Hramu (Svijećnice).

Time je zaključen program petodnevnog posjeta Hrvatskoj Kustoda Svete Zemlje fra Francesca Pattona.

Ostajemo obogaćeni ovim susretom koji nas potiče na veću brigu i molitvu za mir u ratom pogođenim mjestima. Posebno to možemo imati pri srcu u Vazmenom trodnevlju kada na Veliki petak skupljamo darove kod obreda čašćenja križa. Ti darovi idu za pomoć braći i kršćanima u Svetoj Zemlji, od toga se ne financira samo održavanje svetih mjesta nego i osnovni životni uvjeti za mnoge kršćane koji na tom prostoru žive pogođeni krajnjim siromaštvom i bijedom koji su uzrokovani nemirima, sukobima i ratovima.

Zato u nadi i molitvi da će rat što prije završiti i da će se pronaći novi putevi pomirenja, Kustod Svete Zemlje pozvao je svoje sugovornike tijekom ovoga posjeta Hrvatskoj kao hodočasnike na otvorenje Kapele hrvatskih svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama u Betlehemu.