30. NKG (A) – Ljubav kao šalabahter

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«

Mt 22, 34-40

Ljubav kao šalabahter

Svi se jako dobro sjećamo školskih dana i polaganja ispita. Obično su ti dani bili teški, tmurni i nimalo radosni. Od nas se tražilo da pokažemo znanje iz određenog predmeta ili materije. Uvijek bi to znanje imalo poveznicu sa našim trudom, radom i zalaganjem koje smo utrošili da bi određeno znanje stekli i na koncu pred profesorom pokazali. Nemali broj puta kao učenici smo u tim trenutcima koristili razna tehnološka dostignuća ali i ljudsku lukavost kako bismo prevarili profesora i pokazali znanje koje nismo imali. U raznim krajeva te naprave, pomagala i ljudske dosjetke zovemo raznim imenima. Jedan od njih je i šalabahter. On je sadržavao neki sažetak materije, ono najvažnije što je trebalo znati.

I sada svi vi koji ste se odvažili otvoriti ovo razmatranje, sigurno se pitate o čemu ovaj? Naime, pitanje koje jedan od zakonoznanaca u današnjem evanđelju postavlja Isusu jest: „Koja je zapovijed najveća u Zakonu?“ Mogli bismo reći, koja je to srž i najbitnija stvar Zakona? Daj nam neki sažetak, ono najbitnije što moramo naučit? Neku skriptu, neki šalabahter? Kako bismo shvatili pitanje ovoga zakonoznanca, potrebno je znati da je židovski Zakon sadržavao 613 manjih ili veći zapovijedi, zabrana ili uputa. Da, toliko mnogo. Iako je ovo pitanje postavljeno kao svojevrsna provokacija, Isus se ne da smesti nego daje jednostavan odgovor: ljubav. Ljubiti Boga iznad svega kao najveću zapovijed i toj slično ljubiti bližnjega kao samoga sebe. Cijeli Zakon sa 613 zapovijedi Isus svodi na samo jednu, a ta je da ljubimo. Ovim odgovorom Isus ga podsjeća na starozavjetnu zapovijed iz Knjige Ponovljenog zakona: „Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Riječi ove što ti ih danas naređujem, neka ti se urežu u srce.“ Ovim šalabahterom i nas Isus poziva da je najbitnija stvar ljubav. Ljubiti Boga, bližnjega i sebe. To je ona stvar koju moramo urezati u svoje srce i svoj život. Ona mora biti naš šalabahter kojim ćemo odgovarati na teška pitanja i situacije u životu. I apostol Pavao nas poziva na ljubav i svojoj prvoj poslanici Korinćanima: „Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bi imao, bio bi mjed što ječi ili cimbal koji zveči.“ Ureži danas u svoje srce da te Bog ljubi i poziva te na ljubav. I sjeti se da u srcu uvijek imaš šalabahter za sve situacije i pitanja: ljubav.

Ne pričaj bližnjem o ljubavi: ljubite ga!“ sv. Augustin

Fra Marko Ćosić

 

Komentiraj