Duhovne vježbe juniora HFP sv. Ćirila i Metoda

Duhovne vježbe bogoslova odvile su se u posljednjem tjednu mjeseca veljače 2021. godine u franjevačkom samostanu u gradu Vukovaru. Ove duhovne vježbe predvodio je fra Josip Grubišić te je divnim sažetim nagovorima protkanim franjevačkim duhom upućivao braću na uzvišenost i ozbiljnost  življenja našega poziva u ovome svijetu. Posebno se osvrnuo na točke zavjeta redovnika, molitve i zajedničkog života u kojima su se posebno osjetile dvije najvažnije karizme svakog manjeg brata, a to su malenost i bratstvo.

Svakim danom slavili smo svetu Misu skupa s narodom u večernjim satima, a koju su animirali bogoslovi svojim pjevanjem i ministriranjem. Glede pobožnosti posebno smo odvojili vrijeme ponedjeljkom i srijedom za krunicu te četvrtak za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz redovitu pobožnost kroz korizmeno vrijeme, a to je pobožnost križnog puta utorkom. Naravno poslije svakog nagovora bogoslovi su izdvojili svoje osobno vrijeme za razmatranje o navedenim nagovorima.

Braća su također posjetila i razna mjesta u Vukovaru kao što je novoizgrađena atrakcija vukovarski vodotoranj, mjesto masovne grobnice Ovčara, spomen dom Ovčara, memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Svakako smo se tim posjetima spomenuli strašnih muka koje je naš narod morao podnijeti u tom teškom vremenu te smo svaki posjet završili smo s molitvom za poginule i nestale u domovinskom ratu, a koje nam je pripremio fra Ivica Jagodić. Posebno nas se dojmio naš muzej u franjevačkom samostanu te prekrasno uređeni video uradci naših fratara od kojih neki govore o njihovom vlastitom svjedočanstvu života fratara u vrijeme Domovinskog rata.

Na kraju bih se posebno zahvalio našim domaćinima fra Josipu Poleto, fra Ivici Jagodiću te fra Matiji Marijiću koji su nas tako lijepo primili i ugostili.

fra Andrej Jozić

Komentiraj