Gospa Fatimska

Na današnji smo dan, mi kao Crkva, duhom i mislima povezani s mjestom i osobom, s Fatimom i Blaženom Djevicom Marijom. Danas Crkva slavi jednu od najvećih obljetnica našega vremena, 100 godina od ukazanja Žene koja se troje male djece predstavila kao Kraljica Krunice. Vratimo se kratko duhom u davnu 1917. godinu, u malo selo Fatimu. Zanimljivo, iza samog naziva grada Fatima postoji ljubavna priča, međutim, zapazimo da je Fatima ime Muhamedove kćeri koju muslimani odmah iza Blažene Djevice Marije najviše štuju. Slučajnost?

Vratimo se nazad, u to žalosno vrijeme kada po cijeloj Europi bjesni prvi svjetski rat, kada je velika Europa obojena u crveno, ispunjenja silnim uzdasima, bolovima, ubijanjem nevinih, protjerivanjima iz domova, itd. U takvo stanje dolazi „spona neba i zemlje“, dolazi Marija Majka. Nebo je odabralo troje mališana da prenese jednu od najljepših poruka današnjem vremenu. Njih troje su Franjo, Jacinta i Lucija, djeca od sedam, devet i deset godina. Njih troje su riječ i djelo Fatime i Gospe. Zašto to kažem? Zato što su sve ono što su riječima govorili o Gospi i nebu i drugim duhovnim stvarima duboko u svome životu djelima provodili. Autentičnost su njihovi životi, njihovi plodovi, ovih troje mališana su plod Fatime.

Vjerujem da su većini poznati događaji u Fatimi i tajne koje bude našu maštu; pakao, ratovi, budućnost, itd. Međutim, zaobiđimo maštu jer ona vodi svojim putem koji odvlači od bitnoga, što je srž događaja u Fatimi. Braćo i sestre, ako majka ljubi svoga sina, a sin se vrijeđa, neće li i majka patiti radi uvreda i moliti one koji ga vrijeđaju da prestanu? Marija, nakon molbe u Lurdu, u Fatimi ponovno moli! Majka moli da se Isusa prestane vrijeđati, jer kaže: „strašno ga vrijeđaju nezahvalni ljudi“. Boli li vas kada vam vrijeđaju nekoga koga jako volite? Onda ovo nije teško razumjeti i povjerovati. Isus je glava Crkve, kako on pati, pati i Crkva, pate udovi. Naši grijesi rađaju druge grijehe koji rađaju zlom, patnjom, ratovima i svakakvim izopačenostima. Sve je povezano s Njime, sve pati ako se udara u glavu, jer tijelo ne može bez glave. Ako otac u obitelji pije, onda njegova neumjerenost pogađa cijelu obitelj – svi pate – koja se lagano raspada. Želim pokazati jednostavan primjer grijeha, a svi u svojim životima nažalost možemo vidjeti njegove posljedice.

Ne trebamo se čuditi što mnogi lutaju i nemaju nikoga da im pokaže put u život; govori o tome i Marija: „mnoge duše odlaze u pakao“. Teške su to riječi i izazivaju nelagodu, no prijeđimo tu nelagodu i pogledajmo jednu od ljepših stvari koje Marija djeci objavljuje: „Vi molite za sirote grešnike“. Shvaćate ili ovo? To znači da mi svojim molitvama i odricanjima možemo biti put i otkupljenje drugima koji srljaju u ovome mraku. Ti i ja smo putovi po kojima netko hoda kroz život, taj netko koji nas nikada nije upoznao. Mi smo mali mostovi preko mora grijeha koji se čine.

O kako bi bilo lijepo da odlučimo više ne vrijeđati Boga, nanositi bol i patnju Ocu koji neprestano trpi. Taj otac koji trpi, ne želi da još više propadamo nego šalje dar, svoju Majku. Molim vas i sebe da prihvatimo taj dar. Dar nam je njezino bezgrešno srce, srce koje je Bog odabrao da pod njime bude devet mjeseci. Ovo srce je srž Fatime. Majka koja je bez grijeha moli nas da joj se utječemo da nas ona vodi k Sinu. „Da spasi jadne grešnike, Bog želi ustanoviti pobožnost prema mom prečistom Srcu“. Duboko vjerujem da po njezinome srcu koje je ispunjeno trnjem patnje i boli dolazim bliže i bliže Bogu. Ako Marija to moli ne vidim razloga da onda ne vjerujem ili da se bojim predati joj sve što imam, predati sve u njezino srce. Tko može bolje čuvati nego majka koja sve čini da sve privuče svome Sinu Isusu, Bogu živome? Stoga predajmo i posvetimo svoja srca Njezinome Bezgrešnom srcu, ne samo sebe, nego svoju djecu, roditelje, djedove, bake, braću, sestre, prijatelje, svećenike, nas redovnike i redovnice. Ne bojte se njih i sebe posvetiti njezinome srcu, neka vas ona zaštiti, čuva i prati svaki dan.

Presveta Djevice Marijo, Majko i Kraljice moja, tvojemu Bezgrešnom Srcu posvećujem i predajem čitavo svoje biće: svoje misli, riječi i djela. Raspolaži sa mnom i sa svim što mi pripada sada i u vječnosti na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva za posvećenje Crkve i spasenje svega svijeta. Bezgrešna moja Majko, pomozi mi živjeti dostojno moga krsnog posvećenja da neopozivo pripadam svome Otkupitelju. Daj da poput Tebe slušam poticaje Duha Svetoga! Neka se u meni i u svemu vrši volja Božja! Amen.

Bezgrešna Kraljice mira, moli za nas!
Slatko Srce Marijino, budi moje spasenje!
Neokaljano Srce Marijino, moli za nas!
Neokaljano Srce Marijino, vodi nas k Isusu!

 

Komentiraj