Korizmena molitva za duhovna zvanja

Velike potrebe Crkve i svijeta u današnjem vremenu potaknule su franjevce iz Juniorata Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Hrvatsku redovničku konferenciju na organiziranje zajedničke molitve za duhovna zvanja koja se održala u subotu, 29. veljače 2020. u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, a odazvale su se brojne redovničke zajednice, sjemeništarci, redovnički kandidati i kandidatice, dijecezanski bogoslovi, svećenici i vjernici laici.

Susret je započeo svečanom molitvom Večernje, a nastavio se svetom misom koju je predvodio fra Filip Đurđević, provincijski povjerenik za duhovna zvanja i vicemagister juniora, a suslavitelji su bili p. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, fra Mate Bašić, voditelj Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije, fra Krunoslav Kocijan, magister kaptolskih juniora, fra Ivan Landeka i fra Serđo Ćavar, odgojitelji hercegovačkih juniora, fr. Ivan Marija Tomić, vikar župe Kraljice Svete krunice i fra Venancije Mihaljević, prefekt Franjevačkog sjemeništa.

Tumačeći naviješteno evanđelje koje je govorilo o pozivu Mateja, fra Mate Bašić u svojoj je homiliji istaknuo njegove osobitosti: „Kod Mateja je prisutno tiho herojstvo jer za Levija povratka starom zanatu više nije bilo. Slijediti Isusa bila je njegova konačna i neopoziva odluka. I naše kršćansko nasljedovanje Isusa, po Levijevu bi primjeru trebalo biti konačno i neopozivo, kakva god nepogoda bila na tom putu, kakva god smrt prijetila, što god bilo, jer to znači čuvati život vječni.“

Propovjednik je istaknuo kako apostoli nisu živjeli od motivacije i početnog zamaha, nego od vjere i discipline, a ponajviše od Kristove ljubavi zbog koje su dali i svoje živote. Naš život nije nam predan da ga čuvamo za sebe, nego da ga potrošimo za druge. „Svi mi, kršćani, osobito redovnici i redovnice, svećenici, bogoslovi, pozvani smo biti takav plamen kojim u ovo današnje vrijeme vraćamo čovještvo ljudskom rodu.“ Govoreći o obnovi Crkve i društva, fra Mate je podsjetio kako nam euharistija mora biti temelj cijelog života i jedino od nje može započeti obnova naših zajednica, obitelji i Crkve.

U euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo nakon svete mise, okupljeni su vjernici molili Gospodina da pošalje radnike u svoju žetvu, da oni budu nositelji Njegove ljubavi i da mu poput sv. Petra odgovore ljubavlju (usp. Iv 21,15-17). Liturgijsko pjevanje animirao je zbor članova Exitus bratstva, sjemeništaraca, redovnika i redovnica, a susret se nastavio prigodnim domjenkom.

fra Domagoj Vincelj

 

Komentiraj