Novaci kod franjevaca u Karlovcu

Trsatski novaci s radošću su se odazvali pozivu fra Krunoslava Alberta da dođu u Karlovac, u župu svetoga Trojstva i animiraju liturgiju te posvjedoče o svome franjevačkom pozivu.

Dvanaestog lipnja, uoči blagdana svetog Antuna, mladi franjevci s Trsata odlaze u crkvu Presvetog Trojstva. Iako ih je pratilo kišno vrijeme, osmijeh nije silazio s njihovih lica. Istina je da je tog dana Hrvatska pobijedila u svojoj prvoj utakmici na Europskom nogometnom prvenstvu i da je to bio dodatni motiv za dobro raspoloženje, ali prava radost ne dolazi iz trenutnih i prolaznih užitaka. Pravu radost kršćani dobivaju za stolom Riječi Božje, u Euharistiji.

Nakon slavljenja svete Mise trsatski novaci su pripremili jedan prigodni, kratki i zabavni skeč koji ima zanimljivu i duboku poruku. Poruka koju su mladi franjevci htjeli poručiti svima je: Svi ste vi Božje remek djelo! Uistinu, čovjek treba prihvatiti sebe onakvoga kakav je. Prihvaćanje svoje grešnosti je pravi temelj za dobar početak. O tome nam je dobro posvjedočio brat Antonio kad je u svome svjedočanstvu govorio o tome kako je imao sve a nije bio ispunjen. Stavivši naglasak na ono prolazno, brat Antonio nam je dobro posvjedočio o neprolaznosti onoga koji nas je stvorio i koji nas je pozvao, a to je Isus Krist. Tako je i brata Antonia Bog pozvao, a on se spremno odazvao. Cijeli taj kratki program bio je popraćen veselom svirkom i dobrim ritmom naših novaka.

Nakon prigodnog skeča i svjedočanstva, brat Marko je predstavio naš novicijat. Opisao je što je to novicijat i kako izgleda dan jednog novaka. Govorio je o nekim bitnim stavkama redovničkog života i između ostalog je izdvojio čitanje Svetog Pisma. Uputio je također toplu riječ i preporuku svima prisutnima i pokazao je svojim svjedočanstvom da je razmatranje Božje Riječi pravo osvježenje za dušu i nepresušno vrelo života. Svojim posjetom u Karlovac mladi franjevci svjedoče ono što je nekoć, ne toliko davno, sveti Franjo svojim predanim životom svjedočio, a to je radost života u zajedništvu. Jedno od glavnih obilježja franjevaštva je bratstvo, i tu ljepotu zajedništva u bratstvu franjevci svjedoče. Nakon predstavljanja novicijata trsatski su novaci zapjevali još jednu pjesmu nakon koje su se radosnih srdaca vratili u svoj dom.

Trsatski novaci

Komentiraj