[NOVICIJAT] Bdjenje milosrđa – spomen preminuća sv. Ivana Pavla II.

Trsatski franjevci obilježili su 2. travnja jedanaestu godišnjicu preminuća najčasnijeg trsatskog hodočasnika u sedam stoljeća dugoj povijesti Svetišta Majke Milosti – svetoga pape Ivana Pavla II. Šestosatno bdjenje u predvečerje nedjelje Božanskoga Milosrđa, na svetkovinu koju je sv. Ivan Pavao II. ustanovio i na dan i datum kada je 2005. preminuo, privuklo je na Trsat mnogobrojne vjernike. Kroz bogati program evocirane su uspomene na njegov za Crkvu i društvo u cjelini nezaboravan pontifikat, a osobito na njegov boravak u Rijeci i na Trsatu vrućih lipanjskih dana 2003. u okviru trećeg i posljednjeg apostolskog posjeta Hrvatskoj.

Program bdijenja, koji se uklopio u već tradicionalnu posvetu obitelji Majci Božjoj Trsatskoj svake prve subote u mjesecu, u do kraja ispunjenoj trsatskoj bazilici počeo je molitvom krunice. Razmatrajući otajstva svjetla, koje je dodao sam sv. Ivan Pavao II., uvodno u desetice su spomenute njegove misli o nekim područjima ljudskog društva (milosrđe, obitelj, mediji, mladi i duhovno zvanje) koja je svojim govorima, apostolskim pismima, ali i djelima tijekom svog dugogodišnjeg pontifikata obilježio naš Svetac. Tako su pojedine desetice predmolili primjerice Dinko Zaharija, bivši korisnik Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, koje je osnovalo i vodi Franjevački svjetovni red s Trsata, zatim mlada osmeročlana obitelj Marasović ili pak voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić. Uslijedilo je potom svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio trsatski župnik fra Ivan Miklenić, propovijedao odgojitelj novaka fra Tomislav Faletar, a pjevanje i sviranje animirali franjevački novaci i framaši. Nakon obilaska oko oltara Čudotvorne slike Majke Božje Trsatske, vjernici su se okupili pred crkvom, ispred kipa Ivana Pavla II – „Trsatski Hodočasnik“, gdje smo pristupili Obredu preminuća svetoga Ivana Pavla II., kojeg je osmislio i predvodio fra Bernardin Plantek.

Franjevački novaci, pripremivši multimedijalni scenski prikaz o Papi, potrudili su se na kreativan način prikazati najvažnije trenutke iz njegovog života. Ovaj scenski prikaz je, u duhu Godine Milosrđa i svetkovine Božjeg Milosrđa, prikazao i jedno od najizričitijih djela milosrđa našega Sveca – susret sa atentatorom Mehmetom Alijem Agcom, te sam čin oprosta istome od strane sv. Ivana Pavla II. Također je bio prikazan i papin dolazak na Trsat, u svetište Majke Milosti, što je posebno razgalilo srca prisutnih vjernika koji su i sami bili sudionici Papina pohoda.

Cijeli scenski prikaz je dodatno oraspoložio i ohrabrio ustrajne vjernike koji su se potom s upaljenim svijećama u rukama uputili na Forticu, trsatsku kalvariju, na pobožnost Put Svjetla, razmatranje evanđeoskih događaja koji su uslijedili nakon Isusovog uskrsnuća, te na kraju i na čašćenje relikvije krvi sv. Ivana Pavla II. koje se inače trajno čuvaju u riječkom Bogoslovnom sjemeništu koje nosi njegovo ime, a u kojem je boravio pet dana tijekom posjeta Rijeci. Kroz svo vrijeme bdjenja vjernici su se u jubilarnoj Godini Milosrđa u oprosnoj crkvi Trsatskog svetišta imali prilike ispovijediti i dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni.

Trsatski novaci

Komentiraj