Opomene sv Franje: XV. O mirotvorcima

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati (Mt 5, 9). Pravi su mirotvorci oni koji, uza sve što na ovomu svijetu pretrpe, radi ljubavi prema Gospodinu našemu Isusu Kristu čuvaju mir u duši i u tijelu.

Već sam naslov ove opomene je izazovan te zvuči kao nemoguća misija. Pogotovo danas, kada na svakodnevnoj bazi slušamo o terorističkim napadima i o krvoproliću, kada su izvanredne vijesti toliko česte i uobičajne da gotovo da imaju svoj termin na našim TV kanalima. Erupcija negativnih vijesti jednostavno nam ne dozvoljava ni pomisliti na mir.

Nekome je možda, na sam spomen riječi mir, prva asocijacija govor manekenki na izboru za miss gdje gotovo svaka pobjednica završava svoj govor riječima “…and world peace”. Nekome je govor o miru demagogija te je mišljenja da je borba za mir isto što Don Quijotova borba s vjetrenjačama. Mislimo li u skladu s današnjim bezbožnim svijetom, ovakvo mišljenje je točno jer ljudima je to zaista nemoguće. No gledamo li očima vjere, kao što je gledao i sv. Franjo, primijetit ćemo da je jedini izvor mira sam Bog. To nam lijepo svjedoči i psalmist kada kaže “samo je u Bogu mir dušo moja” (Ps 62, 1).

Mir jest društvena vrednota, ali je i individualna. Kao društvena vrednota ostvaruje se upravo počevši od konkretnog pojedinca, od mene i od tebe. Da bi bio mirotvorac moraš prvo zadobiti mir od Boga. Ne možeš nekome dati nešto što sam nemaš. Zato, kada nas sv. Franjo opominje da budemo mirotvorci ujedno nas poziva da budemo ljudi molitve, jer je duša smirena samo kada je zagledana u Boga. Samo u Božjoj blizini možemo biti spokojni kao dijete na grudima majke. Jedino oslanjajući se na Krista možemo u miru pretrpjeti sve životne oluje, kako to lijepo pjeva jedna duhovna pjesma. Iz našega odnosa s Bogom razvit će se i mir na razini društva. Kad smo u miru s Bogom, bit ćemo u miru i s ljudima. Jedna poslovica kaže: “Tko pred Bogom kleči, taj može stajati pred svakim čovjekom.” To nam je svojim životom pokazao sv. Franjo. On, čovjek molitve, upravo jer je bio zagledan u Krista mogao je biti u miru i pred braćom, i pred sultanom u Egiptu, i pred vukom u Gubbiu, na koncu i pred sestricom smrti koju je također dočekao u miru i s pjesmom na usnama.

Sveti Franjo, čovjek mira, jasno nam je pokazao da postajemo mirotvorci onda kada smo pomireni s Bogom. Kada smo u miru s Bogom, ne samo da ćemo živjeti u miru s drugima, nego ćemo biti mirotvorci koji taj mir svojim primjerom, riječima i djelima prenosimo drugima. Upravo zbog toga ćemo se zvati sinovi Božji, kako kaže sveto evanđelje, jer smo na taj način slični Sinu Jedinorođencu koji je nas sve pomirio s Ocem.

Neka nam po primjeru i zagovoru svetoga Franje Gospodin udijeli mir i svako dobro!

Komentiraj