Posjet pape Franje Sarajevu [FOTO]

Dana 6. lipnja 2015., rano u jutro krenuli smo prema stadionu Koševu u Sarajevu. Uzbuđeno smo koračali ususret velikom događaju koji se trebao zbiti toga dana. Promet je u cijelom gradu bio obustavljen, ulicama se kretalo mnoštvo ljudi hitajući ususret papi. Na svakom koraku je bila policija koja je pazila na sigurnost hodočasnika. Što smo bili bliže stadionu to je uzbuđenje raslo. Sam olimpijski stadion nas je impresionirao svojom veličinom, no još je impresivnije bilo vidjeti kada se popunio. Preko šezdeset tisuća ljudi, svi okupljeni u Kristovo ime, na molitvu, zahvaljivanje, na čelu sa vrhovnim svećenikom i pastirom, papom Franjom. Ulazak pape Franje u stadion, bio je veličanstven. Sa svih strana prolomio se gromoglasan pljesak i poklici puni radosti i oduševljenja. Papa je napravio krug po cijelom stadionu, te se prilikom toga srdačno rukovao s nekim ljudima, a poseban je bio trenutak kada je zastao i blagoslovio jednoga malog dječaka. Nakon veličanstvene dobrodošlice, vjernici su pozvani na sabranost te je započela sveta misa.

Misi je prisustvovalo 35 biskupa i nadbiskupa koji su koncelebrirali, te oko 800 svećenika. Geslo papinog posjeta Sarajevu “Mir vama” ujedno je bila glavna tema propovijedi. Papa je došao kao glasnik mira i dijaloga. Svjestan je i upoznat sa povijesnom situacijom naroda kojem dolazi, patnjama koje je prošao, kao i dubokim ranama koje još zacjeljuju. Svojom jednostavnošću, spontanošću, vedrinom, svojim riječima obasjavao je svoje stado snopovima svjetlosti. Sarajevo je nazvao “Europskim Jeruzalemom” jer se s jedne i druge strane uzdižu sinagoge, crkve i džamije. U takvome okružju, kaže papa, prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvaćati sve ono što je dobro u tuđim iskustvima. Papa je upozorio i na one koji izazivaju sukobe među kulturama kako bi prodavali oružje. Također je upozorio na “Treći svjetski rat” koji se već vodi u nekim dijelovima zemlje, a koji bi mir u Bosni i Hercegovini ublažio.

Posebno je naglasio ulogu mirotvoraca, koji nisu oni koji samo govore o miru, jer svatko je sposoban govoriti o miru, čak na licemjeran i lažan način. Evanđelje govori “Blago mirotvorcima”, tj. onima koji mir tvore, stvaraju. A to je umijeće koje zahtijeva: strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi oni, kaže papa, koji siju mir svojim svagdanjim radom, gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Oni će se “Sinovima Božjim zvati”, jer Bog sije mir uvijek i posvuda. U punini vremena poslao je u svijet svoga Sina da imamo mir. Stvarati mir je posao koji se svakodnevno ostvaruje korak po korak. Ovdje papa spominje i pravdu, govoreći kako je mir djelo pravde. No ovdje se ne radi o teoriji i planiranju pravde, već o pravdi koja je primijenjena, življena. Novi zavjet nas uči kako je savršeno ispunjenje pravde ljubiti bližnjega kao sebe sama. “O kako se mijenjaju stvari, kada milošću Božjom, slijedimo ovu zapovijed.” kaže papa. To je zbog toga jer se i mi mijenjamo. Tako uviđamo kako ona osoba, onaj narod koji sam do sada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice kao i ja, moje srce i moju dušu. Imamo istoga Oca na nebesima. Stoga bi istinska pravednost bila činiti toj osobi, tom narodu, sve ono što bih volio da bude učinjeno mojoj osobi i mom narodu.

No papa kaže da se ne zavaravamo kako sve ovo ovisi samo o nama. Poziva nas da se oslonimo na Boga, koji nam po svome Duhu može utisnuti ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. Mir je plod pomirbe s Bogom i samo ako se čovjek pomiri s Bogom, može postati pravi mirotvorac. Najveći pljesak na stadionu Koševu prolomio se kada je papa Franjo uskliknuo: “Nikad više rata”. Po završetku svete mise, u miru i radosti, obogaćeni i okrijepljeni krenuli smo svojim kućama, noseći svoja iskustva onima koji nisu mogli prisustvovati ovom veličanstvenom, svetom događaju.

fra Matija Marijić

1 misao o “Posjet pape Franje Sarajevu [FOTO]”

Komentiraj