Susret odgajanika na Trsatu

Provincijski susret odgajanika održao se kao i svake godine 1. svibnja u Svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu, u Rijeci. Na susretu su sudjelovala braća iz sjemeništa, postulature, novicijata te mi, juniori, predvođeni svojim magistrima.

Ovogodišnji poticajni nagovor nam je održao fra Marko Pustišek. Govoreći iz vlastitog iskustva jednostavno i od srca, fra Marko nam je stalno isticao važnost, kako sam kaže, redovitog i neprestanog (ne kampanjskog kao kad studiramo) odnosa s Bogom. S jedne strane, istaknuo je, gubimo se u aktivizmu koji nam nerijetko oduzima tlo pod nogama i ostavlja nas trajno nezadovoljne i razočarane, a slijedom toga tjera nas da tražimo nadomjestak izvan života zajednice podliježući pri tom, u zajednici, pošasti današnjeg vremena: ogovaranju. S druge strane, suprotno tomu, rekao je da nam molitva ne smije postati paravan kojim ćemo pokrivati svoju lijenost zatvarajući se samodopadno u vlastiti svijet. U tom smislu, na tragu pape Franje, istaknuo je izlazak (iz sebe) nasuprot zatvorenosti (u sebe).

Nadalje, imajući iza sebe četverogodišnje iskustvo pastoralnog rada posvjedočio je i o težini i ljepoti posvećenog života stavljajući naglasak na to da nas tek poniznost i jednostavnost vode radosti života u odabranom pozivu. Radosti susreta sa zajednicom i s ljudima kojima smo poslani.

Poslije nagovora imali smo zajedničko slavlje euharistije u Bazilici. Potom je uslijedilo zajedničko druženje uz stol, a nakon toga smo ga nastavili neki kroz nogomet, neki kroz šetnju. I što reći na primljenim dobročinstvima nego li: BOGU HVALA!

fra Josip Ivkić

(klik na sliku za punu rezoluciju)
(klik na sliku za punu rezoluciju)

Komentiraj