“Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što”

Sjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je preminuo 10. prosinca 1999. g.

Svojom se savješću on opredijelio da svoj život uloži u dramatičnu borbu za slobodu čovjeka i hrvatskog naroda i za povijesnu istinu o tom narodu. Pišući knjigu o malim narodima i velikim idejama jasno uočava kao povjesničar kako su mali narodi žrtve velikih kad veliki nisu pravedni, a činjenica je da su neke velike ideje ovog krvavog 20. stoljeća bile protučovječne jer su bile protubožje… Slobodna i suverena država Hrvatska ostvarena je pod njegovim vodstvom, ali i htjenjem cijeloga naroda i otporom protiv nepravednog nasilja. Dakako, i on je to isticao, s Božjom pomoću. Ostavlja nam u baštinu suverenu i slobodnu, međunarodno priznatu državu Hrvatsku, koja je jamstvo slobode i mogućnosti svih građana Hrvatske da u slobodi složno rade za opće dobro – rekao je na misi zadušnici kardinal Franjo Kuharić, Sluga Božji, u prosincu 1999.g., nekoliko dana nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.[1]

Riječi iz naslova sažetak su cjelokupnog života i djelovanja prvog hrvatskog predsjednika. Bilo bi lijepo da nas njegov primjer potakne na veću ljubav i poštovanje prema vlastitoj domovini i narodu, koji su Božji dar i dio Božje zamisli. Jedino tako možemo imati iskrenu ljubav i poštovanje i prema drugima.  Pomolimo se koji puta i za našeg prvog predsjednika Franju da ga Gospodin, oprostivši mu sve grijehe, nagradi vječnim spasenjem.

U nastavku možete pogledati kratak pregled života i djelovanja pokojnog predsjednika Tuđmana, objavljen u emisiji Tv kalendar, HRT:

https://www.youtube.com/watch?v=_AiXghNwd4c

_______________________________

[1] http://www.hrt.hr/arhiv/99/12/13/HRT0077.html ; https://www.youtube.com/watch?v=5-ObC_TN9FM (od 8:55-9:38)

Komentiraj