Sveti Andrija

Često se na propovijedima može čuti da su sveci postavljeni kao primjeri za nasljedovanje i kao zagovornici za sve naše potrebe. O svakom pojedincu ovisi koju će od tih dviju stvari živjeti, hoće li više “moljakati” ili će svece nasljedovati u njihovim primjerima.

Nedavno sam imao priliku čuti propovijed o svecu koji je život proveo u trapljenju, vrlo malo jeo, svega sat vremena spavao, dane provodio u premaloj sobi gdje ni noge nije mogao ispružiti i slično. Nakon tog misnog slavlja jedan mi je vjernik prišao i rekao: “Pa zašto to propovijedate? Pa tko njega može nasljedovati?”. Ostao sam pomalo zatečen iskrenošću tog vjernika, ali ostalo mi je pitanje na koje nisam imao odgovora.

Ipak, nisu svi sveci “nemogući” za nasljedovanje i o tome nam svjedoči sveti Andrija. Bivši učenik Ivana Krstitelja nakon što je susreo Isusa najprije hita svom rođenom bratu Petru i njega dovodi Isusu. Dovodi svoga brata, odnosno svoje najbliže koje nam je sam Bog dao. Time nam ostavlja primjer dobrog suživota s najbližima ispunjenog ljubavlju i željom za dobrom bližnjih. Iz iskustva svatko od nas može znati da je često lakše željeti i činiti dobro onima koji su kilometrima daleko od nas, dok naši najbliži “propadaju”. Ponekad je lakše odvojiti od usta sebe i svoje djece kako bismo pomogli misije, negoli primijetiti da naš susjed vapi za trenom utjehe, ljubavi ili strpljenja. Andrija nam je primjer da se čak i one nama najbliže može istinski ljubiti.

2 misli o “Sveti Andrija”

  1. Duh Sveti vodio nas i blagoslovi o u promišljanju o likovima koji su djelima prokazali Kristovu Riječ. Nekako mi je nedovoljno rečeno o ljubljenju bližnjega kroz to da je Andrija dobro svog brata.O tome jedino što mi je poznato da je to Krist tražio i da je Andrija bio kratak sluga. S druge strane Krist poziva da mrzimo na ovaj život a da ljubimo ponajviše bližnjega ali možda i više neprijatelja svoga, a što Chesterton kaže vjerojatno se radi o istim osobama pa stoga.

    Odgovori
  2. Duh Sveti vodio nas i blagoslovio u promišljanju o likovima koji su djelima prokazali Kristovu Riječ. Nekako mi je nedovoljno rečeno o ljubljenju bližnjega kroz to da je Andrija doveo svog brata.O tome jedino što mi je poznato je to da je Krist od njega tražio i da je Andrija bio krotak sluga. S druge strane Krist poziva da mrzimo na ovaj život,da ostavimo sve svoje i slijedimo ga, a da ljubimo bližnjega, ali možda i više neprijatelja svoga, a što Chesterton kaže vjerojatno stoga što se radi o istim osobama.

    Odgovori

Komentiraj