Austrija – Beč – Hrvatska katolička misija

Schulhof 1, 1010 Wien, Austrija

0043 1 5338 394

0043 1 5338 136

0043 1 5333 019

E-mail: hkm@hkm-wien.at

http://www.hkm-wien.at/

Premda je već poslije Euharistijskog kongresa 1912. godine, osnovano dušobrižništvo za Hrvate, ono je bilo usmjereno prema Hrvatima starosjediocima, Gradišćancima. Poslije 1945. godine a napose pojavom prvih gastarbeitera osvanula je jedna nova grupacija koja je tražila pastoralno rješenje svoga statusa. stoga je samo bilo pitanje vremena kada će se osnovati redovito dušobrižništvo za ovu značajnu izbjegličku grupu. Bilo je jasno da se ona ne može voditi iz Linza stalnim putovanjima i da je u Beču potrebno nešto učiniti. fra Mirko Ćović se stoga doseljava u Beč u samostan bečkih Franjevca u Franziskanerplatzu u 1. kotaru. U blizini samostana u Singerstrasse 7 misija.

 

Hrvatski dušobrižnički ured u svojim početcima ima dva važna zadatka:

– okupljati hrvatske vjernike i pastoralno se brinuti o njima;

– voditi pastoralnu i socijalnu brigu o izbjeglicama u logoru, posebno u Traiskirchenu.

 

Hrvatska zajednica, tražeći crkvene prostore okupljala se u kapelici časnih sestara u 10. kotaru u Axlingergrasse, u kapeli Kolpingshaus u 5. kotaru, u Peterskirche u 1. kotaru i u Franjevačkoj crkvi.

Tek 1969. godine Hrvati će dobiti crkvu Am Hof. 1952. godine Isusovci su ponovno napustili crkvu i predali je Bečkoj nadbiskupiji.

1969. godine bečka nadbiskupija predala je crkvu i dio samostana hrvatskoj misiji i ona je postala crkvom za hrvatske vjernike u gradu Beču.

1971. godine Hrvatsku Katoličku Misiju u Beču preuzimaju franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s fra Efremom Kujundžićem voditeljem HKM u Beču i naddušobrižnikom hrvatskih svećenika u Austriji.

1973. godine kardinal Franz Köning imenuje HKM u Beču personalnom župom za sve hrvatske vjernike koji se nalaze u bečkoj nadbiskupiji.

 

Danas veliki broj hrvatskih vjernika koji ispunjava crkvu u našoj misiji, čini je najposjećenijom crkvom u Beču. a hrvatski vjernici uživaju ugled zajednice vjerne crkvi i župi.