Aleksa Benigar

Aleksa Benigar – Uzoran manji brat

Moja je životna zadaća kao franjevca siromašnoga Krista, koji je samoga sebe ispraznio, prikazivati i njegovu zemaljsku egzistenciju u meni produljiti”. Te riječi koje je u svojem dnevniku zapisao Aleksa Benigar možemo smatrati sintezom njegova bogata života. Krista Gospodina ljubio je iz dubine duše, njegovu slavu očitovao životom bogatim svim krepostima, njegovu milost dijelio svojim svećeničkim služenjem. Možemo reći da je Aleksa Benigar, redovnik Reda manje braće, „čovjek s tri života”: u Hrvatskoj (1893.-1928.), u Kini (1929.- 1954.) i u Rimu (1954.-1988.). Cijeloga je života djelovao na tri razine: kao svećenik, osobito kao tražen voditelj duhovnih vježbi i ispovjednik, kao odgojitelj franjevačke i svećeničke mladosti te kao profesor teologije i pisac.

Nakon smrti ostavio je glas svetosti te je godine 1995. započet postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. O njegovoj svetosti svjedoče mnogi njegovi suvremenici, ali se ona uočava i u njegovoj bogatoj pismenoj ostavštini koja odiše dubokim duhovnim životom, krepostima i ljubavlju prema Bogu i Crkvi. Ostavio je više tisuća stranica svojih knjiga kao i neobjavljenih duhovnih nagovora, razmatranja, propovijedi, predavanja, pisama… Aleksa Benigar svojim nas primjerom snažno potiče da trajno i neumorno razvijamo duhovni život i da radosno nosimo s Kristom sve križeve koje nam Božja providnost udijeli. Samo ćemo tako doći do unutarnjeg zanosa i oduševljenja koji će nam ispunjati dušu. Taj zanos prepoznatljiv je na mnogim stranicama njegovih tekstova. Godine 1930. u Kini je napisao:

„Kako sam sretan što pripadam Franjevačkom redu, što sam misionar! Bogu hvala! Nisam vrijedan toga! Molite se za mene da budem revan poput sv. Pavla, čist poput sv. Ivana, pun vjere i ljubavi poput sv. Petra, da budem svećenik i misionar prema željama Presvetog Srca Isusova. Molitve trebam kao riba vode, kao ptica zraka.”

Dao Bog da, nasljedujući njegov svijetao primjer izgrađene kršćanske duše, i mi osjetimo čist zanos za Boga te ga njegujemo dubokim duhovnim životom.

Molitva za beatifikaciju sluge Božjega Alekse Benigara:

Bože, Oče naš!
Sluga je tvoj Aleksa Benigar
gorio misijskim žarom
za proširenje tvoga kraljevstva
i bio prosvjetljeni učitelj
duhovnog života.
Udostoj se proslaviti ga
sjajem svetosti.
A nama daj da slijedimo
poticaje tvoga Duha
te – po njegovim poukama,
primjeru i zagovoru – svaki u svome pozivu zauzeto radimo
za mir i dobro svih ljudi.

Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Serijal ‘Životopis Alekse Benigara’:

  1. „Moji sretni dani”
  2. Čvrsti temelji duhovne zgrade 
  3. Miomiris Rima
  4. Ostvarenje misionarskog poziva
  5. U Kini misijskim poletom svetog Pavla
  6. Velika poplava
  7. Svetost se razvija u kušnjama
  8. Posljednji dani misija u Kini
  9. Spisateljski rad
  10. Prema nebeskom Jeruzalemu
Bilten Sluga Božji fra Aleksa Benigar: