Austrija – Graz – Hrvatska katolička misija

Schönaugürtel 41, 8010 Graz, Austrija

0043 316 824 092

E-mail: hkm.graz@aon.at

https://www.hkm-graz.org/

Hrvatska katolička Misija Graz obuhvaća područje biskupije Graz-Seckau, pokrajina Steiermark. Službeno postoji i djeluje od 01.06.1967. Ustanovio ju je biskup u Grazu Josef Schoiswohl na zalaganje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Šepera. Dušobrižničku službu u njoj obavljaju franjevci zagrebačke provincije.

Prvi dušobrižnik bio je p. Apolinar Antun Zamuda koji ostaje u toj službi do kolovoza 1969. g. kada ga nasljeđuje p. Viktor Franjo Crnković. Krajem kolovoza na njegovo mjesto dolazi dušobrižnik p. Hugo Antun Zajac. Od svibnja g. 1969. pa do rujna 1992. u Misiji djeluje pomoćnica Margareta Bihar, članica sekularnog instituta u Zagrebu.

Od rujna 199. pa do rujna 2002. u Misiji djeluje dušobrižnik p. Petar Posilović a suradnica u Misiji 1992.-1994. g. je Božena Valent, a od 1995. do 1996. u Misiji je suradnik Mato Grgić. Od 1997. u Misiji djeluje sadašnji suradnik Đurica Perković. 2002. g. dušobrižničku službu u Misiji preuzima o. Sebastijan Golenić na kojoj ostaje do 2007. Od ožujka 2007. novi dušobrižnik je p. Franjo Jurinec.

Dok traje masovno odlaženje naših ljudi na rad u inozemstvo, ovo je područje odskočna daska za mnoge koji su naumili poći u različite zemlje svijeta. Druga je pogodnost ovog područja blizina domovini, čime je povezano često odlaženje kući, te stalno doseljavanje Hrvata iz ostalih dijelova Austrije u Graz i okolicu.

Od samog osnivanja Misija je aktivna na svim područjima: pastoralnom, karitativnom i kulturnom. Trenutno je misa na hrvatskom jeziku u Grazu najposjećenija misa u biskupiji, a dobro su posjećene i mise na filijalama u Leobenu i Kapfenbergu svake nedjelje, a na ostalim filijalama jednom mjesečno.

Priprema za sakramente je redovita, a rad s djecom dobro organiziran u Grazu za sve uzraste u 6 grupa. Aktivni su i mladi, molitvena grupa, liturgijska grupa, misijski zbor i Župsko pastoralno vijeće.

Kroz razna prikupljanja sredstava Misija je od samog početka pomagala ljude u nevolji, te mnoge obnove crkava u Domovini.

Organiziranjem raznih koncerata i izložaba Misija je puno učinila na promociji hrvatske kulture u Grazu.

Središnje okupljanje Hrvata Štajerske jesu “Dani Hrvata Štajerske” koji su organizirani posljednjih sedam godina. 7. “Dani Hrvata Štajerske” održali su se u Grazu 17.04 2010. godine.