Srbija -Novi Sad – Samostan sv. Ivana Kapistrana

Cara Dušana 4, 21000 Novi Sad, Srbija

00381 21 6372 331

00381 21 469 382

E-mail: ofm.novisad@gmail.com

http://www.ofmns.org.rs/

U Novom Sadu, početkom 18. stoljeća zvanom Petrovaradinski Opkop, vodili su brigu o katolicima franjevci Bosne Srebrene; do sredine prve polovice 18. stoljeća župničku službu obavljala su ondje braća petrovaradinskog samostana sv. Franje, sve dok im je nije oduzeo kaločko-bački nadbiskup. Prije pola stoljeća franjevci su se vratili u Novi Sad.

1942. podigla je mađarska Provincija sv. Ivana Kapistranskoga crkvu i uspostavila bratstvo u Novom Sadu.

1943. 2. veljače, biskup fra Stjepan Zadravec-Uzdoczy posvetio je samostansku crkvu.

1956. pripojila je vrhovna uprava Franjevačkog reda crkvu i stambenu zgradu u Novom Sadu Hrvatskoj franjevačkoj provinciji.

1979. nastaje nakladno središte “Agape”; izdaje istoimeni mjesečnik, mađarsku i drugu vjersku literaturu; list “Agape” ujedinjen je s listom “Hitelet” 1989. godine.

Domus pacis (dom mira) je franjevačka kuća duhovnih vježbi u vlasništvu Franjevačkog samostana iz Novog Sada koji pripada Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu (www.ofm.hr). Kuća je započela s radom 1997. godine (osnovana 1996., osnivač fra Karolj Harmath). Prvenstveni zadatak kuće je da pruži mogućnost ljudima – pojedincima i grupama podjednako za duhovnu obnovu i povlačenje u mir i samoću.

Domus pacis pruža prostor osobama, koje žele sudjelovati ili sami organizirati duhovne vježbe, molitvene sastanke, seminare, konferencije, forume, kulturne I slične manifestacije koje ne vrijeđaju kršćanske vrednote. Kuća rado ugošćuje osobe koje žele obnoviti svoje duhovne snage u mirnom I lijepom prirodnom okruženju, koji se žele odmoriti, napraviti izlet, ili koji su na proputovanju, traže mjesto za noćenje, žele provoditi vrijeme u prirodi kao zaljubljenici iste…

 

Za više informacija, kliknite ovdje