Duhovne vježbe u Sloveniji

Ovih dana je naša bogoslovska zajednica bila na duhovnim vježbama koje su se održale u Nazarju, u Sloveniji. Krenuli smo 3.3. i usput smo posjetili tvrđavu Veliki tabor u Zagorju, gdje smo razgledavali mnoge zanimljive stvari iz plemićke prošlosti. Nastavili smo put i nakon kratke vožnje kroz lijepu prirodu stigli smo u Nazarje, mali gradić kroz kojeg teku dvije rijeke i koji je okružen lijepim brdima i planinama. Dočekali su nas slovenski franjevci i vrlo su nas lijepo ugostili.
S nama su duhovne vježbe prolazili i slovenski bogoslovi s jednim postulantom i jednim hercegovačkim bogoslovom. Duhovne vježbe je vodio fra Josip Vlašić, član hercegovačke franjevačke provincije. Vrijeme smo proveli uglavnom u dogovorenoj šutnji razmatrajući Sveto Pismo posebno se osvrćući na poziv i poslanje sv. Petra. Nakon zahtjevnih razmatranja šetali bismo se prekrasnom prirodom, opuštajući se od intelektualnog i duhovnog napora.
8.3. smo završili s vježbama i obnovljeni se vratili svojim samostanima. Vjerujem da su nam ove vježbe pomogle da napredujemo u duhovnom životu da predano vršimo Isusov nalog: „Idi za mnom!“ i kako bi postali spremni da jednog dana budemo postavljeni na službu narodu vršeći drugi Isusov nalog koji glasi: „Pasi ovce moje!“.

fra Petar Penić

Komentiraj