Obred primanja u postulaturu

Devetnaestoga kolovoza 2017. u 8 sati i 30 minuta u Samoboru u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održano je primanje u kandidata u postulaturu u Hrvatsku franjevačku provinciju Svetih Ćirila i Metoda te u Zadarsku provinciju Svetog Jeronima. U Hrvatsku franjevačku provinciju Svetih Ćirila u Metoda primljeno je trinaest kandidata, a od toga su trojica iz sjemeništa, a u Zadarsku provinciju svetog Jeronima primljen je jedan kandidat. Obred je predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije Svetih Ćirila i Metoda, a tumač je bio odgojitelj postulanata, fra Marin Grbešić. Primanju su prisustvovali sadašnji postulanti, bogoslovi te neki svećenici iz Provincije. 

Obred je započeo službom čitanja. Prvo čitanje bio je odlomak iz Prve knjige o Samuelu koji govori o Samuelovu pozivu. Evanđeoski odlomak je bio o odazivu učenika na Isusov poziv. Služba čitanja bila je popraćena kratkom homilijom koju je izrekao fra Ilija Vrdoljak. U homiliji se u početku osvrnuo na fra Bonanenturu Dudu te je pripovijedao o njegovu dolasku u samostan postavivši na taj način takvog velikana kao jedan uzor svoj novoj braći. U drugom je djelu homilije govorio kako činom primanja svi zaista postajemo braća te je naglasio važnost i veličinu činjenice što je broj nove braće toliko velik. Također je istaknuo odgovornost života u bratstvu istaknuvši što je cilj franjevačkog života – slijediti Isusa Krista stopama Svetog Franje. Nakon propovijedi uslijedilo je pojedinačno prozivanje kandidata te odaziv svakoga osobno, a zatim i zajedničko izgovaranje formule molbe. Braća koja su primljena u postulaturu su: za Hrvatsku franjevačku provinciju Svetih Ćirila i Metoda: Danijel Abramović iz Župe Duha Svetoga iz Požege, Petar Balanč iz Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Siska, Miroslav Durbas iz Župe Svetog Vida iz Okučana, Ivan Đurić iz Župe Svetog Mihaela Arkanđela iz Zagreba, Mateo Filipčić iz Župe Svih Svetih iz Đakova, Borna Gall iz Župe Svetog Antuna Padovanskog iz Našica, Krešimir Haramija iz Župe Svetog Jurja Mučenika iz Plešivice, Ivan Krištofić iz Župe Svetog Kvirina iz Zagreba, Davor Palić iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zagreba, Petar Perčić iz župe Svetog Antuna Padovanskog iz Čakovca, Antonio Tkalac iz Župe Svetog Marka Evanđelista iz Zagreba, Domagoj Vincelj iz Župe Svetog Nikole biskupa iz Krapine te Sebastijan Žibrat iz Župe Svete Anastazije iz Samobora te za Zadarsku provinciju Svetog Jeronima Tomislav Knežević iz Župe Svetog Lovre iz Splita. Nakon obreda primanja, uslijedilo je čestitanje braće, a nakon čestitanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje. Druženje s novom braćom nastavilo se u prostorijama Samostana. 

Nakon današnjeg primanja u postulaturu pred Provincija je postala pojačana novim mladim snagama, a pred mladu braću postavljeni su ciljevi i ideali franjevačkog života kojima trebaju težiti. Preostaje samo reći: „Hvala Bogu!“ jer je još jednom pokazao kako odgovara na molitve za duhovna zvanja!

[FOTOGALERIJA:]

 

1 misao o “Obred primanja u postulaturu”

Komentiraj