Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!

Treća nedjelja Došašća naziva se također Gaudete nedjelja prema ulaznoj pjesmi iz misala: Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu! (lat. Gaudete in Domino semper.) Jer Apostol ne govori o prvom dolasku kada kaže Gospodin je blizu, već govori o drugom dolasku. Tako nas poziva na duhovnu radost, po kojoj se nepokolebljivo iščekuju radosti Njegovog drugog dolaska. Iz tog razloga govori Radujte se u Gospodinu uvijek, tj. u iščekivanju drugog dolaska. A Radujte se,  ponavlja zbog duhovne radosti koja nam pomaže da slatko podnosimo teškoće ovoga svijeta, da nas ne bi ništa odvojilo od nade u one stvari koje su vječne. Iz tog razloga, jer je duhovna radost tako važna i potrebna, Apostol ponavlja Radujte se. Blagost je ta koja čuva ovu radost i stoga govori dalje Apostol: Blagost vaša neka je znana svim ljudima. Gospodin je Blizu.  Crkva izražava ovu čežnju za radošću, koja svim svetima donosi mir i pjeva u stihovima: I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. ( Guillaume Durand)
Kaže sv. Ambrozije da se mir Božji nalazi u dobroj savjesti. Mir duše je održao mučenike i tješio mnoge koji su trpjeli za pravednost. Ne može se zamisliti veća radost od one koja proizlazi iz mira dobre i mirne savjesti. Ona se mora iskusiti kako bi se razumjela.

Danas, ponovno, Crkva je u punoj radosti, i radost je veća nego što je bila. Istina, Gospodin još nije došao; ali Crkva osjeća da je On bliže nego prije i stoga popušta malo strogosti pokorničkog duha u nevinom veselju.. Orgulje mogu svirati u svečanom zvuku, oblači se ružičasta misnica, oko oltara se stavlja cvijeće. (Dom Gueranger)

ULAZNA PJESMA: https://www.youtube.com/watch

Gaudéte in Dómino semper: íterum dico, gaudéte. Modestia vestra nota sit ómnibus homínibus: Dóminus enim prope est. Nihil sollíciti sitis: sed in omni oratióne petitiónes vestrae innotescant apud Deum. Ps. 85 Benedixisti, Dómine, terram tuam: avertisti captivitátem Jacob. Gloria Patri, et Filio, et Spirítui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in saecula saeculórum. Amen. Gaudéte…

Radujte se u Gospodinu uvijek: ponavljam, radujte se. Blagost vaša neka je znana svim ljudima: Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom sa zahvalom neka se javljaju Bogu potrebe vaše! Ps. 85 Zavolje opet, Jahve, zemlju svoju, na dobro okrenu udes Jakovljev. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom. Kako bijaše na početku tako sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen. Radujte se…

 

fra Marko Dominik Ricov

 

Komentiraj