Svečana akademija u čast Bezgrešnoj

Već tradicionalno juniori Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda organiziraju akademiju u čast Bezgrešnoj uoči ili na sam dan Svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Ove godine Akademija u čast Bezgrešne održana je na sam dan svetkovine u intimnoj samostanskoj atmosferi. U početcima akademija se održavala u blagovaonici kaptolskog samostana, ali zadnjih desetak godina održavala se u samostanskoj crkvi i bila otvorena za javnost. Ove godine, zbog ukupne situacije, akademija se održala u kapeli samostana sv. Leopolda Mandića  kod franjevaca kapucina, gdje mi juniori trenutačno boravimo. U samostanskom okruženju pridružili su nam se osim ukućana i naš provincijal fra Milan i kaptolski gvardijan fra Smiljan. 

Program je započeo svečanom večernjom molitvom koju je predvodio naš provincijal fra Milan. 

Nakon svečane večernje slijedila je akademija u čast Bezgrešne. Uvodni pozdrav imao je gvardijan kapucinskog samostana i budući provincijal kapucina fra Juro Šimić. Pozdravio je prisutne i istaknuo kako je Bezgrešna vrlo značajna za sva tri ogranka franjevačkog prvog reda. Fra Juro, ljubitelj povijesti, govorio je kako je upravo jedan hrvat, dubrovčanin fra Mikelanđelo Božidarević, u 18. st posvetio kapucinski red Bezgrešnoj.

Nakon gvardijana fra Jure pozdrav je održao dekan juniora fra Vedran. Istaknuo je važnost zagovora Bezgrešne u ovim vremenima i ispričao jednu zanimljivost iz povijesti Crkve koja je vezana uz Marijin zagovor i njenu pomoć u zaštiti protiv kuge. Govorio je o prvom zapisu nastanka molitve „Stella coeli extirpavit“ (Zvijezda neba iskorijeni), koju je zapisao general reda Franceso Gonzaga u 16. st.

Nakon uvodnih govora, juniori su, pod umjetničkim vodstvom Mislava Lucića, otpjevali molitvu „Memorare“ koju je napisao sv. Bernard opat, na hrvatskom poznata pod „Spomeni se o predobrostiva Djevice Marijo“. Zatim su juniori otpjevali molitvu Marka Marulića „Zdrava si Marijo“ koju je uglazbio Krešimir Magdić. Fra Ivan je nakon dviju pjesama imao izlaganje o Blaženoj Djevici Mariji prema razmišljanjima našeg fra Gracijana Biršića. Dominantnu misao se može u jednoj riječi sažeti u stilu fra Gracijana: „Marija je proizvod van svake serije“. Juniori su potom izveli srednjovjekovnu pjesmu „Cuncti simus concanentes“ koja u prijevodu znači „Pjevajmo zajedno: Ave Maria“. 

Fra Vinko je nakon pjesme imao izlaganje „Marija – zvijezda nove evangelizacije“. Taj naziv se prvi put spominje u apostolskom nagovoru pape Pavla VI. Evangelii nuntiandi, gdje se o Mariji govori kao uzoru i zvijezdi vodilji svake evangelizacije. 

Kao zadnju pjesmu juniori su izveli „O Mario majko“, pučku pjesmu iz Rogotina koju je obradio Joško Ćaleta. Završni govor je držao kaptolski gvardijan fra Smiljan Berišić. Izrekao je svoje zadovoljstvo da se akademija nastavila i da kontinuitet nije prekinut iako se nalazimo u otežanim uvjetima. Također je rekao da ga je ovo sve vratilo nekih 30-ak godina u prošlost kada je on kao bogoslov sudjelovao u akademiji Bezgrešne. Za sam kraj svi sudionici su pjevali gregorijanski napjev u čast Bezgrešne „Sva si lijepa“ kojeg mi franjevci pjevamo svake subote. To je bio vjerojatno najupečatljiviji dio, kada smo svi mi redovnici, sinovi Bezgrešne, zaorili pjesmu njoj u čast. Ta pjesma toliko je značajna za nas franjevce da je fra Smiljan u šali, ali možda se nije šalio, prije večernje molitve rekao da ako se neće pjevat „Sva si lijepa“ on će dati ostavku. 

Uslijedila je večera s braćom na kojoj je trenutni provincijal kapucina fra Jure Šarčević od silnog ganuća imao potrebu ustati i održati govor. Ispričao nam je kako se to dogodilo da se kaptolski juniorat preselio kod njih. Kada je bio pitan bi li nas primio on je pristao, ali se htio još posavjetovati s braćom. Zatražio je savjet svog prethodnika u provincijalskoj službi koji mu je rekao: „Ako ih ne primimo, past ćemo na povijesnom ispitu!“. Istaknuo je kako bi ovu suradnju sigurno blagoslovili dva velika prijatelja, njihov fra Tomislav Šagi-Bunić i naš fra Bonaventura Duda.

 fra Vedran Barbarić

Komentiraj