Svečana akademija u čast Bezgrešne Djevice Marije

Uoči svetkovine Bezgrešnog začeća, već tradicionalno, bogoslovi organiziraju svečanu akademiju u čast Bezgrešne, zaštitnice reda. Tako se ova hvale vrijedna i duga tradicija nastavila i u teškim vremenima kada je bogoslovija premještena sa kaptolskog samostana sv. Franje, koji je teško oštećen u potresu 2020. godine, u kapucinski samostan sv. Leopolda Mandića.

Tako je i ove godine nastavljena tradicija koja traje već duže od jednoga stoljeća, a nosi spomen i na franjevačkog blaženika Ivana Duns Scota čija su promišljanja i formulacije ušle u samu definiciju dogme o bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije.

Akademija je započela s procesijom sa svijećama, pjevajući tri puta Ave Maria. Nakon uvodnog pozdrava dekana, slijedio je grčki himan Čita Djevo (Agni Parthene). Izlagalo se razmišljanje o Blaženoj Djevici od sluge Božjega fra Alekse Benigara, a nakon toga mogao se čuti marijanski himan Tota pulchra (Sva si lijepa) pjevan po korzikanskom napjevu. Uslijedilo je izlaganje o himnu Zdravo Kraljice te se isti himan pjevao na svečanom gregorijanskom napjevu (Salve Regina). Na kraju je zahvalnu riječ održao gvardijan kapucinskog samostana fra Branko Lipša i bogoslovi su skupa s prisutnima zapjevali pjesmu Zdravo Djevo čista. Nakon akademije uslijedilo je druženje na kojem su svi bili pozvani.

Komentiraj