10 godina “Uličnih svjetiljki”

    Svečana akademija povodom desete obljetnice „Uličnih svjetiljki“ – prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim temama održana je u srijedu, 25. rujna 2018., u Auli pape Ivana Pavla II. u trsatskom svetištu. Mnogi uzvanici odazvali su se ovoj svečanosti, a organizatori su osobito ponosni što su uspjeli doći beskućnici iz svih mjesta gdje se prodaju Ulične svjetiljke.

    Na početku akademije Nela Pujić, glavna organizatorica i ministra Mjesnog bratstva OFS-a Trsat pozdravila je sve okupljene i zahvalila se na podršci svima koji su dosad pomogli u iskazivanju milosrđa, a idejni začetnik projekta fra Siniša Pucić osvrnuo se na mnoge susrete koji  su s vremenom mijenjali stav građana prema beskućnicima povezujući ih sa susretima svete Majke Terezije i patnika kojima je ona s ljubavlju prilazila.

    Glavna urednica „Uličnih svjetiljki“, Jasna Krapac, predstavila je nastanak i funkcioniranje časopisa koji izlazi nekoliko puta godišnje te je naglasila kako je ovaj časopis jedan od rijetkih samoodrživih časopisa o beskućništvu u svijetu. Naime, polovica cijene časopisa ide samom prodavaču-beskućniku, a polovica se upućuje za tisak drugog broja. Jedan od mnogih svijetlih primjera kojima su „Ulične svjetiljke“ pomogle je Dinko Zaharija koji je nakon sudjelovanja u projektu tiskao svoju knjigu u kojoj je iznio svoj životnu priču.

    „Ulične svjetiljke“ pokazatelj su kako se uz kvalitetnu organizaciju, molitvenu potporu i dobru volju može pružiti prilika za novi početak ljudima na marginama. Gospodin Isus, ponizan i siromašan, neka i dalje prati korake i blagoslovi sve prodavače i njihove čitatelje.

fra Domagoj Vincelj