20.-a obljetnica posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Trsatskom svetištu

U danima smo obilježavanja 20. obljetnice trećeg pohoda ( 5-9. VI. 2003-2013.) Hrvatskoj pape Ivana Pavla II.
8. lipnja 2003. na Duhove Papa je slavio misu na Delti, a u poslijepodnevnim satima pohodio je Trsat i pomolio se u Trsatskom svetištu. Tom prigodom susreo se s trsatskim franjevcima, te Trsatskom svetištu darovao krunicu i blagoslovio kamen temeljac pastoralnog centra koji je po njemu dobio ime.
“Budite narod nade! Budite narod koji moli. Budite narod koji vjeruje u riječ koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu”, poručio je u svojoj propovijedi na Duhove papa Ivan Pavao II. Govoreći o obitelji, što je bila središnja tema njegova III. pastoralnog putovanja u Hrvatsku, Sveti je Otac naglasio kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga, odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece, u kojoj, kako je rekao, uz roditelje trebaju pomoći i odgojni stručnjaci te ozbiljni i dobro pripravljeni vjeroučitelji.
Njegove riječi aktualne su i danas, više nego ikad prije.
Primjer svetoga života Ivana Pavla II. i dalje nam svijetli i poziva nas da ga nasljedujemo i da “širom otvorimo vrata Kristu”, kako nas je pozvao na dan kad je izabran za Papu.
Nekoliko godina kasnije nakon njegova posjeta Trsatu, ispred svetišta Majke Božje Trsatske, trsatski franjevci postavili su kip toga voljenog Hodočasnika koji će nas uvijek podsjećati na njega i na njegovu ljubav prema hrvatskom narodu.
20-tu obljetnicu pohoda pape Ivana Pavla II. Trsatskom svetištu, svečanije ćemo obilježiti na večernjoj misi, na Tijelovo, 8. lipnja 2023., u 18.30 sati u trsatskoj bazilici.